14. 03. 2017.

SAMPITA OD 15 MINUTA! MORATE OVU PROBATI


Neka drugačija šampita! Uživajte!

SASTOJCI
ZA SAUM
6 bjelanjaka



24 kasike secera
malo manje od 1dl vode
prstohvat soli

ZA KORU
6 zumanjaka
6 kasika secera
6 kasika brasna
6 kas mlijeka



6 kas ulja
1 mala kasika praska za pecivo

PRIPREMA
Prvo napraviti koru. Umutiti zumanjke sa secerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko, ulje, brasno i pzp. U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brasnom i peci oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30x20 Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i stavit na tacnu. Za saum, staviti secer u serpu, dodati vodu i staviti da se kuha to možete učiniti odmah kada napravite koru.  Dok provrije smanjiti na najmanju T Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u cvrst snijeg, dodati so i nastaviti mutiti. Dotle je secer sa vodom provrio... Lagano dodavati vreo secer u cvrst snijeg NE ODJEDNOM...na pocetku po 2-3 kasike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva tekucina. Nastaviti mutiti na najvecoj jacini/brzini caa 10 min Provjeriti kasikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kasike, vec stoji cvrsto. Na ohladjen biskvit staviti sampitu i poravnati, posuti sacokoladom u prahu, a i ne mora.... Staviti u frizider da se ohladi.

Posluživanje
Ja je izrezem odmah,prije nego sto ode na hladjenje. Kolicina jaja se moze povecavati po zelji...Na 1 bjelanjak idu 4 kasike secera..
Rezultat slika za SAMPITA
Srodna slika

ŠTRUDLICE SA DŽEMOM DOK SKUHATE KAFU I ONE SU GOTOVE....


SASTOJCI
za testo
– 400 gr brašna + oko 40 gr za posipanje testa
– 2 dl kisele pavlake



– 160 gr masti
– 3 kašike šećera
– prstohvat soli

I još
– pekmez za filovanje, malo gušći
– prah šećer za posipanje pečenih štrudlica

PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka umesiti testo, pa ga umotati u streč foliju, i ostaviti u frižider na pola sata do sat vremena da se ohladi i stegne.


Za to vreme, na peki papiru nacrtati pravougaonik dimenzija 40 x 32 cm. Papir okrenuti na dole, crtežom na dole, ka stolu, pa na njemu oklagijom razvući testo, posipajući ga brašnom da se ne lepi, a pazeći da bude velik taman kao nacrtani pravougaonik. Testo iseći po dužini na šetiri dugačke trake. Na sredinu svake trake naneti pekmez, a zatom prstima podići ivice trake, i spojiti ih, kao što je na slici. Na pleh za pečenje staviti peki papir, pa pažljivo preneti svaku štrudlicu, i staviti je na papir šavom na dole, da se spoj ne vidi. Tek kad su sve šetiri štrudlice prenete, iseći ih na parčad, ali, ne treba ih rastavljati da pekmez ne curi. Peku se oko na 180 stepeni, dvadesetak minuta, pazeći da ostanu bele, i da ne porumene previše. Još vruće štrudlice trebalo bi uvaljati u prah šećer.Kad se dovoljno ohlade, treba ih spremiti u kutiju sa poklopcem, i čuvati na hladnom. Što duže stoje, sve su lepše!
Rezultat slika za ŠTRUDLICE SA DŽEMOM DOK SKUHATE KAFU I ONE SU GOTOVE
Rezultat slika za ŠTRUDLICE SA DŽEMOM DOK SKUHATE KAFU I ONE SU GOTOVE

NEKOLIKO RECEPATA SPOJENI U JEDAN Z KOLAČ KOJEG SVI VOLE


Sastojci
BISKVIT
6 XXL bjelanjaka
250 g šećera



50 g gustina
100 g brasna, pola ostro pola meko
2 žličice praška za pecivo
2 vanil šećera
80 ml ulja
1 žlica octa

STRACCIATELLA KREMA
1l slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade



3 vrecice mljevene želatine
400 g milerama ili kiselog vrhnja
300 ml mlijeka
35 g šećera
2 vanil šećera

