20. 03. 2017.
Peče vas i svrbi? Riješite se vaginalne infekcije putem ovih sjajnih savjeta!
Pečenje, svrbež i neugodan miris samo su neki od neugodnih simptoma vaginalnih infekcija koje su vrlo česte – toliko da većina žena tijekom života doživi neki oblik vaginalne infekcije
Pečenje, svrbež i neugodan miris samo su neki od neugodnih simptoma vaginalnih infekcija koje su vrlo česte – toliko da većina žena tijekom života doživi neki oblik vaginalne infekcije.
Prema nekim istraživanjima čak 75 posto žena u određenom razdoblju života suoči se s gljivičnom infekcijom, najčešćim oblikom vaginalnih infekcija.
Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih problema s kojima se susreću spolno zrele žene te gotovo da nema žene koja se ginekologu nije obratila zbog tog problema čiji su simptomi poprilično neugodni. U normalnim uvjetima rodnica je nastanjena mnogobrojnim bakterijama. No, promjena ravnoteže između bakterija ili pak hormonalne promjene mogu dovesti do upala koje se manifestiraju neugodnim simptomima. Vaginalne infekcije tako nerijetko uzrokuju obilan iscjedak nerijetko neugodnog mirisa, svrbež i peckanje u predjelu vagine, a u nekim slučajevima i bol u donjem dijelu trbuha ili pak za vrijeme spolnog odnosa.
Tri najčešća tipa vaginalnih infekcija su bakterijska vaginoza, gljivična infekcija i trihomonijaza.
Vaginalna gljivična infekcija
Vaginalna gljivična infekcija, koja se također naziva i kandidijaza, jedan je od najčešćih oblika vaginalnih infekcija. Tako se javlja kod čak tri od četiri žene tijekom života, a kod većine njih i dva ili više puta. Gljivične infekcije nerijetko muče brojne žene, a nastaju zbog jednostavnih razloga – zbog oslabljenog imuniteta, loše prehrane, izloženosti velikom stresu, uzimanja antibiotika ili nošenja donjeg rublja načinjenog od umjetnih vlakana.
Naime, vagina prirodno sadrži uravnoteženu mješavinu gljivica i bakterija, no u slučaju poremećaja te ravnoteže može doći do pretjeranog razmnožavanje gljivica. Simptomi gljivične infekcije poprilično su neugodni, a najčešće se javlja osjećaj peckanja, svrbež, gusti bijeli iscjedak, a ponekad čak i bol te osjetljivost na području vagine.
Bakterijski vaginitis i trihomonijaza
U vagini su normalno prisutne i „dobre bakterije“ i „loše bakterije“ (anaerobne bakterije) s time da su dobre bakterije brojnije. Međutim, kada se anaerobne bakterije previše razmnože, one mogu poremetiti ravnotežu što uzrokuje bakterijski vaginitis. Kod ovog oblika vaginalne infekcije vrlo često znaju izostati simptomi, ili se pak javlja žućkasti iscjedak neugodnog mirisa, a tijekom spolnog odnosa se može javiti bol, dok se tijekom mokrenja osjeća neugodno peckanje.
Za razliku od gljivične infekcije i bakterijske vaginitisa, trihomonijaza je spolno prenosiva bolest, uzrokovana mikroskopskim, jednostaničnim parazitom koji se zove Trichomonas vaginalis. Ovaj organizam širi se tijekom spolnog odnosa sa zaraženom osobom, a obično inficira mokraćni sustav muškaraca, kod kojih često ne uzrokuje simptome, dok kod žena obično inficira vaginu. Tako se mogu javiti simptomi poput osjetljivosti cijelog područja genitalija i pjenastog iscjetka neugodnog mirisa.
Što možete poduzeti kako bi smanjili rizik od vaginalnih infekcija?
Važno je redovito i svakodnevno održavati intimnu higijenu te upotrebljavati blaga sredstva za kupanje. Intimno području potrebno je nježno, ali temeljito isprati vodom te ga dobro posušiti prije odijevanja.
Odjeća koju nosite također može imati veliku ulogu. Tako je najbolje nositi donje rublje isključivo od pamuka i prirodnih materijala, te izbjegavati umjetne sintetičke materijale. Vaginalnim infekcijama također mogu pridonijeti i uska odjeća te hulahopke.
Na hranu koju konzumirate također valja obratiti pažnju. Najbolje je iz prehrane izbaciti hranu bogatu šećerom poput kolača, gaziranih pića i voćnih sokova. Naime, gljivice se hrane šećerom pa konzumacija hrane bogate šećerom može otežati borbu protiv vaginalnih infekcija. Preporučljivo je i piti jogurt bogat živim kulturama, posebice ako uzimate antibiotike te izbjegavati hranu koja sadrži kvasac. U prehranu uvedite veće količine voća i povrća, posebice onog bogatog beta-karotenom.
