03. 04. 2017.
Torta s pet nijansi čokolade
Za sve ljubitelje čokolade (a ima li nekog tko to nije?) slijedi prava poslastica – čokoladna bomba s pet nijansi čokolade… Da, meni one uobičajene tri nisu bile dovoljne, pa sam ju umiješao i u biskvit, a i glazura je u tom tonu… Tko ne voli čokoladu, nek ne čita dalje, jer ovo doista nije recept za takve :) Isto tako, kao što sam već gore spomenuo, radi se o pravoj čokoladnoj kalorijskoj bombi jer je unutra ugurano gotovo kilogram čokolade. Originalan recept kojeg sam malo prilagodio nalazi se ovdje…
Sastojci
Biskvit:
250 gr glatkog brašna
400 gr smeđeg šećera
1/2 žličice soli
2 žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
vanilija ili vanilin šećer
120 gr tamne čokolade
2 jaja
2,4 dcl mlaćenice (ili 2,4 dcl mlijeka i 1 žlica limunovog soka)
1 dcl ulja
125 ml espreso ili instant kave
Tri ganache kreme:
200 gr tamne čokolade
200 gr bijele čokolade
200 gr mliječne čokolade
5,5 dcl vrhnja za šlag
Glazura:
200 gr tamne čokolade
2 dcl vrhnja za šlag
2 žlice meda
Postupak
Korak1
Za biskvit prvo na pari otopite čokoladu i pustite da se malo prohladi.
U originalnom receptu se stavlja mlaćenica, a kako sam već pisao na ovim stranicama, najjednostavnija zamjena je da mlijeku dodate žlicu limunovog soka, pomiješate, pustite da odstoji bar 5 minuta pa pomiješate ponovno.
Korak2
U jednoj zdjeli dobro pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, šećer, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu). U drugoj zdjeli miksajte mlaćenicu, ulje, jaja, vaniliju i otopljenu čokoladu. Kad se smjesa fino sjedinila, dodajte ju suhim sastojcima i miksajte dalje. Na kraju miksajući dodajte i kavu.
Korak3
Kalup za tortu obložite pek papirom na dnu, a stijenke namažite maslacem i malo pobrašnite. Pećnicu unaprijed zagrijte na 175 stupnjeva. Ulijte pola smjese za biskvit i pecite 35 minuta. Ostavite da se ohladi pa ga izvadite. Zatim ispecite drugi dio biskvita. Naravno, ako imate dva jednaka kalupa i oni vam istovremeno stanu u pećnicu, "na konju ste".
Korak4
Za sve ganache kreme je procedura ista. Vrhnje za šlag stavite na vatru i kuhajte do trena kad počne kipiti. Zatim ga maknite s vatre i prelijte preko sitno natrgane čokolade. Ostavite minutu pa dobro pomiješajte žlicom ili špatulom dok se sva čokolada ne otopi. Za crnu i mliječnu čokoladu stavite omjer 200 gr čokolade s 2 dcl vrhnja, a za bijelu smanjite količinu vrhnja na 1,5 dcl. Ganache kreme stavite u zamrzivač na 15-ak minuta pa ih izmiksajte mikserom.
Korak5
Kombinirajte biskvite i kreme kako vas je volja, ali prije nanošenja novog sloja stavite tortu na pola sata u frižider da se prethodna krema stisne. Ja sam na prvi biskvit stavio crni ganache (pa u frižider), zatim bijeli ganache (frižider), drugi biskvit, mliječni ganache (i u frižider).
Korak6
Za glazuru je postupak sličan, samo nema miksanja. Natrgajte tamnu čokoladu i dodajte med. Zalijte vrućim vrhnjem, pustite minutu, dobro pomiješajte da se čokolada i med otope i odmah prelijte preko hladne torte. Stavite u frižider da se stisne. Ukrasite po želji.
