16. 03. 2017.
Zeko posuda od hljeba
Sastojci
1 okrugli hljeb
1 zemicka
4-5 cackalica
za oci:
crna riza, bombone...
za nos:
izrezan paradajz ili paprika, bombona...
Priprema
Odrezati 1/4 dna manjeg peciva. Na vecem pecivu odrezati sredinu i izdubiti tako da se napravi posuda..
Od "poklopca", tj.odrezanog dijela sa manjeg peciva, napraviti usi. Ja sam odrezala makazama jedno uvo pa ga prislonila i po njemu odrezala drugo, da budu slicni. Usi pricvrstite cackalicama, a na isti nacin i glavu za tijelo. Sto se tice nosa i ociju za zeku, tu mozete biti zaista kreativni, mozete koristiti cak i bombone. Ja sam za oci iskoristila kuvanu crnu rizu, a za nos sam izrezala paradajz.
Posluživanje
Ako zelite, umjesto da supu sipate direktno u hljeb, mozete ciniju staviti unutra, tako da budete 100% sigurni da nece propustiti :)
Rolat sa višnjama
predivan voćni rolat, čokolada i višnje, slatka pavlaka i krem sir meni omiljena kombinacija :)))))
Sastojci
za biskvit
4 kom jaja
100 g šećera
50 g Glatkog brašna Podravka
3 kašike kakaa u prahu Dolcela
3 kašike vruće vode
1/2 Praška za pecivo Dolcela
1/2 kašičice sode bikarbone Dolcela
mrvica soli
za fil
100 g višanja
2 dl slatke pavlake
200 g krem sira
50 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)
i još
100 g čokolade
50 ml slatke pavlake
Priprema
1.Za biskvit, odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi pa dodati žumanca i vodu i izmiješati. Pomiješati brašno sa praškom za pecivo i kakaom pa umiješati u smjesu od jaja miješajući kašikom polako prebacujući smjesu odozdo prema gore.
2.Smjesu sipati u pleh 25 x 35 cm obložen papirom za pečenje i peći na 180 C oko 15 minuta.
Pečen biskvit urolati zajedno sa papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi
3.Za kremu umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, dodati krem sir i izmiješati, višnje ocijediti i izblendirati pa umiješati u kremu. kremom premazati biskvit ima je doboljno i za ukrasiti rolat
4.ponovo urolati i ostaviti u frižider do ukrašavanja
5.Slatku pavlaku zajedno sa čokoladom zagrijati da se čokolada istopi pa preliti rolat i ukrasiti ostatkom kreme
IZVOR: www.coolinarika.com
IVINA TORTA
IVA je djevojka koja je radila sa mnom više od godinu dana. 14.03. njen je dan - njen je rođendan! Kako znam da nikada nismo preveliki za tortu i kako volim izmamiti osmjeh ljudima oko sebe, odlučila sam se za ovu kiselkasto-slatku kombinaciju koja ju je naprosto osvojila. Prvo izgledom, a potom i okusom. Recept spada u kategoriju nepečenih, kremastih kolača
Sastojci
CORNFLAKES PODLOGA:
- 110 g Cornflakesa Provita
- 75 g čokolade za kuhanje
- 50 g margarina /maslaca
KISELKASTI DIO:
- 10 g Mljevene želatine Dolcela
- 2,5 dl soka od naranče
- 360 g kiselog vrhnja
- 60 g šećera u prahu
GANACHE:
- 0,5 l Slatkog vrhnja Dolcela
- 200 g čokolade za kuhanje
- piškote po želji(19 kom)+čokoladna glazura
- čokoladni ukrasi po želji
Priprema
1.PIŠKOTE:
Otopite čokoladu za kuhanje s malo ulja te jedan kraj piškote umočite u čokoladu i položite na papir za pečenje. Ostavite da se čokolada stegne.