Preporučljivo je piti čaj od ružmarina koji može poslužiti i kao sredstvo za intimnu njegu. Ulje čajevca ima jaka antigljivična svojstva kao i neven, dok su brusnice poznate po svom blagotvornom učinku na organizam u slučaju urinarnih, ali i gljivičnih infekcija.
Upravo zbog toga vaginalne tablete i say sadrže aktivni sastojak, kompleks Cranberry-Active™, patentirani ekstrakt ploda cijele brusnice te hijaluronsku kiselinu. Borba protiv vaginalnih infekcija nikada nije bila lakša – bez dodatnog opterećivanja organizma, bazirane na standardiziranim prirodnim aktivnim medicinskim sastojcima vaginalne tablete i say imaju brzo, klinički dokazano djelovanje već nakon prvog dana terapije. Djeluju tamo gdje problem nastaje, na vaginalne infekcije uzrokovane bakterijama i/ili gljivicama, uklanjaju nelagodu i sprječavaju ponavljanje infekcija. Ne uzrokujući nuspojave i say vaginalne tablete se mogu koristiti i kao prevencija tijekom cijele godine, a može ih se primjenjivati i za vrijeme trudnoće i dojenja.
KONZUMIRAJTE Beli luk i med na PRAZAN želudac i POGLEDAJTE šta će se desiti nakon 7 dana!
Beli luk je jedna od najzdravijih namirnica na planeti. Mnogi ga koriste da bi napravili razna jela, salate ali trebalo bi da znate da je najbolji način da ga konzumirate da ga jedete sirovog.
Redovno konzumiranje belog luka će značajno smanjiti krvni pritisak, kao i sprečiti kardiovaskularne i srčane bolesti. On takođe poboljšava funkciju bešike i pomaže prilikom iščišćavanja i poboljšavanja funkcije jetre.
Uporedo sa tim, sirov beli luk kada se konzumira na prazan stomak može biti lek za brojne stomačne probleme, uključujući i dijareju.
Nedavna studija je čak potvrdila da taj način konzumiranja belog luka takođe može rešiti probleme sa nervima.
Evidentno je zašto je beli luk izuzetno korisna i zdrava namirnica. Pored navedenog, beli luk je odličan „čistač“ organizma, te pomaže prilikom čišćenja tela od parazita, crva, sprečava dijabetes, depresiju, tifus, pa čak i rak. Pojedine osobe su alergične na beli luk i ne bi trebalo da ga konzumiraju u sirovom stanju.
Ljudi takođe koriste beli luk za tretiranje problema disajnog trakta. Beli luk je izuzetno koristan za to, a predstavlja lek i za bolesti poput: tuberkuloze, astme, upale pluća, katra, zagušenja pluća i kašlja. Ukoliko želite da postignete najbolje rezultate, jedite ga sirovog ili lagano ispečenog u rerni.
Kako koristiti beli luk:
Kao što je rečeno, beli luk je najbolje konzumirati u sirovom stanju. Taj način se preporučuje jer je aktivni sastojak belog luka alicin koji gubi svojstva na toploti. Uradite sledeće: izdrobite i iseckajte beli luk i sačekajte 15 minuta pre nego što ga pojedete.
Na taj način ćete aktivirati hemijsku reakciju koja će učiniti alicin u belom luku pristupačnijim za apsorbovanje. Sada se najverovatnije pitate zašto je potrebno jesti beli luk na prazan stomak. To je zato što se na taj način lakše prerađuju i upijaju svi hranljivi sastojci koje ova namirnica ima da ponudi.
Takođe dobar način da konzumirate beli luk je da ga umešate sa medom. Uzmite 2-3 čena belog luka i sitno ih iseckajte. Zatim dodajte supenu kašiku meda i dobro izmešajte. Konzumrajte ovu mešavinu svakodnevno i osećaćete se svežije i odmornije za samo nedelju dana.
Kako napraviti tonik za grip sa belim lukom?
Dok pravite ovaj tonik nosite rukavice ukoliko imate osetljivu kožu i pazite da ne trljate oči jer neka od ovih prirodnih ulja mogu prouzrokovati osip i peckanje kože. Sve što treba da uradite jeste:
Sastojci:
polovina crnog luka – krupno iseckati
5 čena belog luka – krupno iseckati
2 crvene čili papričice – krupno iseckati
1 kašika đumbira – krupno iseckati
sok jednog limuna
jabukovo sirće (mora biti organsko, nefiltrirano i sirovo)
Uputstva
Uzmite teglu od 500ml i u nju ubacite iseckan crni luk. Zatim dodajte beli luk. Nakon toga dodajte papričice i pažljivo stavite đumbir na vrh. Limun morate iscediti u drugu posudu, odstraniti semenke i zatim sipajte sok preko mešavine
Na kraju napunite teglu jabukovim sirćem tako da samo 1cm od vrha ostane prazan. Zatvorite teglu i čuvajte je na tamnom i hladnom mestu. Vaš tonik za prehladu i grip je spreman za upotrebu.
