14. 03. 2017.

EVO JOŠ JEDNE SUPER IDEJE ZA FARBANJE JAJA


Uskršnje farbanje jaja svake godine pomera granice kreativnosti. Ukoliko ste zagovornik tradicionalnog farbanja jaja u lukovini tada vas nove ideje neće zanimati. Činjenica je da se neka jaja farbaju samo radi ukrasa a namena im nikada nije ni bila da budu pojedena.  Ako vam je stalo do izgleda a ne jestivosti jaja, tada slobodno isprobajte tzv. mramornu tehniku farbanja. Odmah da napomenemo, jaja koja se dekorišu ovom tehnikom nisu jestiva i služe isključivo za ukras. Ovom tehnikom možete ofarbati par jaja, ili ona koja ćete odneti nekome za poklon. Farbanje jaja lakom za nokte – mramorna tehnika – materijal Za izradu ovih šarenih i zabavnih jaja, biće vam potrebno sledeće:

  • plastična čaša 
  • voda



  • skuvano jaje
  • lakovi za nokte u raznim bojama
  • salveta
  • skidač laka
  • gumene rukavice i salvete

    Farbanje jaja lakom za nokte – mramorna tehnika – izrada
    U plastičnu čašu sipajte vodu. Na površinu vode sipajte po nekoliko kapi lakova za nokte u željenim bojama: Uz pomoć čačkalice ili nekog štapića, lagano po površini izmešajte boje tako da dobijete zanimljivu šaru: Prethodno skuvano jaje, lagano “provucite” kroz vodu tako da površinski sloj laka za nokte ostane zalepljen za jaje.


    Ukoliko iz prve ne uspete da pokrijete čitavu površinu jajeta, ostavite ga da se osuši, i proces ponovite na delu koji je ostao nepokriven. Posle ovog zahvata će vam prsti ostati zamazani, zato preporučujemo da nosite gumene rukavice. Ipak, ako nemate rukavice, trebaće vam aceton da očistite višak laka sa prstiju. Jaje ostavite da se osuši, i dobili ste divno ukrašeno jaje mramornom tehnikom
    Rezultat slika za USKRSNJA JAJA
    Rezultat slika za USKRSNJA JAJA

    SAMPITA OD 15 MINUTA! MORATE OVU PROBATI


    Neka drugačija šampita! Uživajte!

    SASTOJCI
    ZA SAUM
    6 bjelanjaka



    24 kasike secera
    malo manje od 1dl vode
    prstohvat soli

    ZA KORU
    6 zumanjaka
    6 kasika secera
    6 kasika brasna
    6 kas mlijeka



    6 kas ulja
    1 mala kasika praska za pecivo

    PRIPREMA
    Prvo napraviti koru. Umutiti zumanjke sa secerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko, ulje, brasno i pzp. U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brasnom i peci oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30x20 Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i stavit na tacnu. Za saum, staviti secer u serpu, dodati vodu i staviti da se kuha to možete učiniti odmah kada napravite koru.  Dok provrije smanjiti na najmanju T Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u cvrst snijeg, dodati so i nastaviti mutiti. Dotle je secer sa vodom provrio... Lagano dodavati vreo secer u cvrst snijeg NE ODJEDNOM...na pocetku po 2-3 kasike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva tekucina. Nastaviti mutiti na najvecoj jacini/brzini caa 10 min Provjeriti kasikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kasike, vec stoji cvrsto. Na ohladjen biskvit staviti sampitu i poravnati, posuti sacokoladom u prahu, a i ne mora.... Staviti u frizider da se ohladi.

    Posluživanje
    Ja je izrezem odmah,prije nego sto ode na hladjenje. Kolicina jaja se moze povecavati po zelji...Na 1 bjelanjak idu 4 kasike secera..
    Rezultat slika za SAMPITA
    Srodna slika

    ŠTRUDLICE SA DŽEMOM DOK SKUHATE KAFU I ONE SU GOTOVE....


    SASTOJCI
    za testo
    – 400 gr brašna + oko 40 gr za posipanje testa
    – 2 dl kisele pavlake



    – 160 gr masti
    – 3 kašike šećera
    – prstohvat soli

    I još
    – pekmez za filovanje, malo gušći
    – prah šećer za posipanje pečenih štrudlica

    PRIPREMA:
    Od navedenih sastojaka umesiti testo, pa ga umotati u streč foliju, i ostaviti u frižider na pola sata do sat vremena da se ohladi i stegne.


