24. 03. 2017.

Milenium Torta

Milenium Torta

Sastojci:
Za podlogu:
  • 100 g poprženih i mljevenih lješnjaka
  • 100 g čokolade za kuhanje (40% kakaa)




Za ganache mousse kremu:
  • 150 ml Šlaga 5+ Dolcela
  • 50 ml mlijeka
  • 100 g tamne čokolade (70 % kakaa)
Za mousse od bijele čokolade:
  • 50 ml mlijeka
  • 150 ml Šlaga 5+ Dolcela
  • 150 g bijele čokolade
Za mousse od tamne čokolade:
  • 50 ml mlijeka
  • 150 ml Šlaga 5+ Dolcela
  • 150 g čokolade za kuhanje (40 % kakao)
Za preljev:
  • 300 ml Šlaga 5+ Dolcela
  • 150 g mliječne čokolade
  • 75 g tamne čokolade (70 % kakaa)
  • 75 g čokolade za kuhanje (40 % kakaa)
Priprema:
Za podlogu:
1.
Popržite lješnjake i očistite ih od ljuskica, sameljite na krupnije komadiće i pomiješajte s otopljenom čokoladom. Stavite dobivenu masu na masni papir u kalup za torte veličine oko 20 cm.
2.
Stisnutu i ohlađenu čokoladnu podlogu okrenite i maknite papir, dobit ćete predivnu čokoladnu podlogu punu lješnjaka.
Za ganache mousse kremu:
1.
Slatko vrhnje, mlijeko i čokoladu stavite na laganu vatru da se otopi i kada zavrije, maknite na stranu da se hladi. Krema ne smije biti tvrda, nego tekuća, a opet hladna. Miksajte je nekoliko minuta dok ne dobijete pjenu poput moussa. Premažite preko podloge i stavite u hladnjak da se hladi.
Za mousse od bijele čokolade:
1.
Izmiješajte mlijeko i slatko vrhnje, izmiksajte do pola i lagano dodajte otopljenu bijelu čokoladu. S najmanjom brzinom električnom miješalicom povežite sastojke. Bijelu mousse kremu nanesite preko tamne kreme i vratite u hladnjak.
Za mousse od tamne čokolade:



1.
Izmiješajte mlijeko i slatko vrhnje, izmiksajte do pola i lagano dodajte otopljenu tamnu čokoladu. S najmanjom brzinom električnom miješalicom povežite sastojke. Kremu od tamne čokolade nanesite preko bijele kreme i vratite u hladnjak.
Preljev preko torte:
1.
Prokuhajte slatko vrhnje. Mliječnu čokoladu stavite u jednu posudu, a tamnu čokoladu (70% kakaa) i čokoladu za kuhanje u drugu posudu.
2.
Ravnomjerno podijelite vrhnje po čokoladama i dobro sve špatulicom promiješajte da se čokolade otope i da nema grudica.
3.
Ohladite i pojedinačno svaku prelijte po torti. Prvo mliječnu čokoladu prelijte i stavite hladiti. Zatim prelijte tamnu smjesu čokolada te prelijte i stavite hladiti.
Posluživanje
Toplim nožem zagrijanim u vrućoj vodi izrežite tortu na kriške pa poslužite.
Savjet:
Prilikom pripreme moussa čokoladu malo ohladite i odjednom je umiješajte u napola istučeni Šlag5+ i pazite prilikom miješanja da ne prijeđete granicu između moussa i šlaga tj. da ostane smjesa mekanija, jer će se inače stvarati grudice masnoće.
Napomena:
Tortica je malena… ali ubojita, ukoliko želite veću, samo povećajte količine x 2, za kasniji tijek ne odgovaram :DDDD !!

Sa momkom sam u vezi već duži niz godina, volim ga, sretna sam pored njega,

Sa momkom sam u vezi već duži niz godina, volim ga, sretna sam pored njega,

Sa momkom sam u vezi već duži niz godina, volim ga, sretna sam pored njega, ali on nema fakultet, ima zanat i radi kao automehaničar u radionici svog oca. Drži me kao kao malo vode na dlanu, jako me voli i planira da me ženi.


Ali moja starija sestra ima obrazovanog dečka, diplomirani sociolog, koji je nezaposlen od kad je diplomirao, lijen, ne želi radit ono što mu je ispod časti. Moj dečko mu je nudio privremen posao, a on je na to rekao da nije završio fakultet da prlja ruke i da se ne bi spuštao na taj nivo. I pogodite što? Moji roditelji ne podnose mog dečka, a njezinog obožavaju. Godinama me odvraćaju od momka, govore kako ja kao školovana djevojka zaslužujem bolju prilku.


U situaciji sam da šta god učinim neću biti apsulutno sretna, ako se udam za mog automehaničara iskvariti ću mojim roditeljima, ako ih poslušam uništiti ću vlastiti život. Zašto mi to rade 🙁

Izvor: ispovesti.com

VIC DANA: UBICA, MUJO I FATA

VIC DANA: UBICA, MUJO I FATA

Neki ubica uletio u kuću i ugledao Muju i Fatu u krevetu.



Upita on Fatu:
-“Kako se zoveš?”
-“Fata”
-“Poštedit ću te, tako mi se mama zvala”
Okrenu se prema Muji:



-“Kako se ti zoveš?”
-“Zovem se Mujo, al” prijatelji me zovu Fata”.