- dio sa piškotama ne morate odraditi ako ćete praviti kao kolač u kalupu 20x10 cm
2.CORNFLAKES PODLOGA:
Cornflakes stavite u vrećicu za zamrzavanje i valjkom ga izmrvite. čokoladu izlomite na kockice u zdjelicu. Dodajte maslac i rastopite na laganoj vatri. Dodajte cornflakes, dobro promiješajte. Na dno kalupa stavite najlon te rasporedite dobivenu smjesu te uz kraj kalupa poslažite piškote.
3.KISELKASTI DIO:
Želatinu pripremite prema uputi sa vrećice-Kada nabubri otopite je na laganoj vatri te dodajte sok od naranđe. Kiselo vrhnje pomiješajte sa šećerom u prahu te dodajte želatinu. Dobro izmješajte te prelijte preko cornflakes podloge. Ostavite barem 3 sata u frižideru da se stegne.
4.GANACHE:
U zdjelu stavite slatko vrhnje i izlomljenu čokoladu. Otopite na laganoj vatri te prelijte preko stegnutog kislkastog dijela. Ostavite najbolje preko noći da se stegne.
5.Uz pomoć najlona izvadite tortu iz kalupa, odstranite foliju. Poslužite se ukrasnom vrpcom kojom ćete prekriti neuredne spojeve između piškota- zavežite mašnu, a odozgo ukrasite čokoladnim nrvicama, ušećerenim laticama ruža, ...
Tikvice U Krompiru
Sastojci
- 1 kom tikvica
- 1 kom mrkva
- 4-5 kom krompir
- 4-5 prepelicja jaja ili 1-2 kokosja
- mladi sir
- sir Gouda
- Vegeta, sol, vlasac
- Maslinovo ulje
Priprema
1.Upalite pećnicu na 180-200°. Operite povrce.
Ogulite krompir i mrkvu. U posudu izrendajte 3-4 krumpira i iscijedite mu sok koji pusti. Posolite ga i stavite vegete. Dodajte zlicicu mladog (zrnatog ili za mazanje) sira, jaje i izmjesajte.
2.Malo namazite kalupe i uokvirite iznutra mjesavinom rendanog krompira. U drugu posudu izmjesajte sastojke kojima ce se puniti kalupici.
3.Stavite npr. mladi sir, vlasac i komadice tikvice. Mozete tikvicu sjeci na trake po duzini i zarolati ih, izmedu stavljati komadice mrkve izrezane na tanko. Izrezite sami krompir na tanko pa izmedu dodavajte mrkvu ili mladi sir...kombinacija je po volji. Punjene malo postropite maslinovim uljem i pospite vegetom i vlascem.
4.Stavite peci na donji dio pećice da se i rendani krompir u kalupu pravovremeno ispece. Pece se dobrih 45 min. Servirajte uz svjezi mladi sir, suhe nareske.. *Kalupice mozete dopuniti komadicima sunke ili speka, a vrh prekriti sirom ili parmezanom
5.Uzivajte :)
IZVOR: www.coolinarika.com
OBLATNE SA BANANICAMA….NAJLJEPŠI RECEPT KOJI JE NAPISAN ZA OBLATNE
Sastojci:
2 lista oblande
8 krem bananica
Fil
500 g šećera
200 ml vode
250 g margarina
100 g čokolade
250 g mlevenog keksa
250 g mlevenih oraha
Priprema:
1. U šerpu sipati vodu i šećer, pa kuvati dok ne proključa. zatim, umešati margarin isečen na kockice i izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastope.
2. Skloniti posudu s ringle, te umešati mleveni keks i mlevene orahe. ostaviti da se prohladi.
3. Na hrapavu stranu jednog lista oblande naneti polovinu pripremljene smese. Preko nje poređati krem bananice, blago ih utisnuti u fil pa premazati drugom polovinom smese. Na kraju prekriti drugom oblandom, hrapavom stranom okrenutom ka dole.
4. Kolač opteretiti težim predmetom i ostaviti u frižideru da prenoći, a zatim ga iseći na štangle željene veličine.
http://www.posaljirecept.rs/
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...