03. 04. 2017.

Slana torta od ćevapa

Slana torta od ćevapa
Potrebno je:
– 1 kg ćevapa
– 2 srednja krompira
– 2 jajeta


– 150 g mladog sira
– 150 ml pavlake za kuhanje
– so
– biber
– suhi biljnin začin
– 150 g kačkavalja

Priprema:
1. ćevape složiti u krug ako su viši od posude u koju se slažu nožem isijeći vrhove.
2. krompir izrendati, osoliti, pobiberiti. Jaja umutiti pa dodati pavlaku za kuhanje.

Dodati izgnječen mladi sir, posoliti po ukusu.
3. zatim na dno tepsije staviti polovinu rendanog krompira pa na to staviti ćevape i one odsječene dijeliće ćevapa.
4. ponovo staviti krompir, ponovo ćevape preliti sa prelivom, staviti malo bibera, pokriti folijom i staviti u rernu na 180 stepeni narednih 60 minuta.
5. kasnije preko gotovog preliva staviti rendani sir i pustiti u isključenoj rerni da se otopi.
6. uživajte u ukusu.
Prijatno!
Rezultat slika za Slana torta od ćevapa
Rezultat slika za Slana torta od ćevapa

PARIŠKI KOLAČ: Fina poslastica sa čokoladnom glazurom


Sastojci:
580 g mekog brašana,
1 jaje,
6,5 dl mlijeka,


340 g šećera,
kašika sode bikarbone,
450 g margarina,
2 kesice vanilin šećera,
2 kašike kakaa,
100 g čokolade

Priprema:
Kore:
Umijesiti tijesto od 500 g brašna, 1 jaja, 1,5 dl mlijeka, 60 g šećera, sode bikarbone i 150 g margarina. Podijeliti ga u tri dijela i razviti kore.  Svaku koru staviti na pobrašnjen prevrnut pleh.

Peći oko 10 minuta na 200 °C pa ostaviti da se ohladi.
Krema:
Odvojiti malo hladnog mlijeka od preostalih 5 dl i pomiješati sa 80 g brašna.  Ostatku mljeka dodati 200 g šećera i staviti na vatru. Kad mlijeko počne da vri, sipati brašno i uz stalno miješanje skuhati gust krem. Pjenasto umutiti 250 g margarina sa 80 g šećera pa dodati (umiješati) u dobro ohlađen krem, a zatim krem podijeliti na dva dijela. U jedan staviti vanilin šećer, a u drugi kakao. Kolač slagati ovim redoslijedom: kora, kakao krem, kora, vanilija krem, kora. Blago pritisnuti.  Na kraju otopiti 100 g čokolade s (preostalih) 50 margarina i preliti kolač.
Srodna slika
Rezultat slika za pariški kolač

ČOKO-LUDIĆI: Bez jaja, bez dodatnog šećera, a savršeno fini


Mali će vas ‘nutties’ osvojiti svojim privlačnim izgledom i neodoljivim okusom.

Sastojci:
Za keksiće (35-40 komada):
125 g sitno izmljevenih oraha
200 g integralnog brašna
2 žlice škrobnog brašna (gustina)


4-5 usitnjenih klinčića
1/2 žličice cimeta
1 vrećica vanilin šećera
3 žlice ruma za kolače
125 g margarina za kolače
2 pune-puncate žlice meda

Za fil:
150 g tamne čokolade
1 dl vrhnja za šlag
2 žlice ruma
2 žlice krupnije mljevenih oraha

Za završni postupak:
50 g tamne čokolade
2 žlice vrhnja za šlag
ostatak krupnije mljevenih oraha

Priprema:
Orasi:
Sveukupno 250 g oraha sameljite na mašinicu, a zatim prosijte da dobijete 125 g fino mljevenih oraha, a krupniji ostatak ostavite za fil i završnicu.
Keksići:
Za tijesto prvo pomiješajte suhe sastojke: 125g sitno mljevenih oraha, prosijano integralno brašno, škrobno brašno/gustin, usitnjene klinčiće, cimet, vanilin šećer pa dodajte med, rum i na listiće narezan maslac, te zamijesite fino tijesto…

Trebalo bi ispasti malo mekše, ali ne ljepljivo.  Ako se dogodi da je ljepljivo ili jako meko, dodajte još brašna.  Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljate tijesto na debljinu cca 4 mm i čašicom ili kalupom promjera 2,5-3 cm režite oblike, te ih slažite u pleh obložen papirom za pečenje. Pećnicu uključite da se zagrijava na 180 °C , ali nemojte stavljati prvi pleh dok niste sve tijesto potrošili (neka se keksići malo suše). Kad ih izrežete (trebali bi dobiti količinu za 1,5 do 2 pleha), stavite prvi pleh peći cca 7 minuta. Čim počne lagano rumeniti s donje strane, izvadite van i pustite da se keksići hlade. Ponovite postupak dok sve ne ispečete.

Fil:
Čokoladu rastopite s vrhnjem i rumom, te na kraju umiješajte 2 žlice oraha i ostavite da se rashladi i stegne u kremu.

