18. 03. 2017.

KREM TORTA SA EUROKREMOM

KREM TORTA SA EUROKREMOM

Sastojci:
Kora:
  • 6 kom bjelanaca
  • 100 gr šećera
  • 60 gr pečenih što finije mljevenih lješnjaka
  • 4 kašike (oko 50 gr) oštrog brašna
  • 2 kašike tamnog kakaoa
  • 2 čajne kašičice praška za pecivo
  • 40 ml ulja




Za natopiti kore:
  • 1.5-2 dl mlijeka
  • po želji čokoladnog likera
  • 10 gr vanilin šećera
Krem:
  • 8 dl punomasnog mlijeka
  • 120 gr gustina
  • 6 kom žumanaca
  • 70 gr šećera
  • 125 gr maslaca
  • 50 gr bijele čokolade
  • 100 gr bijelog eurokrema
  • 50 gr noisette čokolade
  • 100 gr tamnog eurokrema
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 10 gr mljevene želatine
Priprema:
1.
Krem:
Prosijati gustin, umutiti žumanca i šećer, pomiješati sa gustinom i dodati oko 1 dl hladnog mlijeka, sjediniti da nema grudvica. Ostatak mlijeka staviti na šporet da se zagrije. Kad je mlijeko zakuhalo, skuhati gustu kremu uz stalno miješanje. Skinuti sa šporeta i površinu kreme prekriti prozirnom folijom. Ostaviti na hlađenje.
2.
Kora: Umutiti bjelanca sa malo soli, postepeno dodavati šećer, šaum treba da bude čvrst i sjajan. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo. Lješnjake peći oko 10-ak minuta pa oljuštiti pomoću krpe i samljeti što finije (moji domaći lješnjaci imaju intenzivan i ukus i miris, pa je ova količina sasvim dovoljna, dok kad radim sa kupovnim to nije slučaj, tako da možete dio brašna zamjeniti sa dodatnom količinom lješnjaka po želji). Šaumu dodati praškaste komponente i ručno mješati (samo lagano prevrtati smjesu). Na kraju lagano dodati i ulje uz mješanje. Smjesu peći u okruglom kalupu d=24-26 cm (lagano podmazati i obložiti pek papirom dno i obruč) na 160 st oko 15-ak minuta, zavisno od rerne. Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Potpuno ohlađenu koru po visini prerezati na 2 dijela.



3.
Nastavak krema: U mlak krem dodati nasjeckan maslac i dobro izmiksati. Podjeliti krem na 2 dijela. U prvi dio dodati istopljenu bijelu čokoladu i bijeli eurokrem, a u drugi dio dodati istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem (čokoladu i eurokrem otopiti zajedno na pari, to ide brzo :)) Želatinu preliti sa 4 kašike hladne vode ostaviti 5-10 min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mješanje dodati 2 kašike svijetlog krema i dobro promješati, pa polovinu želatine dodati u svjetli krem i dobro promješati, a drugu polovinu u tamni krem i takođe dobro promješati, ja to radim ručno, bez miksera.
Posebno čvrsto umutiti 3 dl slatkog vrhnja (koristim biljno, ako radite sa mliječnim dodati i šlag-fiks). U svaku kremu ručno umješati po 3 pune kašike šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje.
U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svake kreme i dobili ste savršenu kremu za ukrašavanje.
4.
Obruč za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tanjir za posluživanje i ređati: prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlijekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil, druga polovina kore, preliv, svijetla krema, ukrašavanje po želji i to je to 🙂
Posluživanje
Ostaviti je na hlađenje, najbolje preko noći. Kad skinete obruč, okolo je ukrasite po želji.
Torta je bogata, jako sočna i kremasta (filovi su prelijepi:))
Prijatno!

U vezi sam s curom evo sutra je 4 mjeseca. Naravno red je da je upoznam sa svojima i kažem ja njima da se malo srede da ne budu





U vezi sam s curom evo sutra je 4 mjeseca. Naravno red je da je upoznam sa svojima i kažem ja njima da se malo srede da ne budu U vezi sam s curom evo sutra je 4 mjeseca. Naravno red je da je upoznam sa svojima i kažem ja njima da se malo srede da ne budu u staroj i prljavoj odjeći popodne jer ću dovest curu.


