03. 04. 2017.

PIJESAK TORTA: TORTA BEZ PEČENJA, GOTOVA ZA 20 MINUTA

1
SASTOJCI
1 l mlijeka
• 4 pudinga od vanilije
• 330 gr šećera
• 1 margarin


• 200 g keksa
• 200 g kokosa
• 200 g oraha
• šlag

PRIPREMA
Ovo je brzi kolač, gotov za 20 minuta i ne može ne uspjeti. Količina sastojaka, naravno, ovisi o veličine kolača koji želite napraviti, ali je bitno sačuvati navedeni omjer.

Uglavnom, treba skuhati 4 pudinga od vanilije, ali ne prema uputama s vrećice, nego u 1 l mlijeka. Puding ohladiti i u njega dodati margarin pjenasto umućen sa šećerom. Smjesu podijeliti na tri dijela. U jedan dio dodati kokosovo brašno, u drugi orahe, a u treći neki mljeveni keks. Treba dotati toliko sastojaka da puding bude dovoljno čvrst da se može mazati. U prikladan kalup za tortu staviti prvo kremu sa keksima, preko nje kremu s kokosom, a na kraju s orasima. Na kraju umutimo šlag i ukrasimo tortu.

02. 04. 2017.

RADIM U JEDNOM VELIKOM TRŽNOM CENTRU I SVAŠTA SAM VIDJELA I DOŽIVJELA….

z-4
Radim u jednom velikom tržnom centru i svašta sam vidjela i doživjela, ali ono što me danas snašlo dugo ću pamtiti, a nikada neću shvatiti ZAŠTO!?

Dolazi mi na kasu neka “napucana” plavuša, silkoni na sve strane, jaka šminka. Klasičan izgled ponzoruše, starlete, kako već se zovu takve djevojke. Pita mene da primam eure. Potvrdno sam odgovorila, a ona mi tada pruža novčanicu od 20 eura, falsifikat onaj najlošiji.

Kažem joj da mi je dala falsifikat i da ću da pozovem policiju, a ona mi se izvnu i reče kako joj je neki “prijatelj” dao tih 20 eura da se počasti. Nisam pozvala policiju i pustila sam je dao ode, ali ne mogu shvatiti da neko može i pomisliti da sa onakvim falsifikatom može nekog prevariti. Da li je stvarno toliko glupa ili sam na kraju ja ispala glupa jer sam je pustila da ode…


SIPAŠ,ISPEČEŠ,ISTRESEŠ I TO JE TAJ – “SLANI KUGLOF”

1
Odlicna i brza stvar super ideja za doručak!

Potrebno nam je:
– kalup za kuglof

Pa tek onda:
4 jajeta
1 čaša jogurta od 2 dcl (istu sačuvamo kao meru za ostalo)


1 čaša ulja
2 ½ čaše brašna
1 prašak za pecivo
150 gr pizza šunke
150 gr feta sira
5 kiselih krastavčića
½ kašikice soli
malo bibera
1 kašikica origana

Za posipanje:
100 gr trapista

Priprema:
Umutimo žicom jaja, pa dodamo jogurt i ulje (ja ulje zaboravila, pa dodala na samom kraju…što je zahtevalo malo energičnije mućenje 🙂 ). Kada smo to dobro umutili, dodamo dalje začine (so, biber, origano). Nakon toga, dodamo brašno u koje smo umešali prašak za pecivo. Na kraju, dodamo izgnječeni sir, na kockice iseckanu šunku i krastavčiće.

Kada smo dobili izjednačenu masu, spremna je za kalup. Lernu ugrejemo na 200°C (po meni je trebalo duže peći nego po originalnom receptu koji kaže 25 + 10 min ali…doduše, na 220°C). Kašikom sipamo masu u silikonski kalup, ništa podmazivanje, brašnavljenje (???koja reč???), samo čist kalup i masa u kalupu 🙂 . Kada smo sve sipali, rukama uhvatimo kalup za ivice i drmnemo ga 3 – 4 puta o podlogu, da bi se sve lepo sleglo i namestilo. Pošto mi je malo nesigurno delovalo staviti ga na rešetke, ja sam stavila kalup u tepsiju pa tako na pečenje. Dakle, pekla sam ga 45 minuta na 200°C. Za to vreme, pripremila sam drugu tepsiju, prekrila je papirom za pečenje i nakon 45 minuta izvadila kuglof iz lerne. Samo sam malo rukama od dole pritisnula kalup, okrenula ga i istresla u pripremljenu tepsiju (pranje kalupa = ispiranje vodom…i…gotovo!). Od gore sam narendala trapist i vratila nazad u lernu još 10 minuta. Nakon pečenja, moj skroman savet bi bio prohladiti kuglof i tada ga služiti uz kiselo mleko, pošto je to zaista odlična kombinacija uz ovaj slani čaroban ukus. Prijatno i uživajte!

