06. 03. 2017.

Krem torta s jabukama


Za testo: 

  • 200 g brašna,
  • 100 g mlevenih lešnika,





  • 150 g putera,
  • 150 g šećera,
  • 75 ml mleka,
  • 3 jajeta i
  • 2 kašičice praška za pecivo.


Za jabuke:

  • 700 g kiselih jabuka,
  • 3 lista želatina,





  • vanilin puding,
  • 80 g šećera,
  • 250 ml soka od jabuka i
  • 2 kesice vaniline.


Za krem: 

  • 6 listova želatina,
  • 50 ml vina roze,
  • 100ml slatke pavlake


Mikserom umutite puter, šećer i jaja, umešajte brašno, prašak za pecivo, lešnike, testo sipajte u podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni 40 minuta. Želatin otopite u hladnoj vodi. Jabuke očistite, oljuštite i isecite na kockice. Puding razmutite u pet kašika jabukovog soka, a ostatak prokuvajte sa šećerom i vanilom. Dodajte seckane jabuke, puding, oceđen želatin i kuvajte dok se ne zgusne. Ohladite i premažite koru. Za krem prokuvajte vino, sok od jabuka, šećer i rendanu limunovu koru. Dodajte puding koji ste razmutili sa šest kašika hladne vode, umešajte oceđen želatin, prokuvajte i prohladite. Kad počne da se zgušnjava umešajte šlag od slatke pavlake, sipajte preko jabuka i ohladite. Tortu premažite šlagom od slatke pavlake, ukrasite lešnicima i poslužite.

ISPOVESTI: Umrla je moja voljena… 2 meseca kome… Saobraćajna nesreća jedne strašne noći…


Umrla je moja voljena… 2 meseca kome…


Saobraćajna nesreća jedne strašne noći. Mlada, 26 godina, ostavila me sa 2 male ćerkice. Ne mogu vam opisati tugu koju osećam. Osećam se tako bespomoćno bez nje, da je to….


Ne znam… Ne znam kako da saopštim ćerkicama koje su male, kako će one to podneti? Kada krenu u školu, gledaće svu decu sa oba roditelja, neće biti njihove mame da ih odvede u školu i dočeka iz iste. One su mi sve što imam, i izboriću se za njih, izvešću ih na pravi put. One su mi jedina njena uspomena, i čuvaću ih kao oči u glavi.

BILJKA PELIN (jako je gorka) UBIJA 98% ČELIJA RAKA U SAMO 16 SATI?!


Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak gotovo u potpunosti za 16 sati!

Lijek za rak postoji, ne samo jedan nego postoji cijeli niz biljnih lijekova koji uspješno liječe rak. No, ova biljka, slatki pelin, zapravo je nevjerojatno otkriće u borbi protiv ove smrtonosne bolesti.


Iako je istraživanje tu, pred nama, čisto sumnjamo da će farmaceutska industrija ikada prihvatiti da jedna biljka može ono što tisuće njihovih sintetičkih lijekova nikada neće moći.

Dakle, prema nedavnim istraživanjima koja su objavljena u “Life Science”, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prijevod s engleskog – slatki pelin), a koji je korišten u kineskoj medicini – može ubiti 98 posto stanica raka grudi za manje od 16 sati.
Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak gotovo u potpunosti.



Štoviše, na normalne i zdrave stanice grudi nije gotovo uopće bilo utjecaja u ovom istraživanju što je, za razliku od kemoterapije, revolucionarno jer kemoterapija osim što ubija loše rak stanice, ona ubija i zdravo tkivo i tako ozbiljno narušava ljudski organizam.

Artemisinin je u prošlosti bio korišten kao snažno antimalarijsko sredstvo, ali sada je dokazano da je efikasan i protiv raka. Kada je subjektima u objavljenoj studiji dodano i željezo, koje se često nakuplja u tkivu grudi, ali naročito u stanicama zaraženim rakom, artemisinin je selektivno napadao “loše” stanice, dok “dobre” stanice nije dirao.

“Sve zajedno, naši rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju staničnog kruga stanica raka grudi i predstavlja kritični transkripcijski put kojim artemisinin kontrolira rast reproduktivnih stanica raka”, kažu u zaključku istraživanja laboratorija za rak Sveučilišta u Kaliforniji.

Željezo se skuplja u kancerogenim stanicama sa posebnim receptorima koje im pomažu u dijeljenju stanica (zvanim “transferrin” receptori). Normalne stanice vjerojatno imaju ove receptore, ali kancerogene stanice ih imaju u većim količinama, i prema tome, mogu biti ciljane kombinacijom željeza i artemisinina.

Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da artemisinin može efikasno ukloniti bolest u prisutnosti željeza. Taj ekstrakt je u Kini korišten tisućama godina protiv malarije. Parazit malarije ne može živjeti u prisutnosti artemisinina jer je pun željeza. Dosad je ovaj ekstrakt bilo teško nabaviti po povoljnijim cijenama, ali s povećanim interesom za ovu biljku i cijena bi mogla biti prihvatljivija. Francuski proizvođač lijekova “Sanofi” obećao je proizvodnju 50 do 60 tona artemisinina svake godine, nadajući se da će zadovoljiti potražnju svjetskog tržišta. Do tada, potražite pelin koji možete vidjeti na fotografiji i u svome okruženju.

