20. 03. 2017.

Moji otac i majka su razvedeni. Otac zivi sam, a ja kad kako nekad sa majkom i


Moji otac i majka su razvedeni.


Otac zivi sam, a ja kad kako nekad sa majkom i bakom, nekad sa ocem. Meni je ipak mog oca zao, on nema vise roditelje, zivi sam, ne radi nigde zivi od rente poslovnog prostora, a majka, baba i tetka izuzetno ga mrze i o njemu pricaju najgore moguce.


To me mnogo nervira jer znam da je tata mnogo dobar čovjek. Zbog toga sam prije 3 dana baku skoro pretukla, ali sam se nekako suzdržala i samo je pljunula. Možda sam pogriješila, ali sigurno to zaslužuje, jer ona je i kriva za razvod mojih roditelja. Počela mi da nabraja zbog toga što sam par dana njegovala tatu jer je bio loše. Kada napunim 18 godina vjerovatno ću otići kod tate da živim.

Kosa vam se više neće mastiti ako počnete koristiti šampon na pravi način


Ako ne možete zamisliti da prođe dan, a da vi ne operete kosu, donosimo vam nekoliko savjeta kako da iskoristite najbolje od šampona.




Stručnjaci savjetuju da najprije dobro natopite kosu vodom prije nego što stavite šampon na nju, jer što je kosa vlažnija, manje će vam šampona trebati, piše “Index“…




Zatim, trljajte šamponom kosu blizu korijena jer je tu najmasnija. Na kraju, kosu isperite najhladnijom vodom koju možete podnijeti, jer hladna voda zatvara kutikule vlasi i kosa postaje glađa.

Ako je vaša kosa oštećena, pobrinite se sa su među sastojcima quaternium ili cetrimonium chloride. Ili samo kupite šampone na kojima piše da su za jačanje kose, protiv pucanja ili za njeno obnavljanje.

Kljukuša na krajiški način: Masni specijalitet za zdrav i jak organizam


Jedno od najpoznatijih tradicionalnih bosanskohercegovačkih jela, neprevaziđenih i u modernim vremenima, svakako je kljukuša – u svim svojim oblicima i gastronomskim kombinacijama

Kljukuša je jelo za svako doba dana i sve prilike. Najprijatnija za ručak ili užinu, no sasvim solidno prolazi i na gladan želudac za večeru pa i kasni doručak, piše “Klix“…




Postoji mnogo varijacija i kombinacija za pripremu ovog jela, a sve zavisi od toga koji prostor Bosne i Hercegovine uzimate za relevantan izvor informacija.

Kao polaznu tačku za ovaj tekst uzeli smo iskustva starih krajiških domaćica u pravljenju kljukuše. Imena im nisu bitna, kao što same rekoše, no da iskustva u pripremi svih jela imaju – to je činjenica. Uostalom, najbolju kljukušu u svom životu mnogi od nas su pojeli, a zatim i tepsiju od ostataka počistili, kod stare bosanske hanume, daleko od suda i očiju javnosti.




Na početku, valja razlučiti da se u Krajini kljukuša “pravi”, ona se ne priprema. Nikad se i nije pripremala, to će vam potvrditi svaki Krajišnik ili Krajiškinja.

Druga stvar koju ćemo spomenuti, a ujedno je i fokus priče, jeste da u Krajini postoje dvije vrste kljukuše: sa sirom i s mesom.

Klasična kljukuša

Kljukuša sa sirom ili obična kljukuša klasični je oblik ovog jela koje se, u različitim oblicima, servira širom Bosne i Hercegovine. Negdje se čak tako i ne zove pa mnogi Bosanci i Hercegovci jedu kljukušu samo pod drugim imenom.

Ovo jelo se veoma brzo priprema, stoga je u prošlosti bilo najčešći stanovnik, ili bolje reći prolaznik, na kuhinjskim stolovima i soframa.

Osnovni sastojci klasične kljukuše su: brašno, so i voda. U Krajini je nešto raširenija verzija sa dodatkom krompira i jaja. Uglavnom, smjesa se u tepsiji ispeče na srednje jakoj vatri, da bi se nakon toga kljukuša iskomadala i servirala uz sir, vrhnje ili domaću pavlaku, koji se pospu po kljukuši.

“Do sada se kljukuša mastila kravljim kajmakom zvanim ‘izmećaj’”, kaže jedna naša sagovornica, napominjući da se sada većinom koristi stolni margarin u tu svrhu.

Za pravi okus, kljukuša sa sirom trebala bi se obavezno jesti sa crvenim ili bijelim lukom, zavisno od “snage želuca”.

Ovakvu kljukušu naše sagovornice su naučile praviti dok su bile djevojčice, sa 10-15 godina. Kažu da se u tom periodu podrazumijevalo da znate napraviti kljukušu, a “zanat” su učile od svojih majki.

