24. 03. 2017.

Mujo i Suljo šetaju…

Mujo i Suljo šetaju…

Mujo i Suljo šetaju šumom sa puškama i Mujo pita Sulju



-Šta bi ti kad te zaganja medvjed?
-Ja bih pobjegao na drvo
-odgovori mu Suljo.
-A kad bi za tobom na drvo?
-Onda bi u rijeku.
-A on za tobom?



-Pa onda bi na kuću.
-A medo za tobom na kuću?
-Mujo,jel ti navijaš za mene ili medu?-reče Suljo.

Tuzlanske hurmašice.

Tuzlanske hurmašice.

Sastojci:
Tijesto:
  • 2 jajeta
  • 2 šoljice šećera
  • 200 g maslaca
  • brašna po potrebi




Agda:
  • 9 šoljica šećera
  • 11 šoljica vode
  • 1 limun
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom , dodati maslac postepeno dodavati brašno i prašak za peicvo dok se ne dobije ujednačenu masu.
Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice).



Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kda se peku na 180-200 stepeni, dok ne porumene.

Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu. Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna.
Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.

ITALIJANSKA ŠARLOTA OD JABUKA – KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA

ITALIJANSKA ŠARLOTA OD JABUKA – KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA

Kolač je jednostavan za pripremu, i veoma je ukusan.
SASTOJCI:
  • 180 gr pšeničnog brašna
  • 4-5 kom. jabuka
  • 130 gr šećera
  • 50 gr putera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 žumanceta
  • 130 ml mleka
  • prstohvat soli




PRIPREMA:
Žumanca mutimo sa šećerom dok se šećer ne rastopi i smesa ne posvetli.
Puter otapamo u mikrotalasnoj (ili na pari) i polovinu otopljenog maslaca dodajemo u prethodno umućenu smesu. Dodajemo mleko i mešamo.
Dodajemo prstohvat soli, prosejano brašno, i prašak za pecivo. Sve dobro mešamo.
Italijanska šarlota od jabuka. Kolač koji se topi u ustima!
Kalup prekrivamo papirom za pečenje i sipamo masu za testo.
Oguljene jabuke sečemo na kriške.



Slažemo ih u testo vertikalno. Što više jabuka, time je kolač ukusniji.
Italijanska šarlota od jabuka. Kolač koji se topi u ustima!
Odozgo prekrivamo preostalom polovinom otopljenog putera i posipamo sa 3 kašike šećera.
Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta (ili dok ne porumeni).

Idu Mujo i Haso putem preko strme …

Idu Mujo i Haso putem preko strme …

Idu Mujo i Haso putem preko strme litice. Mujo se plaši visine pa ne sme ni pogledati u ponor, a Haso ga kuraži da se ne boji. Utom kamen izmakne ispod Hasine noge on jauknu i upade u ponor. Mujo se skameni od straha. Kad dodje sebi pogleda dole bojažljivo pa stavi ruke na usta i viknu:
– “Haso jesi li živ, bolan!” i ovo odjekuje kanjonom.



Odozdo začuje glas:
– “Jašta bolan, nego da sam živ!”
Muje se Bog zna kako iznenadi pa upita:
– “Kako si živ kad je ovo ovako visoko?”



I dok eho odjekuje kanjonom Mujo začu Hasin glas:
– “Još letim!”

ISPOVEST – DEČKO JE UDARIO DEVOJCI ŠAMAR, TOLIKO JAKO DA JU JE OBORIO I POTEKLA JOJ JE KRV…

ISPOVEST – DEČKO JE UDARIO DEVOJCI ŠAMAR, TOLIKO JAKO DA JU JE OBORIO I POTEKLA JOJ JE KRV…
Od 8. godine treniram borilačke veštine, i uvek sam to radio da bih mogao da pomognem drugima više nego u cilju samoodbrane.


Sa 15. godina sam išao u grad da se nadjem sa drugarom i u poprilično prometnom delu grada sam video dečka i devojku (stariji od mene najmanje 5 godina) kako se svađaju. U jednom trenutku dečko je udario devojci šamar, toliko jako da ju je oborio i potekla joj je krv na nos. Zaleteo sam se na dečka, gurnuo ga iz sve snage i napravio mu polugu na laktu i polomio mu ruku.


Ustao sam i nastavio dalje, nisam se čak ni okrenuo. Narednih pola sata sam se tresao od nervoze, adrenalina i straha. Najviše me je pogodilo to što u prepunom delu grada niko nije ni prstom maknuo, već su svi nastavili dalje kao da se ništa nije ni desilo. Da sam bio nešto stariji, godina tog dečka, imam osećaj da bi ga tukao do smrti. Prosto ne mogu da trpim nasilje nad ženama ili slabijima.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design