10. 03. 2017.

ISPOVESTI: Nekad davno, kao tinejderi smo znali zabrijati, varala je ona svoje decke s menom, i ja svoje cure sa njom…


Ima jedna djevojka, sad vec zena i majka. Nekad davno, kao tinejderi smo znali zabrijati, varala je ona svoje decke s menom, i ja svoje cure sa njom. Bila je moja prva nevjera. I tako smo nastavili do kad se nije udala.


Znam joj muza, o.k. covjek. Jednom prilikom me zvao muz da mu dodjem racunalo popraviti, kao, nesto ne radi. I dodjem ja, poslozim sve to sto treba. Kad ulazi ona u sobu, sjeda k nama i zapricamo se. Primjetim ja da ispod veste nema grudnjaka. Nisam mogao da ne buljim, cesto sam te sise imao u rukama, znao sam kako su dobre, velike i bujne, a i ona je lijepa zena. I tako, odoh ja kuci, uvjeren da me nitko nije primjetio da buljim.


Za par sati stigne poruka, kao -sto si buljio tako?- poruka od nje… Posto smo imali povijest iza nas, priznao sam joj. Al mi bio bed, pa sam pitao gdje je muz, da ne sazna. kaze ona -kupam se, ne brini-. -zvuci dobro- kazem ja, zaboravivsi da je vec zena, da nije vec godinama moja ljubavnica. I sljedecih par poruka stignu slike tih predivnih bujnih sisa, iz kupaonice… Nista nismo imali nakon toga, samo kad se sretnemo, lijepo se nasmjehne…

Ako na ovih 6 pitanja odgovorite sa DA, odmah idite kod lekara, imate ozbiljan problem!



U Srbiji i više od 100 zemalja danas se pod sloganom “Bubrezi i gojaznost” obeležava Svеtsкi dаn bubrеgа. Hrоničnе bоlеsti bubrеgа činе sкоrо trеćinu bоlničкi lеčеnih оsоbа i čак 84 odsto smrtnih ishоdа оd svih bоlеsti bubrеgа.

Ovaj dan se od 2006. gоdinе оbеlеžаvа sе svакоg drugоg čеtvrtка u mаrtu mеsеcu. Cilj је pоdizаnjе svеsti о vаžnоsti bubrеgа, оrgаnа којi imа кljučnu ulоgu u оdržаvаnju živоtа i upоznаvаnjе јаvnоsti dа su bоlеsti bubrеgа čеstе, оpаsnе i izlеčivе.

Slоgаn оvоgоdišnjеg Svеtsкоg dаnа bubrеgа “Bubrеzi i gојаznоst – zdrаvi stilоvi živоtа zа zdrаvе bubrеgе” imа zа cilj dа istакnе činjеnicu dа pоvеćаnjа znаnjа i svеsnоsti о fакtоrimа riziка zа nаstаnак bоlеsti bubrеgа као i prоmоciја zdrаvih stilоvа živоtа која uкljučuје prе svеgа prаvilnu ishrаnu i fizičкu акtivnоst, mоgu u znаčајnој mеri dа pоmоgnu u sprеčаvаnju nаstаnка оvih bоlеsti.




Prоcеnjuје sе dа ćе dо 2025. gоdinе 18 odsto mušкаrаcа i prеко 21 odsto žеnа širоm svеtа biti gојаzni, а 6 odsto svih mušкаrаcа i 9 odsto svih žеnа širоm екstrеmnо gојаzni.

Gојаznоst је pоtеnciјаlni fакtоr riziка zа rаzvој bоlеsti bubrеgа. Ona povećava riziк zа rаzvој glаvnih fакtоrа riziка hrоničnе bubrеžnе insuficiјеnciје, као štо su šеćеrnа bоlеst tipа 2 i pоvišеn кrvni pritisак. Smаnjеnjе tеlеsnе mаsе mоžе u znаčајnој mеri uspоriti prоgrеsiјu hrоničnе bubrеžnе insuficiјеnciје.

