12. 04. 2017.

JEDINI RECEPT ZA PALAČINKE KOJI ĆE VAM TREBATI, SAVRŠENE SU!


Sastojci  
2 jaja
malo manje od dvije case brasna (1 casa=200ml)
1 casa mlake gazirane vode
1 casa mlakog mlijeka
pola kasike putera


pola kasike ulja
na vrhu kasicice soli

Priprema
1.U dubokoj posudi dobro umutiti jaja sa mineralnom/gaziranom vodom i mlijekom. Dodavati brasno i mutiti u glatku smjesu-bez grudvica. Smjesa treba da bude gustine krem juhe,prema tome odredite kolicinu brasna.

Dodati so i otopljen puter. Dobro izmijesati i ostaviti 10-15 minuta da smjesa odstoji.
2.U manjoj posudi naliti ulja i silikonskom cetkicom fino premazati tavu s njim, pa ga dobro zagrijati na jakoj vatri. Istresti jednu kutljacu smjese i razliti ga svugdje ravnomjerno po tavi. Peci 1-2 minute (da porumeni) a zatim kuhinjskom spartlom preokrenuti na drugu stranu. Peci jos 2-3 minute da porumeni i druga strana. Palacinke redajte na tanjir jednu na drugu i poklopite ih drugim tanjirom da jos omeknu.
3.Tavu premazati uljem pomocu silikonske cetkice svaki put pred pecenje nove palacinke.
Posluživanje
Palacinke u slanoj verziji mozete jesti uz feta sir i paradajz (meni najdraza verzija),i u slatkoj verziji sa nekim dzemom,pekmezom ili nutellom sa mljevenim orasima (najdraza slatka verzija mog sina).

BEZ IMALO LAŽNE SKROMNOSTI, TVRDIM DA JE OVO RECEPT ZA NAJUKSNIJU I NAJSOČNIJU PROJU KOJU STE IKADA IMALI PRILIKE DA JEDETE


Bez imalo lažne skromnosti, tvrdim da je ovo recept za najukusniju i najsočniju proju koju ste ikada imali prilike da jedete. Jednom kada probate proju sa sirom po ovom receptu, koji se decenijama unazad koristi u mojoj porodici, zaboravićete sve ostale recepte i baš ovu proju sa sirom proglasiti kraljicom svake trpeze… Nekada davno, proja sa sirom (ili bez sira) bila je “sirotinjska” hrana.
Tada je proja bila uglavnom tvrdo zamešena i poprilično suva. Godinama su domaćice recept za proju menjale, usavršavale ga spram svog ukusa svoje porodice. U novije vreme proja je postala veoma ukusno predjelo koje je prisutno na svakoj trpezi, bila ona svečana ili svakodnevna.

SASTOJCI:
4 jaja
8 kašika belog brašna
6 kašika palente
1 prašak za pecivo
1 šolja ulja (2 dl)


1 šolja mineralne vode
1 kašičica soli
1 kisela pavlaka (2 dl)
200-250 g švapskog sira
malo maslaca
malo brašna za posipanje

PRIPREMA:
Umutiti jaja mutilicom pa dodati tečne sastojke, ulje i mineralnu vodu. Ja stavim malo manje od 2 dl ulja. U tu smešu dodati belo brašno pomešano sa praškom za pecivo i palentu, pavlaku i so.Sve to  izmešajte mutilicom ili varjačom.

