12. 03. 2017.

“Kada sam konačno rekla doktoru šta mi je, UHVATIO SE ZA GLAVU”


“Samo nekoliko dana nakon što sam se porodila, cijeli anus mi je hirurški odstranjen – i sve to zato što je u mojoj porodici razgovor o tjelesnim izlučevinama bio strogo zabranjen.”

Ilustracija - Han Cheng Yeh via Foter.com / CC BY
Džuniper Ruso, kolumnistkinja portala “xojane.com“, odmah nakon porođaja doživjela je strahovito iskustvo – odstranjen joj je anus, i to sve zbog inhibicija koje je ponijela iz porodice.




Svoje strašno iskustvo podijelila je sa čitaocima kako bi drugima ukazala na značaj prevencije i potrebe da se o konstipaciji otvoreno govori, prenosi “Dnevno“…

“Samo nekoliko dana nakon što sam se porodila, cijeli anus mi je hirurški odstranjen – i sve to zato što je u mojoj porodici razgovor o tjelesnim izlučevinama bio strogo zabranjen.

Oni, naime, ne prihvataju činjenicu da ljudi imaju potrebu da kake. Nikada ne koristimo javne toalete i nikome, ni pod kakvim okolnostima, ne govorimo o kaki – uključujući tu i doktore.




Dok sam odrastala, majka me je učila da ne smijem da kakim ukoliko je u kući i moj dečko ili muž. Baka mi je govorila da nikada u prodavnici ne smijem da uzimam hranu na čijoj je ambalaži velikim slovima ispisano “visok udio vlakana” jer bi neko mogao da pomisli da imam problema sa stolicom.

I tako, kada sam već ušla u treće tromjesečje trudnoće, kada me je medicinska sestra pitala da li imam neke probleme, naravno da joj nisam rekla da patim od konstipacije i da me boli kad kakim.

Nakon što sam rodila sina, nisam nikome rekla da danima nisam kakila. To bi bilo neugodna tema za razgovor, a ja sam već potrošila svoje kredite za takve razgovore nakon što mi je vodenjak pukao direktno sestri u lice.

Zatim su uslijedili hemoroidi. Hemoroidi iz pakla. Pozvala sam babicu usred noći, grcajući od plača i bolova. Čula sam joj u glasu da smatra da sam budala što je zovem usred noći zbog tako banalne stvari, a ja nisam smogla snage da joj opišem svoje monstruozne hemoroide.

Rekla mi je da svratim do njene ordinacije kako bi mi dala recept za lijek. Zvao se “Rektalne rakete”, i morala sam da obiđem sedam apoteka prije nego što sam ga našla. Sa vrtoglavicom, bebom i osjećajem užasnog blama stala sam ispred farmaceuta i dodala im recept.

Najglasnije što je mogao, konsultovao je kolegu: “Vidi, majke ti, je l’ ovdje piše Rektalne rakete??!”

Farmaceut u jednoj apoteci čak me je optužio i da sam falsifikovala recept kako bih zezala ljude. Napokon sam našla apoteku gdje sam mogla da nađem svoje rakete i došla kući sa hrpom tih stvarčica, koje su djelovale kao minijaturne se*si igračkice. Imam prilično visok prag tolerancije na bol, ali ovako nešto nikada nisam osjetila.

Osjećaj je sličan kao kada bi vam neko stavio vreo nož u anus i okretao ga satima i danima. Kad god bih pomislila da ne može biti gore, bivalo je gore. Moj muž se za to vrijeme sjajno zabavljao.

“Ništa nije smiješno. Ovo je ozbiljna stvar”, bunila sam se.

“Dušo, u pitanju je hemoroid. Mislim da previše dramiš”, rekao mi je on.

Dohvatila sam telefon i pozvala doktoricu. Zaurlala sam joj u slušalicu da mi je jako, jako loše.

“Znam kako se osjećaš. Jednom sam imala hemoroide veličine novčića. Biće ti bolje uskoro”, uzvratila mi je ona.

“A da li ste imali hemoroide veličine jajeta?”, pitala sam je.

“Jeste li vi ozbiljni? Dođite odmah kod mene!”, rekla mi je.

Kada sam stigla, najavila mi je rektalni pregled, na koji sam pristala isključivo zato što sam bila ubjeđena da umirem. Otišla sam i kod hirurga koji mi je rekao da za 20 godina karijere nije vidio ništa slično.

Nakon operacije, čim sam se probudila iz anestezije, počela sam da vrištim od bolova.

“Bilo je zaista, zaista loše. Nikada nisam vidio ništa slično. Nažalost, oporavak će biti težak jer ih je bilo mnogo, unutrašnjih i spoljašnjih. Neki su bili veličine loptice za golf”, rekao mi je hirurg.