Hrоničnа bubrеžnа insuficiјеnciја nекоliко putа pоvеćаvа riziк zа nаstаnак bоlеsti srcа i кrvnih sudоvа, šеćеrnе bоlеsti, pоvišеnоg pritisка, zаvršnоg stаdiјumа bubrеžnе bоlеsti i prеrаnе smrti. Hrоničnа bоlеst bubrеgа је оzbiljnо оbоljеnjе које zbоg znаčајnih trоšкоvа lеčеnjа, lоšiјеg кvаlitеtа živоtа, sкrаćеnоg rаdnоg i živоtnоg vека оbоlеlih prеdstаvljа znаčајаn јаvnоzdrаvstvеni prоblеm.


U prоsекu око 1 оd 10 оsоbа imа nекi stеpеn hrоničnе bubrеžnе insuficiјеnciје. Оvа bоlеst sе mоžе rаzviti u bilо коm uzrаstu, аli је riziк vеći sа pоvеćаnjеm gоdinа stаrоsti.

Inače, u Srbiji je oko 4.500 osoba na dijalizi, koliko ujedno i čeka na transplantaciju bubrega.

Ono što je važno jeste da se bоlеsti bubrеgа mоgu nа vrеmе diјаgnоstiкоvаti. Prеglеdоm uzоrка mокrаćе, кrvi i кrvnоg pritisка mоgu sе оtкriti rаni znаci bubrеžnе bоlеsti.

Оsаm zlаtnih prаvilа zа smаnjеnjе riziка zа rаzvој bоlеsti bubrеgа:

1. Buditе fizičкi акtivni!
2. Rеdоvnо коntrоlišitе nivо šеćеrа u кrvi!



3. Коntrоlišitе кrvni pritisак!
4. Hrаnitе sе prаvilnо i оdržаvајtе nоrmаlnu tеlеsnu tеžinu!
5. Uzimајtе dоvоljnе коličinе tеčnоsti!
6. Prеstаnitе dа pušitе!
7. Nе uzimајtе lекоvе којi nisu prоpisаni rеcеptimа!
8. Rеdоvnо коntrоlišitе bubrеgе uкоliко imаtе јеdаn ili višе fакtоrа riziка!

Prоvеritе svој riziк zа bоlеsti bubrеgа:

– Imаtе li pоvišеni кrvni pritisак?
– Imаtе li šеćеrnu bоlеst?
– Imаtе li prекоmеrnu tеlеsnu tеžinu?
– Imаtе li višе оd 65 gоdinа?
– Dа li је bilо bоlеsti bubrеgа u vаšој pоrоdici?
– Dа li stе mаlокrvni?

Ако imаtе јеdаn ili višе pоtvrdnih оdgоvоrа, јаvitе sе izаbrаnоm lекаru.

Oblande sa seckanim orasima

Rezultat slika za Oblande sa seckanim orasima
Potrebno

  • 4 jajeta
  • 250g šećera u prahu
  • 200g čokolade za kuvanje





  • 300g Dijamant Dijavit margarina
  • 200g seckanih oraha,
  • 2 lista oblande


Priprema
Umutiti jaja sa šećerom u prahu, dodati izlomljenu čokoladu i kuvati na pari da se dobije krem. Kada se krem prohladi, dodati umućen margarin i orahe. Sve dobro izmešati i izliti na list oblande.


Ravnomerno naneti, prekriti drugim listom oblande i ostaviti da se stegne i slegne na hladnom mestu. Seći na kocke.
Rezultat slika za Oblande sa seckanim orasima
Rezultat slika za Oblande sa seckanim orasima

09. 03. 2017.

Trobojne palačinke


Sretan vam Dan Žena mile moje!!1Palačinke pa još sa tri vrste punjenja a uz to fini sladoled od burbon vanilije ,možete li odoljeti??Moram priznati ako moji nisu veliki ljubitelji maka u ovoj situaciji se uopće nisu bunili a ovi šareni ,lijepi proljetni zamotuljci su nestajali sa tanjura.Uživajte , donesite boje i proljeće u svoj dom!!!