POKUŠAJTE ODOLJETI: Fantastična tunel torta za poželjeti
Potrebni sastojci:
6 jaja
sol (na vrh noža)
6 žlica šećera
6 žlica glatkog brašna
3 žlice kakao praha
2 žličice praška za pecivo
1 dl mlijeka
1 dl ulja
Krema:
50 dag nektarina
5 – 7 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
2,5 dl slatkog vrhnja
1 – 2 žlice soka od limuna
6 listova želatine
3 žlice likera od breskvi ili soka od breskvi
2 nektarine
Premaz:
3 žlice marmelade od bresaka ili marelica
10 dag bijele čokolade za kuhanje
4 – 5 žlica slatkog vrhnja
Ukrašavanje:
5 dag tamne čokolade za kuhanje
Priprema
Pećnicu zagrijati na 180 °C.
Za tijesto: Kalup za kuglof (promjera 24 cm) namazati maslacem i posuti brašnom.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke zajedno sa soli istući u čvrsti snijeg. Žumanjke zajedno sa šećerom kremasto izraditi. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz sito prosijati. U žumanjke dodati mlijeko, ulje, izmiješano brašno i dobro promiješati, bez grudica. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka i metlicom za snijeg lagano izmiješati.
Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći oko 30 minuta. Pečeno tijesto ostaviti u ugašenoj, otvorenoj pećnici oko 15 minuta. Zatim izvaditi i ostaviti potpuno da se ohladi. Hladan biskvit istresti na radnu plohu i dno biskvita oko 1 cm odrezati. Gornji dio vratiti u kalup i uz pomoć noža i žličice vaditi tijesto iz biskvita tako da dobijete izdubljeni biskvit (tunel). Debljina biskvita sa svih strana da bude oko 1 cm.
Za kremu: Nektarine oguliti, koštice odvojiti te narezati. Staviti u mikser zajedno sa šećerom, vanilin šećerom, sokom od limuna i usitniti. Listove želatine namočiti u hladnoj vodi. Slatko vrhnje čvrsto izraditi. Namočenu želatinu ocijediti i na laganoj vatri rastopiti. Želatinu najprije izmiješati s 2 žlice pirea a zatim sa ostatkom. Slatko vrhnje i liker od bresaka dodati pireu i metlicom za snijeg dobro izmiješati. 2 nektarine oguliti i na kriške narezati.
Kremom puniti izdubljeni biskvit, kriške nektarinastaviti poprijeko u udubljenja. Izrezano dno biskvita prerezati na dva dijela (radi lakšeg prebacivanja) i prebaciti u kalup odnosno kremu prekriti. Ostaviti preko noći u hladnjaku.
Premaz: Marmeladu zagrijati i tortu pomoću kista izvana namazati. Bijelu čokoladu zajedno s vrhnjem otopiti i tortu okolo namazati. Ukrasiti s naribanom čokoladom za kuhanje.
Slana torta od ćevapa
Potrebno je:
– 1 kg ćevapa
– 2 srednja krompira
– 2 jajeta
– 150 g mladog sira
– 150 ml pavlake za kuhanje
– so
– biber
– suhi biljnin začin
– 150 g kačkavalja
Priprema:
1. ćevape složiti u krug ako su viši od posude u koju se slažu nožem isijeći vrhove.
2. krompir izrendati, osoliti, pobiberiti. Jaja umutiti pa dodati pavlaku za kuhanje.
Dodati izgnječen mladi sir, posoliti po ukusu.
3. zatim na dno tepsije staviti polovinu rendanog krompira pa na to staviti ćevape i one odsječene dijeliće ćevapa.
4. ponovo staviti krompir, ponovo ćevape preliti sa prelivom, staviti malo bibera, pokriti folijom i staviti u rernu na 180 stepeni narednih 60 minuta.
5. kasnije preko gotovog preliva staviti rendani sir i pustiti u isključenoj rerni da se otopi.
6. uživajte u ukusu.
Prijatno!
PARIŠKI KOLAČ: Fina poslastica sa čokoladnom glazurom
Sastojci:
580 g mekog brašana,
1 jaje,
6,5 dl mlijeka,
340 g šećera,
kašika sode bikarbone,
450 g margarina,
2 kesice vanilin šećera,
2 kašike kakaa,
100 g čokolade
Priprema:
Kore:
Umijesiti tijesto od 500 g brašna, 1 jaja, 1,5 dl mlijeka, 60 g šećera, sode bikarbone i 150 g margarina. Podijeliti ga u tri dijela i razviti kore. Svaku koru staviti na pobrašnjen prevrnut pleh.
