06. 03. 2017.

“JUBILEJ” TORTA


Sastojci
kore

  • 4 belanca
  • 12 kašika šećera





  • 1 vanilin šećer

*ovo je mera za jednu koru, ispeći tri takve

fil

  • 5 dcl. mleka
  • 6 kašika brašna
  • 1 kašika šećera
  • 250 g. maslaca ili margarina
  • 250 g. šećera u prahu
  • 12 žumanca
  • 12 kašika šećera
  • 150 g. pečenih mlevenih lešnika
  • 5 dcl. slatke pavlake ili 2 šlaga


Priprema
Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Ja mutim tako da krenem da mutim belanca najvećom brzinom i odmah dodajem kašiku po kašiku šećera. Kore peći na uljem blago podmazanom papiru za pečenje. Rernu zagrejati na 150 stepeni i čim stavite koru smanjiti na 100 stepeni i sušiti jedan sat.


Kod ove torte kore treba da ostanu meke i penaste, da se ne presuše.

Fil
Prvo skuvati brašno u mleku. Od pola litre mleka odvojiti toliko da se umuti brašno sa kašikom šećera, ostatak staviti da prokuva, zakuvati brašno, kuvati nekoliko minuta i ostaviti da se skroz ohladi. Mikserom umutiti žumanca i šećer pa kuvati na pari oko 15 minuta i ostaviti zatim da se skroz ohladi. Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu, dodati žumanca i sve dobro sjediniti. Dodati i ohlađen fil od brašna, kašiku po kašiku, stalnu muteći mikserom. Na kraju dodati i mlevene lešnike. Tortu filovati, staviti i umućenu slatku pavlaku i ostaviti preko noći u frižider da se fil stegne i da se sjedine ukusi.

DOMAĆICE POLUDELE ZA NJIMA: ČOKOLADNE KUGLICE OD 5 SASTOJKA GOTOVE OČAS POSLA!


Sastojci:
– 14 komada bilog kog keksa
– 25 grama kikirikija (neslanog)



– 200 grama Nutele (ili nekog krema po ukusu)
– 200 grama čokolade za kuvanje
– 25 grama maslaca

Priprema:
Izblendajte keks dok ne postane prah, pa ga zatim tako iručite u dublji sud. Zatim, dodajte kikiriki i nutelu. Kada sve to promešate, počnite da pravite kuglice (željene veličine) i stavite ih na papir za pečenje. Stavite ih u frižider da se stegnu na sat vremena. S druge strane, izlomite čokoladu, stavite je u staklenu činiju i ubacite je u mikrotalasnu na 30 sekundi.


Izvadite je, promešajte, pa ponovo vratite u miktotalasnu na 30 sekundi. Kada se čoklada dovoljno istopila, dodajte joj maslac i lepo promešajte. Kuglice, koje ste prethodno oblikovali i ohladili, pažljivo ubacujte u istopljenu čokoladu, a zatim ih ponovo stavite na papir za pečenje. Nakon toga, ponovo ih stavite u frižider 30 minuta do sat vremena. Ovaj slatkiš je toliko jednostavan za pravljenje, a ukus je neponovljiv.