Priprema
1Bjelanjke cvrsto istuci s prstohvatom soli, dodati secer i vanil secer i prosijano prasno s praskom za pecivo i gustinom. Umijesati lagano kuhacom , dodati lagano ulje i na kraju ocat. Peci u velikom limu 38x32 cm 15 ak min na 170C.
2.Pomijesati zelatinu s 100ml vode i ostaviti da nabubri. Zakuhati mlijeko i secere , maknuti s vatre i umijesati zelatinu , mijesati dok se ne otopi ali ne na vatri.Izraditi slatko vrhnje , ako se mlijeko prohladilo umijesati mileram. Tu smjesu lagano ulijevati u slag mjesajuci mikserom. Naribati cokoladu u nju  i razmazati po biskvitu. Ukrasiti po zelji, ja sam naribala jos 100 g cokolade.
Ovo je smjesa za veeeeliki kolac. Ako hocete manji samo prepolovite sastojke ali onda ide ona manja tepsija.
Rezultat slika za NEKOLIKO RECEPATA SPOJENI U JEDAN Z KOLAČ KOJEG SVI VOLE
Rezultat slika za NEKOLIKO RECEPATA SPOJENI U JEDAN Z KOLAČ KOJEG SVI VOLE

ODLIČNA TORTA ZA KOJU ĆE VAM SVI TRAŽITI RECEPT


SASTOJCI:
3 jaja
3 kašike šećera
2 belanca



1 kašika šećera
3 kašike brašna
1 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
6 kašike mljevenih oraha
2 kašike mleka
5 kašike rum

Za krem:
700 ml. mleka
2 praška za puding od vanile
120 gr. šećera
2 žumanca
3 kašikice instant kafe
150 gr. putera

Za čokoladni preliv
200 gr. tamne čokolade (66% kakaa)



400 ml. slatke pavlake

PRIPREMA:
Penasto umutititi 3 zumance i 3 kašike šećera. U posudi prosejati brašno i kakaa, dodati prašak za pecivo i mljevene orahe i pomešati sa žumancem. Umutiti belance (3+2) sa kašikom šećera u čvrst sneg i polako sjediniti sa prethodnom smesom. Izliti smesu u kalup (Ø22cm),obložen pek- papirom i peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Pečenu koru prohladiti, otstraniti pek-papir i postaviti na činiju za posluživanje. Oko kore ponovo staviti rubove od kalup za torte i poprskati koru sa mešavine od 2 kašike mleka i 7 kašike ruma.

Krema:
U 500ml mleka dodati šećer i staviti na ringli da zakuha. U preostalo hladno mleko razmutiti prašak za puding, dodati žumanca, koja su lagano razmućena i sve dobro izmešati. U vruče mleko dodati instant kafu, a onda i razmuteni puding sa žumance i intenzivno mešati dok se krem ne ujednači, na srednjoj temperaturi. Gotovi krem skloniti sa ringle, prekriti površinu krema prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Puter penasto umutiti pa mu u nekoliko navrata dodati mlaki krem i dobro umutiti mikserom. Kremu preliti preko kore i staviti je u frižider da se dobro ohladi. Čokoladni preliv
najbolje staviti narednog dana.

Čokoladni preliv:
Čokoladu sitno iseckati. Vrhnje zakuhati, preliti preko čokolade i mešati dok se ne dobije finu glatku smijesu. Preliti preko fila i hladiti u frižider 2-3 sata.
Rezultat slika za ODLIČNA TORTA ZA KOJU ĆE VAM SVI TRAŽITI RECEPT
Rezultat slika za ODLIČNA TORTA ZA KOJU ĆE VAM SVI TRAŽITI RECEPT

OFARBAJTE KOSU KAFOM : Prirodnim putem do savršene boje,sjaja i mekoće,a kosa će rasti kao “luda”


Dobro poznato jeste da kafa posjeduje mnogo pozitivnih učinaka i postuno je prirodna. Savršen recept s kafom može dati savršene rezultate,a od tada vaša kosa će rasti brže i bit će mnogo jača.


Pitate se kako korisiti kafu za farbanje kose ? Potrebno je da napravite jaku crnu kafu.Ostavite da se malo ohladi. Pripremite mješavinu s 2 kašičice kafe,2 šoljice regeneratora za kosu i dodajte 1 šoljicu skuhane i ohlađene pripremljene kafe.


Sve dobro izmiješajte i sjedinite,a onda ostavite da smjesa stoji oko sat vremena. Upravo ova farba – smjesa će savršeno da oboji vapu kosu, i dat će savršenu boju čokolade. Kosu neće oštetiti nikako,niti će utjecati na kvalitet kose. Prirodno i veoma kvalitetno rješenje za mrtvu i ispucalu kosu. Pripremite,uvjerite se i podijelite farbu sa prijateljicama.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design