Pitala sam ga šta misli pod time.

“Morali smo da izvadimo skoro sve”, rekao mi je lakonski. Pokazao mi je ilustraciju na zidu koja je pokazivala sve krvne sudove i mišiće oko anusa i objasnio mi je da ja više nemam ništa od toga.

Ostala sam bez anusa. Imala sam samo mali otvor veličine glave čiode, sa šavovima. Poslije toga, morala sam da prođem još dvije operacije. Da i ne govorim o agoniji koju sam preživljavala svaki put kada bih morala da kakim.

Prošlo je tek godinu dana od toga, ali ja sam već uspjela da zaboravim kakav je osjećaj kakiti, a pritom ne misliti da umireš.

Poenta cijele ove moje priče je da sam sve to mogla da izbjegnem da sam jednostavno priznala doktorima i sestrama da ja kakim, i da trenutno imam problema kada to radim.

Svi kake. Prema tome, ako imate neki problem sa stolicom, recite to doktoru. Ozbiljno!“

PRIJATELJ JE NAPOKON SKUCKAO PARE I USPIO DA SEBI KUPI ŽELJENOG GOLFA 5 2.0 TDI…


Prijatelj je napokon skuckao pare i uspio da sebi kupi željenog Golfa 5 2.0 TDI. Ispala je situacija da je imao neke obaveze, a meni predao ključeve i zamolio me da odem po njegovu majku u drugi



grad… Budim se u bolnici, on sjedi pored mene uplakan, grli me i priča šta se desilo. Probudio sam se iz kome nakon 7 dana, imao sam frontalni sudar sa kamionom. Kamiondžija je prošao bez ogrebotine, a prijateljev auto totalno sj*ban.


Po izlasku iz bolnice kroz mjesec dana kućne njege skroz sam se oporavio, nastavio sa poslom i polako vraćao prijatelju novac, iako me je grlio i govorio “j*beš auto, nek je živa glava”. Jučer, nakon 3 mjeseca od nesrece, sam iz zajebancije odigrao listić na kladionici, dobio enorman iznos i danas sam prijatelju uplatio Golfa zadnje generacije, samo on još ne zna za to.

NEĆETE MORATI NIŠTA NOVO DA KUPITE: Trikovi koje MORATE znati ako želite da vaša kuća uvek bude čista i pod konac


Sledećih 14 trikova su prosto savršeni za održavanje vašeg doma čistim, a što je još važnije, svi su veoma jednostavni i ekonomični.

Bude uvereni da svaki od ovih trikova deluje:

1. Mikrotalasna rerna




Istisnite malo sapuna na mokar sunđer, a zatim protrljajte kako bi se stvorila pena. Ostavite sunđer mikrotalajsnoj, uključite na minimalnu snagu i podesite na 30 sekundi. Otvorite vrata i obrišite mikrotalasnu rernu iznutra. Na ovaj način čišćenje mikrotalasne nije samo lakše na ovaj način, već se ovako uklanjaju i neprijatni mirisi i mikrobi koje će sunđer upiti.

2. Dušeci

Kako vreme prolazi, dušeci se sve više prljaju vremenom. Kako bi ponovo izgledali kao da su potpuno novi, potrebno je samo da pospete sodu bikarbonu, ostavite nekoliko sati, a zatim usisate. Svi tragovi mirisa i prljavštine će nestati. Takođe ovo možete uraditi i sa starim kaučom ili foteljom.




3. Daske za sečenje

Kombinacija soli i limuna je odlična za čišćenje drvenih dasaka sa seckanje. Dasku pospite solju, a zatim je oribajte polovinom limuna. Nakon toga je jednostavno isperite sa toplom vodom.

4. Toster

Uz pomoć stare četkice za zube, možete očistiti sva teško dostupna mesta u tosteru.

5. Slavine

Površinu slavina obrišite voštanim papirom kako se mrlje od vode ne bi pojavljivale duže vreme.

6. Pegle

Na dasku za peglanje stavite papir i pospite so. Toplotu podesite na maksimum, vodeći računa o tome da u njoj nema vode, i da je funkcija za paru isključena. Prelazite polako preko soli – ovo će učiniti čuda protiv prljavštine.

7. Escajg

Parče krede umotano u gazu stavite u kutiju ili fioku u kojoj držite escajg. Ovo će sprečiti da escajg izgubi sjaj ili da dođe do trajnog oštećenja.

8. Odeća

Masnih mrlja sa odeće ćete se lako otarati tako što ćete izmrviti kredu po fleci. Kredu jednostavno utrljajte u mrlju, i za nekoliko sati će kreta upiti masnoću u potpunosti. Ova metoda je najefikasnija kada se radi o svežim mrljama.