Pre nego što dodate sir, probajte ga, ako nije dovoljno slan možete  u smešu dodati još malo soli. Sir potom dodajte i lagano umešajte u smešu. Ako vam se učini da je jako gusto, možete dodati još malo ulja, pavlake ili kisele vode, mada ja u toj situaciji dodam malo jogurta 🙂 Đuveč tepsiju namažite maslacom i od gore pospite sa malo brašna, a potom lupkajte tepsiju odole da se brašno ravnomerno rasporedi. Višak brašna koji vam ostane otresite. Ulijte smešu u tepsiju da se ravnomerno razlije. Proju sa sirom pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250 C.
Prvih 7-10 minuta pecite na visokoj temperaturi 230-250 °C (dok proja ne porumeni), a potom temperaturu smanjite na 180-200 °C i pecite još 15-20 minuta. Ovako pečenu proju ostavite nekoliko minuta da se prohladi i pokušajte da odolite njenom mirisu koji mami, a potom je isecite na jednake kocke i poslužite. Proju sa sirom veoma često pravim za doručak ili večeru i tada je najčešće jedemo uz jogurt ili kiselo mleko. Ne znam kako kod vas, ali kod nas uvek prvo nestanu ćoškovi 🙂 Takođe, svako porodično slavlje, bilo da je to nečiji rođendan, Krsna Slava, Božić ili Uskrs, ne može da prođe bez proje, kao predjela.
Prijatno!!!

Rafaelo oblatne, divne su a možete ih napraviti za par minuta


Potrebno vam je:
2 lista većih  oblandi
1 list rafaelo oblande

Za svetli fil:
300 grama šećera
2 dcl vode
125 grama putera ili margarina


100 grama bele čokolade
200 grama mleka u prahu
150 grama kokosa

Za tamni fil:
300 grama šećera
2 dcl vode
250 grama putera ili margarina
100 grama crne čokolade
200 grama mleka u prahu
350-400 grama mlevenog keksa ( količina keksa zavisi od vrste keksa)

Priprema:
Pripremiti svetli fil za rafaelo oblandu. U posudu trebate staviti 300 grama šećera, 2 dcl vode i kuhajte od kad provri 3-4 minuta. Dodajte puter i belu čokoladu da se istope.

Skinute sa vatre i dpdajte mlijeko u prahu dobro umutiti mikserom da nema grudvica i dodati kokos, izmešati varjačom. Toplu masu staviti na list rafaelo oblande, popuniti udubljenja i poravnjati fil. Preko staviti list obične oblande i prevrnuti da gornji deo bude list rafaelo oblande. Pripremiti tamni fil. U posudu staviti 300 grama šećera, 2 dcl vode, kuvati od kad provri 3-4 minuta. Dodati puter i crnu čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati mleko u prahu, dobro umutiti mikserom da nema grudvica. Dodati mleveni keks, dobro izmešati varjačom. ( količina keksa zavisi od vrste keksa). Toplu masu staviti na na rafaelo oblandu, ispuniti udubljenja i poravnjati. Preko staviti drugi list obične oblande, rebrasti deo okrenut ka filu. Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi, pa seći na štanglice.

SJEDAM U AUTO S MOMKOM I NJEGOVIM PRIJATELJEM KAKO BI ME ODVUKLI KUĆI...



-Ulazim danas u auto, sednem nazad, ispred moj momak, do njega drug i krećemo kući da me odvezu, taj dan nam je bilo tačno tri godine veze.


Ja sam inače osoba koju nikad u životu osećaj nije prevario, ali baš nikada.

Zvoni mome momku telefon prvi put, pogledam preko ledja u ekran, zapamtim broj i zapišem u telefon dok se on u medjuvremenu pravi da se javlja i da se ništa ne čuje, ali odmah nakon tog zvoni opet, i to isti broj, on  isto uradi i govori:



"A šta hoće ovaj mali” i govori da će da ga nazvati malo poslije, zove ali ne taj isti broj.

Poljubim ga tu, izađem blizu svoje kuće, memorišem broj i udjem na viber i naravno vidim sliku djevojke za koju sam inače sumnjala da se čuje s njom povremeno, ali nisam imala dokaz, samo osećaj. Sad imam i dokaz.

ispovesti.com

DRAGI, HVALA TI ŠTO ME NISI VOLIO - PISMO BIVŠEM, KOJE TREBATE OBAVEZNO PROČITATI



Jedna djevojka otvorila je srce i ispričala svoju ljubavnu priču. Otkrila je koliko joj je pomoglo što muškarac kojeg je voljela nju nije volio, i što je naučila iz jedne vrlo loše veze. Njenu ispovjest prenosimo u cjelosti.