Kljukuša sa mesom

Kljukuša sa mesom je drugačija vrsta, svojstvena prvenstveno Bosanskoj krajini. U novijem periodu nazvana je i kvrgušom, no stariji će većinom taj termin odbaciti, smatrajući ga ubačenim i previše modernim.

Smjesa za ovu vrstu kljukuše priprema se na isti način kao i za klasičnu, najčešće bez krompira, a ono što razlikuje običnu od kljukuše sa mesom upravo je meso. I to piletina.

Svježe meso se dodaje u smjesu i peče na umjerenoj temperaturi, a još bolja i ukusnija varijanta, kako otkriva jedna naša sagovornica, jeste da se meso malo isprži pa doda u smjesu.

Kljukuša sa mesom oduvijek je važila za luksuznije i namirnicama “bogatije” jelo, zbog čega nije servirana toliko često kao njena standardna verzija.

“Ova kljukuša pravljena je, primjerice, kada se obavljao neki fizički rad, pa je bio potreban neki moćan i hranjiv obrok da bi se posao završio do kraja”, ističe još jedna naša sagovornica.

Kljukuša je masna, ali jača organizam

Ona kaže da se kljukuša sa mesom priređivala i za goste, rodbinu, ali i u situacijama kada se porodica odlučivala počastiti poštenim i zasluženim obrokom.

Najukusniji dio kljukuše sa mesom, da ne kažemo kvrguše, jesu tzv. lokve ispod komada mesa, a mnogi preferiraju i tvrde dijelove, odnosno koru, koja se nalazi na rubnim dijelovima uz tepsiju.

Svakako, kljukušu, i jednu i drugu, preporučeno je jesti iz tepsije, jer je tako “slađa” i ukusnija te, provjereno, “nestaje” pred očima.

Na kraju, bitno je spomenuti da su starije žene već utvrdile da je kljukuša premasna i da deblja bez sumnje, no isto tako su kazale da je veoma zdrava i jača organizam. I to je prednost kljukuše, jer obje tvrdnje mogu biti tačne, ali i pogrešne.

Vjerovatnije je da je ova druga hipoteza, zdravorazumski, čak i bliža istini, no, je li, pravila su tu da bi bila kršena kada je riječ o hrani. Kod kljukuše pogotovo.

Nju jednostavno počistite sa tepsije i tu sva priča završava.
Rezultat slika za kljukusa
Rezultat slika za kljukusa

ZLATNE ŠNITE: AKO STE PRAVI SLADOKUSAC, OVO JE RECEPT ZA VAS


Ako ste pravi sladokusac, ako jelo koje ne završi nečim slatkim za vas i nije jelo, ovaj je kolač upravo za vas.

Sastojci:
Za tijesto:
● 6 bjelanaca
● 180 g šećera
● 180 g mljevenih oraha



● 150 g maslaca
● 90 g brašna
● limunova korica
● aroma ruma

Za kremu:
● 6 žumanaca
● 60 g šećera
● limunova korica




I još:
● 180 g džema od kupina
● 50 g mljevenih oraha

Priprema:
Od bjelanaca istucite čvrst snijeg, dodajte šećer, orahe, naribanu limunovu koricu, malo arome ruma, rastopljeni maslac i brašno. Smjesu dobro izmiješajte, ulijte u namašćen lim i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta. Za kremu pjenasto izmiješajte žumanca, šećer i malo naribane limunove korice. Time prelijte napola pečeno tijesto, stavite kolač opet u rernu na 150°C i pecite (sušite) još 15 minuta. Ohlađen kolač možete premazati džemom od kupina i posuti mljevenim orasima.

Savjet:
Posebnu pažnju obratite na vrijeme sušenja, kako bi kolač poprimio finu koricu zlatnožute boje.

BAKLAVA SA VIŠNJAMA


Sastojci
750 g. tankih kora za baklavu
300 g. šećera
4 jaja
oko 1 kg. višanja, može i više
200 gr. kisele pavlake
3 dcl. ulja



2 vanilijin šećera
1 prašak za pecivo
3 kašike prezli ili griza

Sirup
650 g. šećera
6 dcl. vode

Priprema
Umutiti doro, da budu penasta i čvrsta, jaja sa šećerom i vanilijom. Dodati ulje, pavlaku i prašak za pecivo i dobro izmiješati. Redati kore u pleh dimenzija 28×37 cm. i svaku poprskati filom. Kada se utroši pola kora staviti višnje i posuti ih mrvicama.


Nastaviti sa korama i filom, gornju koru premazati filom. Isijeći baklavu na željeni oblik i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta pa još oko 25 minuta na 150 stepeni. Ugasiti rernu i pečenu baklavu ostaviti još pola sata unutra. Provjerite baklavu tokom pečenja, sve zavisi i od rerne, pišu “Recepti“… Za sirup- kuhati vodu i šečer 5 minuta, od vremena kada provri, pa zaliti hladnu baklavu.
Rezultat slika za baklava sa visnjama
Rezultat slika za baklava sa visnjama

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design