16. 03. 2017.

Jogurt mousse sa borovnicama

Jogurt mousse sa borovnicama
Sastojci  4 osobe

  • 300 g jogurta
  • 90 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica šećera u prahu
  • 7 g želatina u prahu





  • 15 ml ili 1 kašika hladne vode
  • 90 ml ili 6 kašika vrele vode
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta ili vanilla paste
  • 300 g smrznutih borovnica
  • 1 puna kašika šećera
  • 45 ml vode
  • 1 puna kašika gustina
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakra


Priprema
1.U malu šoljicu sipati želatin i dodati kašiku hladne vode, razmutiti i ostaviti da želatin nabubri.
Zagrejati 90 ml vode da je vrela i preliti preko nabubrelog želatina, razmutiti da dobijete  providnu tečnost i ostaviti da se ohladi.




2.Umutiti slatku pavlaku, ali da ne bude prečvrsta. Ostaviti sa strane. Jogurt možete da koristite koji god vi želite, sa voćem ili bez. Ja sam imala jogurt sa brovnicama i koristila sam taj. Umutiti jogurt, želatin i vanilu ( ako koristite jogurt sa voćem, nemojte mutiti jer ćete svo voće da smrvite, samo blago promešajte sve zajedno sa žicom za mućenje ). Dodati pola umućene slatke pavlake i sjediniti spatulom. dodati i drugi deo i sjediniti sve zajedno. Sipati u zdelice ili čaše i ostaviti u frižider najmanje dva sata, a najbolje je preko noći.

3.Sos od borovnica:
U šerpicu sipati polovinu borovnica, vodu, limunov sok i  šećer i kuvati oko 4 do 5 minuta da  bobice otpuste svoj sok, Posebno izmešati malo vode sa kašikom  gustina i sipati u masu od borovnica i kuvati dok se malo ne zgusne, dodati ostatak borovnica i kuvati još minut dva.. Ja volim da mi je sos ređi, vi ako volite da je gušći, staviti 2 kašike gustina. Za ovakvu poslasticu sos se može napraviti i bez gustina,samo kuvati borovnice, šećer ( količina šećera zavisi od slatkoće voća, tu dodajte onoliko koliko volite da je slatko ) limunov sok i vodu. Kad je sos gotov, dodati ekstrakt vanile i promešati.

4.Sipati ohlađen sos preko moussa od jogurta i poslužiti rashlađeno.

5.Prijatno!!!

IZVOR: www.coolinarika.com

Fritule

Rezultat slika za fritule
Sastojci

  • 2 jaja
  • 3 žlice Šećera ( kristal)
  • 2 jogurta
  • 16 žlica pšenično glatko brašno Podravka





  • prstohvat soli
  • 1 Vanilin šećer Dolcela
  • 1 prašak za pecivo Docela
  • naribana korica jednog limuna
  • 1 / 2 l. ulja za prženje


Priprema
1.Dobro istući jaja, šećer, vanilija šećer, jogurt, dodati brašno s praškom za pecivo. I mutiti dok smjesa ne postane jednolična.
2.Staviti dublju posudu s uljem na štednjak da ulje uzavre.


Kad ulje uzavre, smanjiti temperaturu. Pomoću žlčice stavljati tijesto u vruće ulje. Fritule su gotove kad požute sa svih strana. Izvaditi ih iz ulja. Posuti šećerom u prahu ( ja nisam, a vi kako hoćte, ja jednostavno ne volim šećer u prahu )

Posluživanje
U orignal receptu idu i grožđice ali mi ih ne volimo pa nisam stavljala. Ide 10 dag. grožđica 1 dcl. vode 1 žlica ruma ili rakije i u toj miješavini se moče grožđice 5 - 10 minuta

IZVOR: www.coolinarika.com
Rezultat slika za fritule
Rezultat slika za fritule

Zeko posuda od hljeba

Zeko posuda od hljeba
 Sastojci
1 okrugli hljeb
1 zemicka



4-5 cackalica

za oci: 
crna riza, bombone...

za nos: 
izrezan paradajz ili paprika, bombona...

Priprema
Odrezati 1/4 dna manjeg peciva. Na vecem pecivu odrezati sredinu i izdubiti tako da se napravi posuda..


Od "poklopca", tj.odrezanog dijela sa manjeg peciva, napraviti usi. Ja sam odrezala makazama jedno uvo pa ga prislonila i po njemu odrezala drugo, da budu slicni. Usi pricvrstite cackalicama, a na isti nacin i glavu za tijelo. Sto se tice nosa i ociju za zeku, tu mozete biti zaista kreativni, mozete koristiti cak i bombone. Ja sam za oci iskoristila kuvanu crnu rizu, a za nos sam izrezala paradajz.