MUŽ MI JE OTKRIO DA GA JE OSVOJILO TO ŠTO PRE NEKOLIKO GODINA NA NAŠEM…

12665766_137574323294106_1183769894_n
Muž mi je otkrio da ga je osvojilo to što pre nekoliko godina na našem prvom dejtu nisam htela da spavam sa njim.

Kaže da sam mu bila lepa i privlačna ali me od tad poštuje jer je video da sam i ozbiljna.

Nikad mu neću reći da sam ga bila odbila jer nisam bila stigla da obrijem noge.

Chocolate truffle layer cake

3
Sastojci
biskvit: 
250 g brašna
140 g šećera
2 vanilija burbon šećer


200 g kiselog vrhnja
90 g kakaa u prahu+1 žlica mljevene kave
2 žličice sode,1 žličica soli
1 žličica arome vanilija
240 ml ulja
330 ml mlake vode
1 žlica bijelog octa
2 jaja

bijela krema: 
200 g bijele kuverture
250 ml vrhnja za šlag
prstohvat soli i žlica soka od limuna

Tamna krema: 
250 ml vrhnja za šlag
200 g tamne čokolade 55-70% kakaa
glazura: 
150 g tamne čokolade 55-70% kakaa
200 ml vrhnja za šlag

Priprema
1.Pripremite biskvit.
U jednu veću zdjelu pomiješajte brašno,kakao,kavu,sodu,šećer,rum i vanilija burbon šećer,sol. Dodati ulje i kiselo vrhnje. Pomiješajte,zatim dodajte mlaku vodu u dva navrata i lagano pomiješajte.

Dodajte ocat i extrat vanilije i na kraju jaja. Pomiješajte da se svi sastojci sjedine. Smjesu podijelite u tri dijela i ispecite tri kore. Odvojivi kalup prekrijte papirom za pečenje,samo dno ne stranice i ulijte pripremljenu smjesu.Pecite na 170C-25 min.ili na 180C-15 min. Kalup je okrugli veličine 24 cm. Kore ohladite na sobnoj temperaturi,pa kasnije prebacite u hladnjak. Ja sa kora nisam skidala papir za pečenje dok su se hladile tek kod slaganja torte.

2.Priprema krema.
Bijelu kuverturu rastopite na pari ili u mikrovalnoj. Vrhnje za šlag istucite na pola i dodajte rastopljenu čokoladu u koju ste umiješali prstohvat soli i sok od limuna. Na najnižoj brzini miksajte dok se sve ne poveže.

3.Za tamnu kremu postupak je isti.

4.Slaganje torte.
Na pladanj za serviranje stavite prvu koru. Kore slažete tako da gornja strana na kojoj se pekla bude dolje,a donja gore i na nju premažite tanki sloj bijele kreme. Na kremu stavite drugu koru. Slažete je isto kao i prvu koru. Odstranite papir za pečenje. Ako vam je na kori biskvita ostala tanka korica odstranite je nožem da vam se kasnije ne bi krema odvajala od biskvita. Premažite zatim tamnom kremom u tankom sloju. Pritisnite trećom korom biskvita koju također slažete naopačke i skidate papir za pečenje. Pritisnite i također nožićem odstranite koricu sa površine biskvitne kore. Premažite ostatkom bijele kreme. Stavite hladiti u hladnjaku. Napravite čokoladnu glazuru tako što sastojke topite na laganoj vatri i prelijte po dobro ohlađenoj kremi. Ostatkom tamne kreme premažite stranice torte. Tortu ukrasite po želji. Ja sam koristila hrskave čokoladne loptice.


Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design