NE BIH DA REČIMA OPISUJEM OVU LEPOTU.SAVRŠENA JE I OD SRCA PREPORUČUJEM DA PROBATE!*LEDENA NUGATINA*

SASTOJCI




Prvi sloj
• 70 g putera
• 100 g crne cokolade /70% kakao delova
• 1 dl mleka
• 150 g mlevenih lesnika
• oko 150 g mlevenog integralnog keksa
Drugi sloj
• 3 jaja
• 5 kasika prah secera
• 2 vanilin secera
• 150 g putera
• 1 dl vrhnja za slag
• 100 g mlevenih lesnika
Treci sloj
• 4 dl vrhnja za slag
• 200 g crne cokolade /70% kakao delova
• 30 g putera
PRIPREMA
Prvi sloj
Puter otopiti sa cokoladom i mlekom,dodati lesnike i keks.
Dobro izmesati da se sastojci sjedine.
Masu preruciti na pladanj i rastanjiti u podlogu.
Odloziti u frizider.
Drugi sloj
Izmiksati zumanca sa prah i vanilin secerom.
Belanca posebno umutiti i dodati u zumanca.
Staviti da se kuva na pari,otprilike 10-ak minuta.
Zatim,krem blago prohladiti,dodati puter i izmiksati.
Umutiti cvrsto vrhnje i dodati u krem.
Na kraju dodati mlevene lesnike i lagano izmesati.
Ovaj deo naneti na ohladjen prvi sloj i opet vratiti u frizider.
Treci sloj
Vrhnje zagrejati do vrenja,ali nikako ne dozvoliti da provri.
Dodati izlomljenu cokoladu i mesati da se cokolada sasvim otopi.
Krem ohladiti,dodati puter i kratko izmiksati.
Ovaj deo naneti preko drugog sloja i opet odloziti u frizider.
Nakon 2-3 sata hladjenja torta je spremna za degustaciju.
NAPOMENA
-Umesto lesnika mogu da se stave orasi ili bademi.
-Umesto integralnog,moze bilo koji mleveni keks.
-U srednji deo moze da se doda i voce po izboru.
-Sto se secera tice,on ide samo u drugi deo i nama je bilo dovoljno slatko.
Ako volite jace slatko,mozete dodati u podlogu par kasika prah secera.
Izvor: http://www.coolinarika.com
SASTOJCI
Prvi sloj
• 70 g putera
• 100 g crne cokolade /70% kakao delova
• 1 dl mleka
• 150 g mlevenih lesnika
• oko 150 g mlevenog integralnog keksa
Drugi sloj
• 3 jaja
• 5 kasika prah secera
• 2 vanilin secera
• 150 g putera
• 1 dl vrhnja za slag
• 100 g mlevenih lesnika
Treci sloj
• 4 dl vrhnja za slag
• 200 g crne cokolade /70% kakao delova
• 30 g putera



PRIPREMA
Prvi sloj
Puter otopiti sa cokoladom i mlekom,dodati lesnike i keks.
Dobro izmesati da se sastojci sjedine.
Masu preruciti na pladanj i rastanjiti u podlogu.
Odloziti u frizider.
Drugi sloj
Izmiksati zumanca sa prah i vanilin secerom.
Belanca posebno umutiti i dodati u zumanca.
Staviti da se kuva na pari,otprilike 10-ak minuta.
Zatim,krem blago prohladiti,dodati puter i izmiksati.
Umutiti cvrsto vrhnje i dodati u krem.
Na kraju dodati mlevene lesnike i lagano izmesati.
Ovaj deo naneti na ohladjen prvi sloj i opet vratiti u frizider.
Treci sloj
Vrhnje zagrejati do vrenja,ali nikako ne dozvoliti da provri.
Dodati izlomljenu cokoladu i mesati da se cokolada sasvim otopi.
Krem ohladiti,dodati puter i kratko izmiksati.
Ovaj deo naneti preko drugog sloja i opet odloziti u frizider.
Nakon 2-3 sata hladjenja torta je spremna za degustaciju.
NAPOMENA
-Umesto lesnika mogu da se stave orasi ili bademi.
-Umesto integralnog,moze bilo koji mleveni keks.
-U srednji deo moze da se doda i voce po izboru.
-Sto se secera tice,on ide samo u drugi deo i nama je bilo dovoljno slatko.
Ako volite jace slatko,mozete dodati u podlogu par kasika prah secera.
Izvor: http://www.coolinarika.com
SASTOJCI
Prvi sloj
• 70 g putera
• 100 g crne cokolade /70% kakao delova
• 1 dl mleka
• 150 g mlevenih lesnika
• oko 150 g mlevenog integralnog keksa
Drugi sloj
• 3 jaja
• 5 kasika prah secera
• 2 vanilin secera
• 150 g putera
• 1 dl vrhnja za slag
• 100 g mlevenih lesnika
Treci sloj
• 4 dl vrhnja za slag
• 200 g crne cokolade /70% kakao delova
• 30 g putera
PRIPREMA
Prvi sloj
Puter otopiti sa cokoladom i mlekom,dodati lesnike i keks.
Dobro izmesati da se sastojci sjedine.
Masu preruciti na pladanj i rastanjiti u podlogu.
Odloziti u frizider.
Drugi sloj
Izmiksati zumanca sa prah i vanilin secerom.
Belanca posebno umutiti i dodati u zumanca.
Staviti da se kuva na pari,otprilike 10-ak minuta.
Zatim,krem blago prohladiti,dodati puter i izmiksati.
Umutiti cvrsto vrhnje i dodati u krem.
Na kraju dodati mlevene lesnike i lagano izmesati.
Ovaj deo naneti na ohladjen prvi sloj i opet vratiti u frizider.
Treci sloj
Vrhnje zagrejati do vrenja,ali nikako ne dozvoliti da provri.
Dodati izlomljenu cokoladu i mesati da se cokolada sasvim otopi.
Krem ohladiti,dodati puter i kratko izmiksati.
Ovaj deo naneti preko drugog sloja i opet odloziti u frizider.
Nakon 2-3 sata hladjenja torta je spremna za degustaciju.
NAPOMENA
-Umesto lesnika mogu da se stave orasi ili bademi.
-Umesto integralnog,moze bilo koji mleveni keks.
-U srednji deo moze da se doda i voce po izboru.
-Sto se secera tice,on ide samo u drugi deo i nama je bilo dovoljno slatko.
Ako volite jace slatko,mozete dodati u podlogu par kasika prah secera.