I tako ja ulazim, otvaram vrata pričam njoj o njima i prilazi prvo stari u odjelu s kravatom i cipelama, a stara prilazi u haljini za vjenčanje. E ako me nakon ovog nije ostavila, neće nikad.

MEKANE,ČOKOLADNE,SLATKE,UKUSNE KUGLICE KOJE PODSJEĆAJU NA FERRERO ROCHER !!!

MEKANE,ČOKOLADNE,SLATKE,UKUSNE KUGLICE KOJE PODSJEĆAJU NA FERRERO ROCHER !!!

Ovo su definitivno najslađe kuglice.Šta vam više treba kada u sastojcima vidite Nutellu i čokoladu 🙂



POTREBNO VAM JE:
100 gr keksa od lješnjaka (napolitanke)
130 gr lješnjaka
200 gr eurokrema (preporuka Nutella)
čokolada (150gr) za kuhanje
5 kašika ulja



PRIPREMA:
Jednostavno u posudu izlomite keks,dodajte isjeckani lješnjak i Nutellu.
Sjediniti smjesu i oblikujte kuglice rukama.
Ostavite u frižider da se ohlade i stisnu.
Čokoladu istopite s uljem,a zatim umačite hladne kuglice.
izvor:kuhinja recepti ideje

Recept koji je savršeno izrađen : JAPANSKI VJETAR samo za prave domaćice :)

Recept koji je savršeno izrađen : JAPANSKI VJETAR samo za prave domaćice :)

SASTOJCI:
Kore ( ovo je mjera za jednu,a potrebne su dvije ):
  • 5 bjelanaca
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 3 kašike sitno sjeckanih oraha
  • 1 kašika mljevenih oraha
  • 1 kesica praška za pecivo




Prvi fil:
  • 500 ml mlijeka
  • 10 žumanaca
  • 250 gr šećera
  • 8 kašika brašna
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 250 gr margarina
Drugi fil:
  • 250 gr šlaga u prahu
  • 300 ml gazirane vode
NAČIN PRIPREME:
Umutite bjelanca,zatim dodajte šećer i umutite u čvrsti snijeg.
Nakon toga dodati i preostale sastojke koje treba da umiješate kašikom i promiješajte ih.
Ogrugli kalup pripremite i ulijte smjesu,pa pecite u zagrijanoj rerni na 180°.
Potrebno je da ponovite isti posupak još jednom i ispečete istu koru.



Nakon što vam se kore ohlade presijecite ih popola i tako će ispasti 4 kore.
Pripremite fil od žumanaca tako što ćete kuhati mlijeko i dodavati sve sastojke,te miješati dok se smjesa ne zgusne.
Ohladite i dodajte izrađen margarin.
Drugi fil pripremite tako što umutite šlag sa gaziranom vodom.
To je to kolač filujte.
Kora – Fil – Šlag – Kora i sve tako dok imate materijala.
Kolač ostavite u frižider,a zatim isjecite i poslužite.

DOBRO JUTRO TORTA GOTOVA ZA 20 MINUTA

DOBRO JUTRO TORTA GOTOVA ZA 20 MINUTA

Sastojci:
  • 1 pakovanje biskvit kore za tortu sa čokoladom (kakaom)
  • 300 g mlevene plazne
  • 3 čaše kisele pavlake
  • 250 g prah šećera
  • 500 g belog krem šlaga
  • 500 g margarina Dobro jutro
  • 2 dl kisele vode




Priprema:
I fil: umutiti pavlaku, margarin, prah šećer i mlevenu plazmu



1.
II fil: umutiti krem šlag sa kiselom vodom
2.
Filovati sledećim redosledom: kora-fil I-fil II i tako tri puta. Na kraju tortu premazati krem šlagom.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design