Peći oko 10 minuta na 200 °C pa ostaviti da se ohladi.
Krema:
Odvojiti malo hladnog mlijeka od preostalih 5 dl i pomiješati sa 80 g brašna. Ostatku mljeka dodati 200 g šećera i staviti na vatru. Kad mlijeko počne da vri, sipati brašno i uz stalno miješanje skuhati gust krem. Pjenasto umutiti 250 g margarina sa 80 g šećera pa dodati (umiješati) u dobro ohlađen krem, a zatim krem podijeliti na dva dijela. U jedan staviti vanilin šećer, a u drugi kakao. Kolač slagati ovim redoslijedom: kora, kakao krem, kora, vanilija krem, kora. Blago pritisnuti. Na kraju otopiti 100 g čokolade s (preostalih) 50 margarina i preliti kolač.
ČOKO-LUDIĆI: Bez jaja, bez dodatnog šećera, a savršeno fini
Mali će vas ‘nutties’ osvojiti svojim privlačnim izgledom i neodoljivim okusom.
Sastojci:
Za keksiće (35-40 komada):
125 g sitno izmljevenih oraha
200 g integralnog brašna
2 žlice škrobnog brašna (gustina)
4-5 usitnjenih klinčića
1/2 žličice cimeta
1 vrećica vanilin šećera
3 žlice ruma za kolače
125 g margarina za kolače
2 pune-puncate žlice meda
Za fil:
150 g tamne čokolade
1 dl vrhnja za šlag
2 žlice ruma
2 žlice krupnije mljevenih oraha
Za završni postupak:
50 g tamne čokolade
2 žlice vrhnja za šlag
ostatak krupnije mljevenih oraha
Priprema:
Orasi:
Sveukupno 250 g oraha sameljite na mašinicu, a zatim prosijte da dobijete 125 g fino mljevenih oraha, a krupniji ostatak ostavite za fil i završnicu.
Keksići:
Za tijesto prvo pomiješajte suhe sastojke: 125g sitno mljevenih oraha, prosijano integralno brašno, škrobno brašno/gustin, usitnjene klinčiće, cimet, vanilin šećer pa dodajte med, rum i na listiće narezan maslac, te zamijesite fino tijesto…
Trebalo bi ispasti malo mekše, ali ne ljepljivo. Ako se dogodi da je ljepljivo ili jako meko, dodajte još brašna. Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljate tijesto na debljinu cca 4 mm i čašicom ili kalupom promjera 2,5-3 cm režite oblike, te ih slažite u pleh obložen papirom za pečenje. Pećnicu uključite da se zagrijava na 180 °C , ali nemojte stavljati prvi pleh dok niste sve tijesto potrošili (neka se keksići malo suše). Kad ih izrežete (trebali bi dobiti količinu za 1,5 do 2 pleha), stavite prvi pleh peći cca 7 minuta. Čim počne lagano rumeniti s donje strane, izvadite van i pustite da se keksići hlade. Ponovite postupak dok sve ne ispečete.
Fil:
Čokoladu rastopite s vrhnjem i rumom, te na kraju umiješajte 2 žlice oraha i ostavite da se rashladi i stegne u kremu.
Završni postupak:
Rastopite čokoladu s 2 žlice vrhnja u manjoj posudici, te stavite u veću s vrelom vodom da se ne stvrdnjava. Uzmite jedan keksić, stavite na njega žličicu fila (ili radite sa špricom), poklopite s drugim keksićem, pritisnite i odstranite višak fila (debljina fila bi trebala odgovarati debljini keksića). Zatim kistom lagano uokolo fila keksiće natapkajte topljenom čokoladom i uvaljajte u krupnije mljevene orahe. Po želji ih po gornjem dijelu prošarajte čokoladom i stavite kratko u frižider da se rashlade i fil stegne.
Napomene:
Keksićeje najbolje čuvati u frižideru jer se na toplom krema dosta omekša. Bitno je da za kekse orasi budu prosijani, odnosno da se odvoji sitno mljeveni orah, a za fil i za završnicu ostavite onaj krupnije mljeveni da hrska i da ljepše izgleda.
Izvor: coolinarika.com
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...