11. 03. 2017.

BRZI KOLAC! MENE JE JEDNOSTAVNO ODUSEVIO

BRZI KOLAC! MENE JE JEDNOSTAVNO ODUSEVIO

SASTOJCI:
  • 400 gr Petite Beure keksa
  • 300 gr Jaffa keksa
  • 1/2 l jogurta
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 8 zlica secera
  • 1 Vanili secer
  • 1/2 l slatkog vrhnja za slag




PRIPREMA:
1.
Nasjeckajte ili natrgajte kekse na vece komade.
2.
U posebnoj posudi pomijesajte jogurt ( moze i vocni ) , kiselo vrhnje, secer i vanili secer, pa primjesajte nalomljene kekse. Sve dobro promijesajte.
3.
Oblikujte po zelji.
4.



Stavite u hladnjak da se dobro ohladi i da keks upije tekucinu.
5.
Istucite vrhnje za slag u koji po zelji dodajte malo secera ili vanili secera, ali nemojte previse jer je smjesa od keksa vec dovoljno slatka.
6.
Ukrasite kolac i dobro ohladite.

KOLAČ FANTAZIJA…NIJE PRESLATKA,TAKO JE KREMASTA!PROBAJTE NECETE POZALITI!

KOLAČ FANTAZIJA…NIJE PRESLATKA,TAKO JE KREMASTA!PROBAJTE NECETE POZALITI!

Sastojci:
Za oreo podlogu:
  • 30 komadica Oreo keksa
  • 100grama rastopljenog maslaca




Canache krema:
  • 180ml slatkoga vrhnja
  • 250grama tamne cokolade 70%
Bijela mousse
  • 450grama bijele cokolade
  • 650ml slatkoga vrhnja
  • 6listica zelantine
Priprema:
1. Oreo kekse samljeti i sjediniti sa 100grama rastopljenog maslaca.kalup za torte tanko pouljiti i utisniti masu oreo keksa,staviti u hladnjak.
2. 180ml slatkoga vrhnja i 250grama tamne cokolade 70% rastopiti nad parom ili laganoj vatri.izliti na pod oreo keksa i staviti natrag u hladnjak.



3. Listice zelantine namociti u malo hladne vode i staviti na stranu.450grama bijele cokolade i 250ml slatkoga vrhnja rastopiti nad parom,staviti na stranu.zelantinu otopiti na laganoj vatri i dodati bijeloj cokoladi,staviti na stranu.400ml slatkoga vrhnja umutiti cvrsto i dodati bijeloj cokoladi.izliti u kalup i ostaviti PREKO NOCI da se hladi.
Posluživanje:
Ukrasite po vasoj zelji,ja nisam posto smatram damu nije potrebno!

10 MINUTNI GRIZ KOLAČ BEZ MNOGO TRUDA

10 MINUTNI GRIZ KOLAČ BEZ MNOGO TRUDA

Sastojci:
  • 1 l mlijeka
  • 2 dcl Grisa (pšenične krupice) Podravka
  • 1,5 dcl šećera
  • 2 Vanilin šećer Dolcela
  • 1 jaje
  • 25 dag margarina ili maslaca
  • 1/2 l vrhnje za šlag dolcela 5+
  • 40 dag petit keksi




Priprema:
1.
Pomiješajte griz,šećer,vanilin šećer i jaje….pa skuhajte sa litrom mlijeka.Dobro ohladite.U ohlađenu kuhanu kremu dodajte izrađeni maslac i izmiksajte u glatku kremu.Šlag napravite posebno.
2.



Na tacnu složite red petit keksi.Ja sam stavila 4 reda.Keksi se ne moraju namakati u mlijeko jer će omekaniti od kreme.
3.
Na prvi red keksi premazati polovicu kreme od griza .Prekriti sa polovicom šlaga.Opet staviti red keksi,polovicu kreme i preostali šlag.
4.
Ukrasiti po želji.Kod mene polovica sa krokantom,a polovica sa čokoladnim mrvicama.A vi po svojoj želji….

PITA BEZ SLAGANJA I RAZVLAČENJA KORA SVE SE MEŠA U JEDNOM SUDU...NI SLIČAJNO NEMOJTE OVO PROPUSTITI


Potrebni sastojci:
  • 2 jajeta,
  • 200ml jogurta,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 400g brašna,
  • 100g šunke,
  • 100g feta sira
  • 5 kiselih krastavaca,
  • Ulje, so i biber.




Uputstvo:
Korak 1: Iseckajte krastavce i šunku na sitne kockice. U dubljem sudu sjedinite sve sastojke (osim feta sira) i mešajte dok ne dobijete testo.



Korak 2: Nauljite pleh, nanesite testo, pa ga pecite 15min na 200°C. Izvadite, narendajte na sitno feta sir, pa vratite u rernu na još 5min.
Kada se malo ohladi, isecite i poslužite ! Prijatno !

SOČNI TURSKI TURBANI…Nije lako omotati turban oko glave…. ali kad ga skineš mmm…

SOČNI TURSKI TURBANI…Nije lako omotati turban oko glave…. ali kad ga skineš mmm…

Sastojci:
  • 2 kom jaja
  • 2 male soljice za kafu ulja
  • 4 male soljice za kafu toplog mlijeka
  • 35-38 supenih kasika brasna
  • 1 i pol kesica instant suhog kvasca
  • 2 supene kasike secera
  • 2-3 kasike kakaa za tamni dio tijesta
  • 2-3 kasike kokosa u svijetli dio tijesta- ali moze i bez njega
  • agda 700 gr secera
  • 1 l vode




Priprema:
Pjenasti izmiksati jaja sa secerom pa dodavati postepeno ulje mlijeko, zatim kvasac i kasiku po kasiku mekog brasna.
zatim tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela u jedan dio dodati kakao a u drugi kokos, i ostaviti 45 min da se dize.
premijesiti tijesto na radnoj povrsini i od svakog odvojiti po 24 loptice, moze i manje ovisno kolike turbane zelite.
razvuci jednu svijetlu i jednu braon lopticu u valjke,valjke u pletenice i brzo u krug tj. u turban,zavuci kraj turbana ispod da se prilikom pecenja ne odvoji



peci na 200 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni oko pola sata da lagano potamne.
agdu skuhati od 700 gr secera i 1 l vode cisto da bude mlaka kad budemo zalijevali turbane. i OBAVEZNO IH POLAKO ZALIJEVATI, da postepeno upiju agdu sve ce upiti. i povremo ih u toku hladjenja okretati da budu bas bas socni.. u prvih pola sata to radite svakih 10 min..i ne treba vise.
Posluziti uz soljicu kafe…

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design