08. 03. 2017.

ISPOVESTI: Rođaka, klinka (18 god.), našla momka koji je 10 godina stariji od nje…


Rođaka, klinka (18 god.), našla momka koji je 10 godina stariji od nje, vodi je na letovanja, vodi je na sve letnje manifestacije, kupuje joj poklone.. Ona uživa, čim završi školu, udaće se za njega, sve je super, ljubav cveta (to dokazuju svakodnevne fotgrafije na FB)!



A ja, odrasla, emancipovana, zaposlena, osam godina u vezi.. Ne znam da li smo u 8 godina otišli 5x na neko letnje dešavanje, letovanje ne sme na pamet da mi padne. On se bas i ne trudi, još uvek trči za maminom suknjom, budućoj svekrvi se ne sviđa ideja da joj se sin odseli, njegova firma bas i ne donosi prihode, moja plata nije dovoljna da se napokon skrasimo.



Iako znam da je njena sreća površna (a ko zna, možda i nije), razmišljam gde sam pogrešila u životu?! Zaista, zavidim joj na bezbrižnosti i sreći koju nikad nisam osetila a vrlo verovatno je nikad neću ni osetiti…

Cheesecake s borovnicama


 Cheesecake je jedan od najjednostavnijih i najukusnijih kolača koji može napraviti baš svatko. Želite li i vi prijatelje i ukućane iznenaditi finim desertom, donosimo recept za koji vam ne treba pećnica, ali niti žica za kuhanje.

Sastojci:
- 2 šalice mljevenih keksića
- 1 veliko pakiranje maslaca (cca 220 - 250 g)
- 1 do 2 žlice šećera (po želji)



- 2 krem sira cca 220 - 250 g
- 2 dl slatkog vrhnja
- 1/4 šalice soka od limuna
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 konzerva kompota odborovnica (može i breskve, jagode ili šumskog voća)

Priprema:
1. Kekse dobro smeljite i stavite u zdjelu te dodajte šećer i otopljeni maslac i sve dobro izmiksajte.




2. Mješavinu utisnite u kalup i stavite u hladnjak dok se malsac ne stisne.

3. U međuvremenu u posudi za miksanje izmiksajte sir dok ne postane kremast i gladak.

4. U sir dodajte vrhnje i limunov sok i ekstrakt vanilije.

5. Mješavinu ulijte u kalup, utisnite i izravnajte žlicom, pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na barem 3 sata ili preko noći.

6. Servirajte kolač hladan i  s umakom od borovnica koji ćete dobiti tako što ćete borovnice s malo soka od kompota ukuhati na laganoj vatri i potom ohladiti. Umjesto kompota možete koristiti džem od borovnice, ukuhati smrznute borovnice s malo šećera ili pak odaberite voće po svom izboru.

Parfe kocke


 Sastojci:
Za koru:
6 belanaca
200 g šećera



100 g margarina
120 g brašna
2 kašike kakaoa

Za fil:
6 žumanaca
150 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuvanje
2 kesice želatina u prahu



8 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:
2 šlaga

Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi.
2. Potom uz neprestano mućenje postepeno dodavati otopljeni margarin.
3. Na kraju dodati mešavinu brašna i kakaoa te polako promešati varjačom.
4. Pleh (28×38 cm) obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC.
Fil:
1. Sjediniti žumanca sa šećerom u prahu i kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa.
2. Želatin preliti sa 8 kašika vode i ostaviti da nabubri.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i podeliti na dva dela.
4. U prvi deo šlaga od slatke pavlake dodati polovinu želatina i otopljenu čokoladu te polako promešati.
5. U drugi deo šlaga od slatke pavlake dodati preostali želatin i fil od žumanaca pa polako promešati.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu koru premazati filom od čokolade i poravnati.
2. Zatim naneti fil od žumanaca i premazati šlagom.

Gumeni kolač


Sastojci:
Za kore:
5 dl mleka
1 šolja (od 2 dl) šećera
250 g brašna



2 kašike kakaoa
2 kašičice sode bikarbone
4 kašike pekmeza po želji
3 kašike ulja

Za fil:
5 dl mleka
150 g šećera



2 pudinga s ukusom slatke pavlake
2 vanil-šećera
200 g margarina

Za dekoraciju:
30 g čokolade

Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi pomešati brašno, sodu bikarbonu i kakao. Dodati šećer, pekmez, ulje i mleko pa lagano izmiksati da se sve lepo sjedini.
2. Dobijenu smesu podeliti na četiri dela, pa jedan deo izliti u pravougaoni pleh (20 x 30 cm) obložen papirom za pečenje i peći 5-8 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
3. Na isti način od preostalog materijala ispeći još tri kore.
Fil:
1. U šerpi skuvati 4 dl mleka sa šećerom. Kad proključa, umešati puding izmućen u 1 dl mleka i mešati dok se ne zgusne. Skloniti s ringle i ostaviti da se ohladi.
2. Penasto umutiti margarin s vanil-šećerom, pa ga sjediniti s ohlađenim pudingom.
Finalni postupak:
1. Kore premazivati filom i ređati jednu na drugu. Na četvrtu koru naneti preostali fil i posuti rendanom čokoladom.
2. Kad se kolač rashladi i stegne, seći na štangle željene veličine

HLADNE SU VAM RUKE I NOGE? EVO KOJI JE RAZLOG, A NIJE CIRKULACIJA

Rezultat slika za noge
Stalno su vam hladne ruke ili noge? Ako mislite da je to zbog slabe cirkulacije, Iznenadit ćete se koliko drugih razloga postoji. Saznajte šta sve može da bude uzrok ove pojave.
Rejnoov sindrom jeste stanje koje uzrokuje da neka područja tijela poput prstiju na rukama ili nogama, vrh nosa ili uši, postanu hladni ili da otupe na dodir zbog hladnoće ili pak zbog stresa. Manje arterije koje snabdijevaju kožu krvlju postaju sve uže, pa samim tim ograničavaju cirkulaciju krvi u pogođenim područjima.