NAJBOLJA TORTA IKADA ČISTO ODUŠEVLJENJE KOD SVIH KOJI SU JE PROBALI NOVA JAFA TORTA BEZ PEČENJA


SASTOJCI
Za koru
– 300 gr mlevenog keksa
– 200 gr mlevenih oraha



– 100 gr šećera u prahu
– 100 gr maslaca ili margarina
– 2 dl soka od narandže

Za fil
– 1 l mleka
– 3 kesice pudinga od vanile
– 3 kasike gustina
– 200 gr šećera
– 200 gr maslaca ili margarina
– 2 kutije (250 gr) jafa keksa
– 300 gr malina

Za dekoraciju
-šlag, slatka pavlaka ili čokoladna glazura

PRIPREMA
Najpre skuvati fil
Staviti na vatru 1 l mleka zajedno sa 200 grama šećera, odvojiti malo mleka od te količine i razmutiti puding i gustin. Kad mleko provri, skuvati puding i ostaviti da se prohladi. Umutiti razmeksali margarin i dodavati kasiku po kasiku mlakog pudinga, mutiti mikserom dok se lepo ne sjedini. Dok se puding hladi, pripremiti koru Sve sastojke za koru staviti u činiju i sastaviti ih, najbolje rukom dok se fino ne sjedine. Sok postepeno dodavati, možda nece biti potrebno svih 2 dl.
Slaganje torte
Na tacnu za serviranje staviti


obruč za tortu veličine 28 cm (može i manji a može i bez obruca, masa se fino oblikuje) i formirati koru rukom ili kašikom. Na koru staviti malo fila, manje od 1/4, tek da se jafa keks za to lepo “zalepi”. Slagati keks sa čokoladnom stranom okrenutom na dole (keks se NE umače u sok jer na njega idu SMRZNUTE maline* koje će da puste sok). Na keks staviti smrznute maline pa ostatak fila, tako što se polako stavlja kašika po kašika, ravnomerno, da se prilikom premazivanja maline ne bi pomerale. Ukrasiti tortu šlagom ili staviti čokoladnu glazuru.
Raspored slaganja kora / malo fila / jafa keks/ maline / ostatak fila / šlag
* Na naslovnoj fotografiji, torta je napravljena sa jaffa keksom sa ukusom višnje i prokuvanim voćnim filom – 500 gr smrznutih malina i jagoda se prokuva sa 5 kašika šećera i jednom kesicom vanilin-pudinga razmućenom u 1 dl vode. Ovo je recept moje prijateljice Branke, redovna torta za svaki njen rodjendan ili svečare, jedan od razloga zbog čega se radujem odlasku kod nje, pored lepog druženja ;)) Brzo i jednostavno se priprema a divnog je ukusa. Tortu dobro rashladiti, lepše se seče kada odstoji više sati u frizideru.
* Umesto malina, mogu se staviti banane isečene na kolutove ali je onda ipak potrebno da se keks provuče kroz sok od narandže kako bi malo omekšao.

“JUBILEJ” TORTA


Sastojci
kore

  • 4 belanca
  • 12 kašika šećera





  • 1 vanilin šećer

*ovo je mera za jednu koru, ispeći tri takve

fil

  • 5 dcl. mleka
  • 6 kašika brašna
  • 1 kašika šećera
  • 250 g. maslaca ili margarina
  • 250 g. šećera u prahu
  • 12 žumanca
  • 12 kašika šećera
  • 150 g. pečenih mlevenih lešnika
  • 5 dcl. slatke pavlake ili 2 šlaga


Priprema
Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Ja mutim tako da krenem da mutim belanca najvećom brzinom i odmah dodajem kašiku po kašiku šećera. Kore peći na uljem blago podmazanom papiru za pečenje. Rernu zagrejati na 150 stepeni i čim stavite koru smanjiti na 100 stepeni i sušiti jedan sat.


Kod ove torte kore treba da ostanu meke i penaste, da se ne presuše.

Fil
Prvo skuvati brašno u mleku. Od pola litre mleka odvojiti toliko da se umuti brašno sa kašikom šećera, ostatak staviti da prokuva, zakuvati brašno, kuvati nekoliko minuta i ostaviti da se skroz ohladi. Mikserom umutiti žumanca i šećer pa kuvati na pari oko 15 minuta i ostaviti zatim da se skroz ohladi. Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu, dodati žumanca i sve dobro sjediniti. Dodati i ohlađen fil od brašna, kašiku po kašiku, stalnu muteći mikserom. Na kraju dodati i mlevene lešnike. Tortu filovati, staviti i umućenu slatku pavlaku i ostaviti preko noći u frižider da se fil stegne i da se sjedine ukusi.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design