Završni postupak:
Rastopite čokoladu s 2 žlice vrhnja u manjoj posudici, te stavite u veću s vrelom vodom da se ne stvrdnjava.  Uzmite jedan keksić, stavite na njega žličicu fila (ili radite sa špricom), poklopite s drugim keksićem, pritisnite i odstranite višak fila (debljina fila bi trebala odgovarati debljini keksića).  Zatim kistom lagano uokolo fila keksiće natapkajte topljenom čokoladom i uvaljajte u krupnije mljevene orahe. Po želji ih po gornjem dijelu prošarajte čokoladom i stavite kratko u frižider da se rashlade i fil stegne.

Napomene:
Keksićeje najbolje čuvati u frižideru jer se na toplom krema dosta omekša. Bitno je da za kekse orasi budu prosijani, odnosno da se odvoji sitno mljeveni orah, a za fil i za završnicu ostavite onaj krupnije mljeveni da hrska i da ljepše izgleda.

Izvor: coolinarika.com
Rezultat slika za ČOKO-LUDIĆI:
Rezultat slika za ČOKO-LUDIĆI:
Rezultat slika za ČOKO-LUDIĆI:

KOLAČ NA METRE: Jeftin i izdašan desert, recept iz knjige 'Jugoslavenski kolači' iz 1987.

Rezultat slika za KOLAC NA METRE
Sastojci:
Za biskvit:
25 dag brašna,


20 dag šećera,
4 jaja,
2 žlice kakaa,
1,5 dl ulja,
1,5 dl vode,
1 prašak za pecivo,

Za kremu:
25 dag šećera u prahu,
25 dag margarina,
3 dl mlijeka,
1 puding od vanilije,

I još:
1 rebročokolade za kuhanje,

Priprema:
Dvije velike tepsije veličine pećnice obložiti papirom za pečenje i upaliti pećnicu na 180 °C.
Miksati biskvit od žutanjaka, vode i šećera dodajući ulje, brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Polovinu tijesta izliti u jednu tepsiju, a u drugu polovinu umiješati kakao pa izliti u drugu tepsiju.

Biskvite ispeći na 180 °C, za to vrijeme skuhati puding, ohladiti ga pa primiješati pjenasto izrađen maslac sa šećerom u prahu. Svaki komad biskvita izretati na četiri trake. Kolač se slaže u četiri sloja - dva žuta, dva čokoladna biskvita naizmjenično, a između njih stavljati kremu. Nemojte se zbuniti, dobro je napisano, po četiri trake do svakog biskvita, a slažu se po dvije žute i dvije čokoladne, ali isti postupak ponovite još jednaput, slažući drugu "građevinu". Dobit ćete, dakle, dvije "štruce" kolača, čija ukupna dužina opravdava njegov naziv. Kolač i izvana premazati kremom te posuti naribanom čokoladom.

Izvor: coolinarika.com

Rezultat slika za KOLAC NA METRE

STARINSKA POSNA SARMA

1
Moja danasnja sarma je bez mesa ,sa puno crnog luka i praziluka i spremam je samo u rerni. Sezona je kiselog kupusa pa navalimo!!!!

SASTOJCI
1 glavica kiseli kupus
4 glavice crni luk
2 straka praziluk


3 male soljice pirinac
1 kasika sitna aleva paprika
1 kasika krupna ljuta ili slatka paprika
so, biber,lovorov list,ulje

PRIPREMA
Na ulju proprzimo seckani luk i praziluk,dodamo oprani pirinac i przimo na srednju temperaturu dok pirinac ne dobije staklast sjaj.Dodamo soli,crnog bibera,slatke mlevene paprike i ljuta tucana paprika{ ko ne voli ljuto moze slatka}. Na dnu posude u koju cemo peci sarmu stavimo malo ulja,ja na dno stavljam sitno seckani sredisnji deo kupusa a preko njega redjam sarmice.

Bolje su kad su manje tako da ja listove secem na manje delove i stavljam po jednu ravnu kasiku fila.Na sarmice stavljam 2-3 lovorova lista i preko sarmica stavljam cele listove kupusa tako da sarmice ostaju socnije .Prelivamo vrucom vodom {oko 2 prsta iznad sarme}, malo pouljamo,pokrijemo posudu poklopcem i stavimo u rerni na 180c oko 3,5 do 4 casa.Resetka u rerni je postavljena nize od sredine.
Savet: sto vise luka i praziluka {i ako je sa mesom} sarma se biti ukusnija, dobro je da je posuda za pecenje visa {serpica} kako ne bi kipilo{ ja sam je danas spremala u zemljanoj posudi jer ima poseban ukus} ,ako je posna nemojte stediti na ulju i sto se duze pece to je bolja,normalno temperatura ne treba biti jaka vec umerena ” da krcka na tivko” kazemo u Makedoniji. Kad sklonite listove, sarme su socne a nikako prepecene a kad izvadite sarmicu nema uopste tecnosti, samo malo ulja {ovako mozete proveriti na jednom kraju posude ako niste sigurni dali je gotova}

POSLUZIVANJE
Moze topla a moze i hladna posto je bez mesa.Najveci drug ove sarmice je komad toplog hleba-lepinjice.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design