9. Venecijaneri

Čišćenje venecijanera može trajati dugo i biti veoma nezgodno. Malo ljudi zapravo shvata da može koristiti staru čarapu za čišćenje pojedinačnih delova venecijanera sa minimalnom količinom napora.

10. Tiganji

Korišćenje soli je najbolji način za čišćenje tiganja. So upija ulje i pomaže u otklanjanju tvrdokornih mrlja. Ostavite so u tiganju neko vreme, a zatim isperite i trljajte dok se ne osuši.

11. Tepisi

U zapremini 1:2 pomešajte deo sirćeta i vode u bočici sa prskalicom. Naprskajte mrlje na tepihu i prekrijte ih mokrom krpom. Uključite peglu i podesite režim pare, peglom prelazite oko 30 sekundi preko tkanine.

12. Sudopere

Sudoperu očistite pomoću sode bikarbone i stare četkice za zube, a zatim stavite nekoliko kriški limuna u odvod i pustite vodu kako bi na najbolji način isprali svoju sudoperu.

13. Prozori

Prozore čistite na uobičajen način, ali ih istrljajte suvim novinama. Ova metoda će pomoći da se uklone sve mrlje, a prozori će blistati.

14. Neprijatni mirisi

Jednu kašičicu arome vanile sipajte u posudu, a zatim činiju stavite u zagrejanu rernu. Vaša kuća će prelepo mirisati, a svi neprijatni mirisi će nestati.

Kremasti kolač sa Oreo keksom

Rezultat slika za Kremasti kolač sa Oreo keksom
Sastojci:
175 g Oreo keksa + par za ukrašavanje
50 g putera
1 kašika mleka
700 g kisele pavlake



750 ml slatke pavlake
250 g šećera
2 kesice želatina (2×10 g)

Postupak:
1. Keks samleti i pomešati sa otopljenim puterom i kašikom mleka.


Smesu rasporediti i utapkati na tanjiru na koji ste stavili prsten od kalupa za tortu prečnika 20 cm. Ostaviti u frižideru dok pripremate fil.
2. Pomešati kiselu i neumućenu slatku pavlaku sa šećerom. Ostaviti malo da odstoji, da se kristali šećera otope. Dve kesice želatina preliti sa 6-7 kašika vode, a kad želatin nabubri ugrejati ga na ringli dok se ne izgube granulice želatina. Umešati u fil pa sipati preko kore. Staviti u frižider na minimum 4-5 sati.
3. Ukrasiti polovinama keksa uronjenim u fil, poželjno pre nego što se fil stegne.
Srodna slika
Rezultat slika za Kremasti kolač sa Oreo keksom

Kremasta lešnik torta


Lešnik je sigurno jedan od sastojaka koji volimo da ,,sretnemo'' u kolačima i tortama.

U svakoj kombinaciji daju jednu posebnu notu i bilo da ih koristite za koru ili fil svog slatkiša nećete pogrešiti.

Danas vam donosimo recept za kremastu tortu sa lešnicima.

Pogledajte i saznajte kako se sprema ova fantastična poslastica.




Trebaće vam više vremena nego za neke brze kolače, ali vredi truda!

Potrebni sastojci:
Za koru:
10 belanaca,
500 g šećera,
1 kašika sirćeta,



150g kakaa,
200 g seckanog lešnika;

Za fil:
10 žumanaca
300 g šećera
50 g gustina
500 ml mleka
250 g margarina
150 g mlečne čokolade
150 g mlevenih lešnika
100 g suvog grožđa
100 ml ruma.

Priprema:
Korak 1: Penasto umutite belanca, postepeno dodajući šećer i mutite dok se šećer ne rastopi. Dodajte malo sirćeta i kakao prah i pažljivo promešajte kašikom.

Korak 2: Kalup pospite seckanim lešnikom i ravnomerno ga rasporedite, pa razlijte smesu i sušite koru u rerni zagrejanoj na 100oC, oko sat vremena. Trebaju vam dve ovakve kore.

Korak 3: Suvo grožđe potopite u rum i ostaviti da odstoji. Gustin razmutite sa malo mleka, a ostatak mleka skuvajte i kad provri dodajte pripremljeni gustin. Kuvajte puding dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi.

Korak 4: Žumanca umutite sa šećerom i kuvajte na pari. Dodajte mlečnu čokoladu i mešajte dok se ne rastopi, a zatim dodajte lešnike i proceđeno suvo grožđe. Ostaviti da se ohladi.

Korak 5: Penasto umutite margarin, dodajte ohlađen puding, fil od žumanaca i promešajte da se sve sjedini. Koru izvadite iz pleha, prevrnite tako da strana sa lašnicima bude gore, pa je premažite, preklopite drugom korom i tortu premažite umućenom slatkom pavlakom i ostaviti da se ohladi.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design