Posluživanje
Ako zelite, umjesto da supu sipate direktno u hljeb, mozete ciniju staviti unutra, tako da budete 100% sigurni da nece propustiti :)

Rolat sa višnjama


predivan voćni rolat, čokolada i višnje, slatka pavlaka i krem sir meni omiljena kombinacija :)))))

Sastojci
za biskvit
4 kom jaja
100 g šećera



50 g Glatkog brašna Podravka
3 kašike kakaa u prahu Dolcela
3 kašike vruće vode
1/2 Praška za pecivo Dolcela
1/2 kašičice sode bikarbone Dolcela
mrvica soli

za fil
100 g višanja
2 dl slatke pavlake
200 g krem sira



50 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)

i još
100 g čokolade
50 ml slatke pavlake

Priprema
1.Za biskvit, odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi pa dodati žumanca i vodu i izmiješati.  Pomiješati brašno sa praškom za pecivo i kakaom pa umiješati u  smjesu od jaja miješajući kašikom polako prebacujući smjesu odozdo prema gore.

2.Smjesu sipati u pleh 25 x 35 cm obložen papirom za pečenje i peći na 180 C oko 15 minuta.
Pečen biskvit urolati zajedno sa papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi

3.Za kremu umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, dodati krem sir i izmiješati, višnje ocijediti i izblendirati pa umiješati u kremu. kremom premazati biskvit ima je doboljno i za ukrasiti rolat

4.ponovo urolati i ostaviti u frižider do ukrašavanja

5.Slatku pavlaku zajedno sa čokoladom zagrijati da se čokolada istopi pa preliti rolat i ukrasiti ostatkom kreme

IZVOR: www.coolinarika.com



IVINA TORTA

ivina torta
IVA je djevojka koja je radila sa mnom više od godinu dana. 14.03. njen je dan - njen je rođendan! Kako znam da nikada nismo preveliki za tortu i kako volim izmamiti osmjeh ljudima oko sebe, odlučila sam se za ovu kiselkasto-slatku kombinaciju koja ju je naprosto osvojila. Prvo izgledom, a potom i okusom. Recept spada u kategoriju nepečenih, kremastih kolača

Sastojci
CORNFLAKES PODLOGA:

  • 110 g Cornflakesa Provita
  • 75 g čokolade za kuhanje





  • 50 g margarina /maslaca


KISELKASTI DIO:

  • 10 g Mljevene želatine Dolcela
  • 2,5 dl soka od naranče
  • 360 g kiselog vrhnja
  • 60 g šećera u prahu


GANACHE:

  • 0,5 l Slatkog vrhnja Dolcela
  • 200 g čokolade za kuhanje





  • piškote po želji(19 kom)+čokoladna glazura
  • čokoladni ukrasi po želji


Priprema
1.PIŠKOTE:
Otopite čokoladu za kuhanje s malo ulja te jedan kraj piškote umočite u čokoladu i položite na papir za pečenje. Ostavite da se čokolada stegne.
 - dio sa piškotama ne morate odraditi ako ćete praviti kao kolač u kalupu 20x10 cm

2.CORNFLAKES PODLOGA:
Cornflakes stavite u vrećicu za zamrzavanje i valjkom ga izmrvite. čokoladu izlomite na kockice u zdjelicu. Dodajte maslac i rastopite na laganoj vatri. Dodajte cornflakes, dobro promiješajte. Na dno kalupa stavite najlon te rasporedite dobivenu smjesu te uz kraj kalupa poslažite piškote.

3.KISELKASTI DIO:
Želatinu pripremite prema uputi sa vrećice-Kada nabubri otopite je na laganoj vatri te dodajte sok od naranđe. Kiselo vrhnje pomiješajte sa šećerom u prahu te dodajte  želatinu. Dobro izmješajte te prelijte preko cornflakes podloge. Ostavite barem 3 sata u frižideru da se stegne.

4.GANACHE:
U zdjelu stavite slatko vrhnje i izlomljenu čokoladu. Otopite na laganoj vatri te prelijte preko stegnutog kislkastog dijela. Ostavite najbolje preko noći da se stegne.

5.Uz pomoć najlona izvadite tortu iz kalupa, odstranite foliju. Poslužite se ukrasnom vrpcom kojom ćete prekriti neuredne spojeve između piškota- zavežite mašnu, a odozgo ukrasite  čokoladnim nrvicama, ušećerenim laticama ruža, ...

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design