NEOBIČNA I EFEKTNA TEHNIKA: FARBANJE JAJA RIŽOM
Pirinač! Svi ga imamo u šteku, trebaju vam samo još dobre boje za farbanje, plastična posudica i malo strpljenja. Efekat koji se dobija je zaista poseban, mene je podsetio na časove likovnog, kada smo sa četkicama za zube prskali po papiru i dobijali onaj kul efekat. Možete raditi sa jednom bojom ili kombinovati više za efektniji izgled. Obavezno koristite i zaštitne rukavice, jer ne želite danima posle da šetate sa šarenim prstima.
Potrebno je:
• pirinač dugog zrna
• boja za jaja u gelu ili tečna boja za jaja
• okrugla plastična posuda prečnika 8-10 cm, sa poklopcem (od nekog sirnog namaza, kajmaka i sl.)
• zaštitne rukavice
Priprema:
Jaja skuvajte, izvadite iz vode i osušite papirnatim ubrusom. Za dalji rad jaja treba da budu topla. Tako da sve radite odmah po kuvanju. U posudu sipajte oko 2 kašike pirinča. Količina pirinča zavisi od posude u kojoj radite, nikako ne treba da je napunite do vrha.
Preko pirinča nakapajte gel boju i promešajte kako bi se pirinač obojio. Stavite jaje, poklopite i „mućkajte“. Nemojte to da radite jako kako ne biste razbili jaje, već nežno promrdajte par puta. Ako budete duže radili, jaje će se skroz obojiti. Po potrebi promrdajte jaje prstima, zato su vam potrebne rukavice. Vremenom ćete dodavati po još malo boje, jer pirinač upija i suši se. Ako vam ponestane boje, sipajte vrlo malo vode, tek toliko da pokvasite pirinač. Za svaku boju koristite zasebnu posudu. Možete kombinovati i dve boje, prvo jaje ubacite u posudu sa jednom bojom, pa u posudu sa drugom bojom. Jaja ostavite da se ohlade, pa premažite sa malo ulja radi sjaja.
Supruga ima klinca iz prvog braka, zbog mog posla sam stalno kući te ga ja čuvam kad ona radi, a tada u trenu nepažnje se desila nesreća, mali je…
Supruga ima klinca iz prvog braka, zbog mog posla sam stalno kući te ga ja čuvam kad ona radi.
Danas pošto sam nam spremio večeru otišao sam do wc-a on je nešto tražio u kuhinji i stavio rukicu na vrelu ringlu! Previo sam mu ruku namazao sredio sve…
Plakao je a onda zaspao! Kad je on zaspao ja sam onda seo i plakao dobrih sat vremena, tako mi ga je bilo žao i tako su me bolele njegove suze! Znam da nije moja greška i da se desilo pročice al opet se osećam kriv i boli me jako!
ČOKOLADNE KIKIRIKI PUTER KOCKE GOTOVE ZA 20 MINUTA -PREKRASNE SU –
SASTOJCI
Za podlogu
210 g integralnog keksa sa ovsenim pahuljicama
70 g otopljenog putera
120 g kikiriki putera
Za čokoladni sloj
200 g kvalitetne čokolade
60 g kikiriki putera
PRIPREMA
Otopite puter i ostavite sa strane. U secku sameljite keks. Ja sam koristila wellness sa ovsenim pahuljicama. Dodajte otopljen puter kao i kikiriki puter, i sve dobro izmešajte. Uzmite manji pleh.
Moj je 25×15 cm. (Može i kvadratni 20×20 cm) Obložite ga pek papirom i izručite smesu za podlogu. Kašikom je utisnite i poravnajte. Uzmite dva manja lonca, u jedan sipajte vode a na njega stavite manji lonac i uključite šporet da proključa. Ubacite u taj manji lonac čokoladu izlomljenu na kocke i polovinu kikiriki putera (30 g) i otopite na pari. Mešajte dok se sve ne otopi i lepo sjedini. Preostali kikiriki puter takođe ubacite u drugu manju šerpicu i zagrejte ga da omekša. Premažite podlogu od keksa sa čokoladnim slojem, poravnajte, i odmah potom kašikom sipajte nasumično otopljeni kikiriki puter na par mesta. Uzmite nož i jednostavno prošarajte kako vam se sviđa. Stavite u frižider na minimum 2 sata da se dobro ohladi i stegne. Izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi 15-ak minuta, samo izvadite sve zajedno uz pomoć papira, pa secite na kocke i uživajte!
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...