Prošle su godine otkako sam ti rekla da te volim, a ti mi nisi uzvratio. Od tada sam puno bolje – provela sam poslednju godinu ponovo gradeći sve što si ostavio slomljeno i razbijeno otkako si izašao iz mog života. Moja pažnja usmerena je isključivo na razvoj najbolje verzije mene kako se nikad više ne bih slomila. Ne bih ni pomislila na tebe da nisam videla fotografiju tebe i tvoje nove devojke na Fejsbuku preko zajedničke prijateljice.


Moram priznati, nije mi bilo svejedno. Nakon početnog lupanja srca, mogla sam pronaći jedino dve reči za tebe: Hvala ti. Hvala ti što si me zaobišao. Gledam u svoj život danas i daleko sam od one devojke slomljenog srca. Provela sam tada toliko vremena tražeći tvoju potvrdu kako bih potvrdila svoju vrednost, a nju sam merila kroz tvoju ljubav.

Očajna, slaba i sažaljiva – ta devojka više nisam ja. Onog trenutka kad sam shvatila da moje mišljenje o meni zavisi o onome što ti osećaš prema meni, znala sam da se moram duboko zagledati u ogledalo i pronaći način da se volim ponovo. Obnovila sam svoj smisao sveta i mene u njemu. Napravila sam stvari koje ne bih učinila da sam bila pored tebe, i oslobodila sam se ograničenja nastalih usled pokušaja da tebe zadovoljim. Sada zadovoljavam samo sebe.

Hvala ti što mi nisi dozvolio da trošim svoje vreme i energiju voleći te duže nego što sam trebala – to vreme i energiju utrošila sam na sebe. Ne bih bila danas gde jesam da si me volio. Napunila sam svoje srce i moj kapacitet za ljubav. Kada sledeći muškarac naiđe, neće biti isto. Svoje srce daću samo nekome ko je vredan davanja.


Nekome ko neće okretati leđa i ko će biti dovoljno čovek da preuzme odgovornost za svoje postupke. Sada znam kako želim i ne želim da se prema meni ponašaju u vezi. Sada znam šta je i šta nije prihvatljivo u odnosu. Znam što su moje granice. Hvala ti što si mi pomogao da uspostavim te granice. S tobom, nije ih bilo uopšte i ti si to iskorištavao.

Hvala ti što si me učinio otpornom. Morala sam se nositi s toliko tvojih dvosmislenih poruka i poteza da sam ostala emotivno uništena. Držao si me uz sebe pod tvojim uslovima jer ti je tako bilo lakše. Bila sam slaba. Dopustila sam sebi da postanem rob svake tvoje reči i dela.

Ono što me tad uništavalo, sada ne bi. Čini se da se moje srce promenilo. Moje srce je otporno i ne bih sebi više dopustila da me prestraše prazne reči dečka poput tebe. Ukratko, nisam bila ispunjena ni cela. Tražila sam nekoga ko će ispuniti moje praznine, a ti si bio savršena destruktivna poslednja puzla.


Zahvaljujući tebi, sada sam ispunjena i cela. Dobila sam priliku da se fokusiram na izgradnju svojih želja u karijeri, moje mentalno, emotivno i fizičko zdravlje te zadovoljstvo samom sobom. Sa smeškom mogu reći da sam srećna. Više ne tražim ispunjenja, ona su tu samo privremeno. Vidim da si srećan sad. Nadam se da te usrećuje na načine na koje ja nikad nisam mogla.

Jasnije je nego ikada da nam nikad nije ni bilo suđeno. Hvala ti što si me podsetio na to.



uspesnazena.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design