Prakticne ideje za one koji imaju malo kupatilo

 Prakticne ideje za one koji imaju malo kupatilo

Kupatilo je prostorija u kojoj provodimo dosta vremena, a često je uređeno tako da nam nisu baš sve neophodne stvari pri ruci ili nam se čini da nemamo dovoljno prostora da smestimo sve što nam jepotrebno. Za vas smo pronašli primere praktičnih i jednostavnih rešenja koja se lako mogu i napraviti:
Prostor ispod lavaboa – prepun mogućnosti
Ovo je prostor koji je retko kad iskorišćen. Neka vas ova slika inspiriše šta sve možete da smestite u ovaj deo i kako
Ormarić u gipsanom zidu




Pregradni zidovi od gipsa obično imaju oko 12 cm debeljine što nije malo ako vam nedostaje prostor za odlaganje sitnica. Dodajte par polica i dobićete prostor za brdo kozmetike i sličnih stvari. Iskoristite ovu mogućnost.

Ormar sa svim neophodnim sitnicama

Ova slika najbolje ilustruje kako je moguće sve stvari smestiti u prostor koji vam je na raspolaganju ukoliko se on dobro osmisli. Na konkretnom primeru na slici, mi bismo predložili da plastične korpe za prljav veš zamenite platnenim, koje možete sašiti i po meri.

Još jedan savršen ormarić

Još jedan odličan primer praktično iskorišćenog prostora ispod lavaboa. Fiokice i police čine čuda.

Ormarić iza ogledala

Možda mala ali sasvim dovoljna polica za sve što vam je potrebno za, recimo, brzo jutarnje spremanje.

Skriveni vertikalni ormarić

Ukoliko vam se pruža ovakva mogućnost, treba je iskoristiti. Poput fioke sa policama za flaše u kuhinji, slično se može napraviti i u kupatilu.

Police i sitnice na vratima

Vrata kupatila obično služe da se okače bademantili i peškiri. Ukoliko imate neko drugo mesto za njih evo boljeg predloga kako iskoristiti vrata
Fioke

Ono što je obično problem u fiokama je to što se sve “rastrči” po njima. Evo ideje kako to sprečiti. Drugi primer je posebna fioka za fen sa sve utičnice. Vrlo praktično
Mini vešeraj

Ukoliko su u vašem kupatilu smeštene i mašina za pranje i za sušenje veša, a imate prostora da ih postavite horizontalno, tu prednost iskoristite tako što ćete postaviti i dodatne police za peškire i druge stvari a na samim mašinama ćete dobiti dodatan radni prostor. Sve ovo možete i zatvoriti vratima kao ormar
Vertikalna polica

Ovo je simpatično rešenje za policu koju možete napraviti sami, a vrlo je praktična
Vrata ormarića

Vrata ormarića treba iskoristiti da okačite sve predmete i aparate koji su vam svakodnevno potrebni.
Ormarić iskorišćen do poslednjeg cm

Još jedan odličan primer lepo iskorišćenog prostora u ormariću
Polica u gipsanom zidu




Gips se često koristi kao pregrada u kupatilu pa zašto ne iskoristiti sve mogućnosti
Polica iznad vrata

Policu možete postaviti čak i iznad vrata i koristiti je za neke stvari koje vam nisu često potrebne ili moraju da budu van domašaja dece
Neverovatno rešenje za lavabo

Za jako mala kupatila ovo je fenomenalno rešenje, samo treba naći majstora da to dobro izvede
Držač za novine

Izvorno ovo je držač za peškir, ali ko kaže da ne može da ima još neku primenu?
Držač rezervnih rolni toalet papira

NAJLJEPŠI OSVJEŽAVAJUĆI KOLAČ SA UKUSOM KNEDLI…BIT ĆE VAM ŽAO ŠTO RANIJE NISTE ZNALI OVAJ RECEP

NAJLJEPŠI OSVJEŽAVAJUĆI KOLAČ SA UKUSOM KNEDLI…BIT ĆE VAM ŽAO ŠTO RANIJE NISTE ZNALI OVAJ RECEP

Sastojci:
  • 200 gr prezle
  • 1 l mlijeka
  • 16 kašika šećera
  • 13 kašika griza
  • 70 gr margarina
  • 1 jaje




fil:
  • oko 1 kg šljiva
  • 3 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike džema od šljiva
Priprema:
1.
Na ulju ispržiti prezle i 4 kašike šećera,pa ohladiti!
2.
Mlijeko prokuhati, pa dodati griz pomiješan sa šećerom i malo mlijeka.Kuhati dok fil ne dobije gustinu,miješajući svo vrijeme.Zatim dodati margarin,pa skloniti sa vatre.Dodati i umućeno 1 jaje!Sve dobro izmiksati!
3.



Šljive očistiti i isjeći na četvrtine.Dodati im 3 kašike šećera, vanilin šećer, pa kratko dinstati.Dodati i džem od šljiva,pa skloniti sa vatre!
4.
Nauljiti pleh pa staviti polovinu prezli.
5.
Na prezlu staviti polovinu smjese od griza.
6.
na griz staviti fil sa šljivama.
7
Preko fila staviti drugu polovinu smjese od griza,a na griz i drugu polovinu prezli.
8.
Dobro ohladiti, pa rezati na kocke!

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design