    Za to vreme, na peki papiru nacrtati pravougaonik dimenzija 40 x 32 cm. Papir okrenuti na dole, crtežom na dole, ka stolu, pa na njemu oklagijom razvući testo, posipajući ga brašnom da se ne lepi, a pazeći da bude velik taman kao nacrtani pravougaonik. Testo iseći po dužini na šetiri dugačke trake. Na sredinu svake trake naneti pekmez, a zatom prstima podići ivice trake, i spojiti ih, kao što je na slici. Na pleh za pečenje staviti peki papir, pa pažljivo preneti svaku štrudlicu, i staviti je na papir šavom na dole, da se spoj ne vidi. Tek kad su sve šetiri štrudlice prenete, iseći ih na parčad, ali, ne treba ih rastavljati da pekmez ne curi. Peku se oko na 180 stepeni, dvadesetak minuta, pazeći da ostanu bele, i da ne porumene previše. Još vruće štrudlice trebalo bi uvaljati u prah šećer.Kad se dovoljno ohlade, treba ih spremiti u kutiju sa poklopcem, i čuvati na hladnom. Što duže stoje, sve su lepše!
    Rezultat slika za ŠTRUDLICE SA DŽEMOM DOK SKUHATE KAFU I ONE SU GOTOVE
    Rezultat slika za ŠTRUDLICE SA DŽEMOM DOK SKUHATE KAFU I ONE SU GOTOVE

    NEKOLIKO RECEPATA SPOJENI U JEDAN Z KOLAČ KOJEG SVI VOLE


    Sastojci
    BISKVIT
    6 XXL bjelanjaka
    250 g šećera



    50 g gustina
    100 g brasna, pola ostro pola meko
    2 žličice praška za pecivo
    2 vanil šećera
    80 ml ulja
    1 žlica octa

    STRACCIATELLA KREMA
    1l slatkog vrhnja
    100 g tamne čokolade



    3 vrecice mljevene želatine
    400 g milerama ili kiselog vrhnja
    300 ml mlijeka
    35 g šećera
    2 vanil šećera

    Priprema
    1Bjelanjke cvrsto istuci s prstohvatom soli, dodati secer i vanil secer i prosijano prasno s praskom za pecivo i gustinom. Umijesati lagano kuhacom , dodati lagano ulje i na kraju ocat. Peci u velikom limu 38x32 cm 15 ak min na 170C.
    2.Pomijesati zelatinu s 100ml vode i ostaviti da nabubri. Zakuhati mlijeko i secere , maknuti s vatre i umijesati zelatinu , mijesati dok se ne otopi ali ne na vatri.Izraditi slatko vrhnje , ako se mlijeko prohladilo umijesati mileram. Tu smjesu lagano ulijevati u slag mjesajuci mikserom. Naribati cokoladu u nju  i razmazati po biskvitu. Ukrasiti po zelji, ja sam naribala jos 100 g cokolade.
    Ovo je smjesa za veeeeliki kolac. Ako hocete manji samo prepolovite sastojke ali onda ide ona manja tepsija.
    Rezultat slika za NEKOLIKO RECEPATA SPOJENI U JEDAN Z KOLAČ KOJEG SVI VOLE
    Rezultat slika za NEKOLIKO RECEPATA SPOJENI U JEDAN Z KOLAČ KOJEG SVI VOLE

    ODLIČNA TORTA ZA KOJU ĆE VAM SVI TRAŽITI RECEPT


    SASTOJCI:
    3 jaja
    3 kašike šećera
    2 belanca



    1 kašika šećera
    3 kašike brašna
    1 kašika kakaa
    1 prašak za pecivo
    6 kašike mljevenih oraha
    2 kašike mleka
    5 kašike rum

    Za krem:
    700 ml. mleka
    2 praška za puding od vanile
    120 gr. šećera
    2 žumanca
    3 kašikice instant kafe
    150 gr. putera

    Za čokoladni preliv
    200 gr. tamne čokolade (66% kakaa)



    400 ml. slatke pavlake

    PRIPREMA:
    Penasto umutititi 3 zumance i 3 kašike šećera. U posudi prosejati brašno i kakaa, dodati prašak za pecivo i mljevene orahe i pomešati sa žumancem. Umutiti belance (3+2) sa kašikom šećera u čvrst sneg i polako sjediniti sa prethodnom smesom. Izliti smesu u kalup (Ø22cm),obložen pek- papirom i peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Pečenu koru prohladiti, otstraniti pek-papir i postaviti na činiju za posluživanje. Oko kore ponovo staviti rubove od kalup za torte i poprskati koru sa mešavine od 2 kašike mleka i 7 kašike ruma.

    Krema:
    U 500ml mleka dodati šećer i staviti na ringli da zakuha. U preostalo hladno mleko razmutiti prašak za puding, dodati žumanca, koja su lagano razmućena i sve dobro izmešati. U vruče mleko dodati instant kafu, a onda i razmuteni puding sa žumance i intenzivno mešati dok se krem ne ujednači, na srednjoj temperaturi. Gotovi krem skloniti sa ringle, prekriti površinu krema prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Puter penasto umutiti pa mu u nekoliko navrata dodati mlaki krem i dobro umutiti mikserom. Kremu preliti preko kore i staviti je u frižider da se dobro ohladi. Čokoladni preliv
    najbolje staviti narednog dana.

    Čokoladni preliv:
    Čokoladu sitno iseckati. Vrhnje zakuhati, preliti preko čokolade i mešati dok se ne dobije finu glatku smijesu. Preliti preko fila i hladiti u frižider 2-3 sata.
    Rezultat slika za ODLIČNA TORTA ZA KOJU ĆE VAM SVI TRAŽITI RECEPT
    Rezultat slika za ODLIČNA TORTA ZA KOJU ĆE VAM SVI TRAŽITI RECEPT

    Popularni članci

     

    BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design