Sastojci
kore
- 4 belanca
- 12 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
*ovo je mera za jednu koru, ispeći tri takve
fil
- 5 dcl. mleka
- 6 kašika brašna
- 1 kašika šećera
- 250 g. maslaca ili margarina
- 250 g. šećera u prahu
- 12 žumanca
- 12 kašika šećera
- 150 g. pečenih mlevenih lešnika
- 5 dcl. slatke pavlake ili 2 šlaga
Priprema
Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Ja mutim tako da krenem da mutim belanca najvećom brzinom i odmah dodajem kašiku po kašiku šećera. Kore peći na uljem blago podmazanom papiru za pečenje. Rernu zagrejati na 150 stepeni i čim stavite koru smanjiti na 100 stepeni i sušiti jedan sat.
Kod ove torte kore treba da ostanu meke i penaste, da se ne presuše.
Fil
Prvo skuvati brašno u mleku. Od pola litre mleka odvojiti toliko da se umuti brašno sa kašikom šećera, ostatak staviti da prokuva, zakuvati brašno, kuvati nekoliko minuta i ostaviti da se skroz ohladi. Mikserom umutiti žumanca i šećer pa kuvati na pari oko 15 minuta i ostaviti zatim da se skroz ohladi. Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu, dodati žumanca i sve dobro sjediniti. Dodati i ohlađen fil od brašna, kašiku po kašiku, stalnu muteći mikserom. Na kraju dodati i mlevene lešnike. Tortu filovati, staviti i umućenu slatku pavlaku i ostaviti preko noći u frižider da se fil stegne i da se sjedine ukusi.