BANANA KIVI TORTA


Sastojci:
kore
4 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
100 g brašna
1/2 ravne kašičice praška za pecivo
30 g otopljenog putera




fil
1 l mleka
250 g šećera
3 vanilin šećera
7 žumanaca
2 cela jaja
150 g gustina
125 g putera
oko 500 g kivija
1-2 banane
slatka pavlaka ili šlag

Postupak:
1. 4 jaja, 150 g šećera i vanilin šećer mutiti mikserom oko 10 minuta ili dok se ne dobije svetložuti krem. Dodati brašno prosejano sa praškom za pecivo i otopljen puter, i žicom lagano promešati. Okrugli pleh prečnika 20 cm obložiti papirom koji je blago namašćen sa obe strane, sipati smesu pa peći na 180-200°C oko 25-30 minuta (proveriti čačkalicom). Izvaditi na rešetku i ohladiti. Odseći vrh/ispupčenje da bi kora postala ravna, a onda je preseći na dva jednaka dela.



2. Sedam žumanaca i dva cela jaja lagano razmutiti žicom u većoj šerpi. U to umešati 150 g gustina da ne bude grudvica. Mleko skuvati sa šećerom i vanilin šećerom, pa kad provri sipati preko jaja i gustina, i mešajući kuvati na isključenoj ringli ili sasvim niskoj vatri dok se ne zgusne. Pokriti plastičnom folijom da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se potpuno ohladi. Ubaciti omekšali puter i sve sjediniti mikserom.
3. Voće iseći na kockice i preliti sa malo limunovog soka, da banana ne bi pocrnela.
4. Na prvu koru staviti 1/4 fila, pa polovinu voća, pa još 1/4 fila. Tako nafilovati i drugu koru pa ostaviti da se torta stegne u frižideru. Premazati šlagom, ukrasiti komadićima voća.

Napomena: Ako imate sto sa klimavim a sitnu decu sa nemirnim nogama, tortu secite bilo gde, samo ne tu.

Muž mi je teška pijanica, sve više smo u dugovima


Muž mi je teška pijanica, sve više smo u dugovima a on je opet hteo izaći u kafanu i ja sam po stoti put počela vikati na njega i držati mu lekcije ali meni je on ovaj put udario šamar i kako me je povukao za majicu pocepao mi ju je sa sve brusem.


Ostala sam tako pocepana i uplakana na podu, muž otišao u kafanu a svekar je brzo dotrčao čim je čuo moje plakanje. Kada je video u kakvom sam stanju krenuo je da me teši i mazi onako očinski po kosi ali tu je ruku kako je tekao razgovor sve više spuštao ka mojim grudima koje sam ja pokrivala ostatkom tkanine. Uzdisao je sve snažnije i shvatila sam šta želi od mene, ni ne sećam se kada sam zadnji put lepo pričala sa mužem tako da nisam dugo imala se*s i na neki način sam shvatila koliko je moj svekar zapravo dobar čovek, da je uvek bio uz mene u ovakvim situacijama i da me nikada nije razočarao pa nisam ni ja želela njega i prepustila se njegovom medvedjem zagrljaju.


Bilo mi je tako lepo voditi ljubav sa njim i na neki način me je žao što sam se udala za onakvu propalicu kada sam pored sebe mogla imati čoveka kojeg zaslužujem, kao na primer svekra, ali znam da će sve ostati samo na se*su iako ja svakim danom želim sve više.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design