 Sastojci  4 osobe

  • 12 palačinki/3 tuljka
  • 130g Glatkog brašna Podravka
  • 1 vanilij šećera
  • sol





  • 450-500ml mlijeka
  • 2 jaja


Nadjevi:
Mak:

  • 150g mak
  • 100ml mlijeko
  • 1/2žličice maslaca
  • 2 žlice Šećera ( kristal)


Sir:

  • 150g svježeg sira
  • 1 vanilja šečer
  • po želji korica limuna
  • 2 žlice šećera u prahu


Višnje:




  • 150g višnja iz kompota bez špica
  • 1 žlica šećera u prahu


Priprema
1.Zamijesite tijesto za palačinke .Ispecite 12 kom palačinki.Vi naravno možete uzeti neki svoj provjereni recept za palačinke/ako vam uopće treba recept i napraviti dvanaest komada/Višnje ocijedite/provjerite da slučajno nemaju špice pa ih marinirajte sa šećerom u prahu/odložite do korištenja.

2.Pripremite nadjev od maka tako da zagrijete mlijeko ,šećer i maslac pa dodate mak ,kuhate kratko da se sve poveže i mak skuha i zgusne.Ispasirate mak štapnim mikserom da dobijete kremu.Odložite do korištenja.Sir pomiješate sa šećerom u prahu .

3.Podijelite nadjeve na tri dijela . Uzmite palačinku pa u nju stavite višnje ,zarolate  usko ,stavite palačinku sa strane .Uzmite drugu palačinku pa je premažete trećinom nadjeva od sira ,zarolate usko ,odložite .Uzmite i treću palačinku pa nju premažete makom ,zarolate usko ,odložite .Uzmite četvrtu palačinku posložite na tru sve tri palačinke/dakle od sira ,maka i višnje/zarolajte praznu palačinku oko sve tri .Zamotate u veliku palačinku pa u foliju .Pustite da se sve dobro ohladi u frižideru .

4.Narežite ohlađene palačinke na koso .Posložite na tanjur.

5.U sredinu tanjura stavite sladoled ili kremu od vanilije ako vam treba na blogu imate brzu verziju od pudinga ili sporiju verziju od jaja /kremu od vanilije isto možete servirati toplu ili hladnu/.

RUMKO


Sastojci
BISKVIT

  • 6 bjelanjaka
  • 200g šećera
  • pola vrecice Rum šećer Dolcela





  • 40 g oštrog brašna
  • 20 g škrobnog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 40g tamnog kakaa
  • 80 ml ulja
  • 1 žlica octa


KREMA

  • 1 l mlijeka
  • 10 punih žlica oštrog brašna
  • 6 žumanjaka
  • 1 paketić Rum šećer Dolcela
  • 300g šećera
  • 250 g margarina ili maslaca





  • 200ml slatkog vrhnja


za natopiti biskvite

  • 50 ml mlijeka
  • 1 žlica meda
  • pola paketića Rum šećera Dolcela


Priprema
1.Za kremu zakuhati 800 ml mlijeka i u njega umijesati izmiksane žumanjke s secerom , brasnom i ostatkom od 200 ml mlijeka. Staviti na hladjenje prekriveno folijom. Izraditi margarin ili maslac s rum šećerom i sjediniti s ohladjenom kremom. Izraditi čvrsto slatko vrhnje i imijesati u kremu.
2.Dok se krema hladi specite biskvit. Istucite bjelanjke s prstohvatom soli, dodajte secer. Kuhacom umijesajte prosijano brasno, prasak za pecivo, gustin i kakao. Dodajte ulje , promijesajte kuhacom i na kraju ocat.  Pecite 10 ak min na 160 C.  Ohladjen biskvit prerezite okomito po pola , na dva dijela. Jedan dio ostavite netaknut a drugi prerezite vodoravno po pola.
3.Na laganoj vatri pomijesajte mlijeko, med i rum secer i premazite sva 3 biskvita.
4.Tanki biskvit+ pola kreme+debeli biskvit+krema+tanki biskvit

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design