Tokom te epizode prsti pobijele, pa poplave, jer vrlo malo ili nimalo krvi stiže u ta područja. Prsti su često hladni, otečeni, s trncima ili bolni. Kako krv počinje da pristiže, prsti pocrvene. Za većinu slučajeva ovog sindroma ne zna se uzrok. Dobra vijest je da je samo neugodan, a ne i štetan. Promjene načina života, kao što su toplija odjeća, nošenje rukavica kad je hladno, pa čak i kada uzimate hranu iz frižidera ili izbjegavanje stresa obično su dovoljni da se poremećaj izbjegne, piše “Telegraf“…

Autoimuna bolest

Ponekad neki prikriveni razlog uzrokuju simptome Rejnoovog simptoma. Lupus, autoimuni poremećaj gdje imuni sistem napada vlastito tkivo, sklerodermija, bolest koja vodi degenerativnim promjenama i ožiljcima na koži, reumatoidni artritis, i drugi autoimuni poremećaji dovode do Rejnoovog fenomena. Obično kada je uzrok prikriven, postoje i drugi simptomi. Kada se dijagnostikuje glavni uzrok, on se može držati pod kontrolom.

Hipotireoza

Nije neuobičajeno da imate hladne ruke, ako imate problema sa štitnom žlijezdom. Tiroida je termostat tijela. Kada je ona manje aktivna, mnoge tjelesne funkcije se usporavaju i mogu se javiti simptomi kao što su umor, konstipacija, nagli dobitak kilaže i uvijek prisutan osjećaj hladnoće, uključujući i hladne ruke. Hipotireoza je uobičajena za žene i muškarce starije od pedeset godina.

Problemi sa cirkulacijom

Većina ljudi misli da je nedovoljna cirkulacija glavni razlog hladnih ruku. Slaba cirkulacija javlja se kada je protok krvi bogat kiseonikom i hranjivim stvarima smanjen, zbog slabog pumpanja srca, tjelesnih razloga (holesterolom zakrčeni krvni sudovi) ili nekih drugih uzroka. Kada krv ne kola tijelom kako bi trebala, osjećate hladnoću u rukama i stopalima jer su ruke i stopala najdalje od srca.

Anemija

Anemija se javlja kada tijelo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili je hemoglobin u krvi nizak. Rezultat anemije je smanjena snabdjevenost tijela kiseonikom što može da uzrokuje hladne ruke. Neki od razloga smanjenog gvožđa u krvi mogu biti da ne uzimate dovoljno gvožđa prehranom, gubitak krvi npr. zbog menstrualnog ciklusa, čira, gastrointestinalnog krvarenja, nekih karcinoma i probavnih poremećaja kao što su celijakija ili Kronova bolest. Uz hladne ruke, anemija može izazvati umor, glavobolju, vrtoglavicu, kratkoću daha i blijedu kožu. U većini slučajeva anemija se lako liječi unosom gvožđa.

Vitamin B12 kojeg ima u crvenom mesu, jajima, mlijeku i drugoj mliječnoj hrani važan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak ovog vitamina vodi smanjenju proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. Ovog vitamina obično nedostaje vegetarijancima ili veganima, a i ljudi nakon pedesete mogu izgubiti sposobnost apsorpcije vitamina iz hrane. Jednostavan test krvi može ustanoviti treba li nedostatak B12 vitamina kriviti za hladne ruke. Ako vašem organizmu nedostaje vitamin B12 u ishranu dodajte razne multivitaminske dodatke i simptomi će nestati za koju sedmicu.

Nizak krvni pritisak

Nizak pritisak javlja se zbog niza razloga uključujući i dehidraciju, gubitak krvi, određene lijekove i endokrine poremećaje. Kad je krvni pritisak nizak, krvni sudovi usmjeravaju krv iz ekstremiteta u vitalne organe ostavljajući prste hladnima. Ako imate nizak pritisak praćen vrtoglavicom, umorom, mučninom i osjećajem slabosti, obavezno na to upozorite svog doktora.

Stres

Stres je uzročnik brojnih problema u našem tijelu, pa tako ni problemi sa rukama nisu izuzetak. Ako ste izloženi hroničnom stresu ili tjeskobi, luči se adrenalin koji steže krvne sudove u ekstremitetima što dovodi do hladnih ruku i nogu.

Lijekovi

Neki lijekovi mogu da uzrokuju hladne ruke. Postoji puno lijekova koji stežu krvne sudove, posebno arterije, a kada se to dogodi, rezultat je Rejnoov sindrom. Neki od ovih lijekova su beta blokatori prepisani za regulisanje krvnog pritiska, neki lijekovi za karcinom, lijekovi za migrenu i kapi za nosi.

Pušenje

Ako nemate dovoljno dobar razlog da prestanete da pušite, ovo je jedan od njih. Nikotin iz cigarete uzrokuje stezanje krvnih sudova, a vodi i nastajanju naslaga na njima, pa je smanjena prohodnost i protok krvi u ekstremitete.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design