07. 04. 2017.

RECEPT ZA SOK OD CELERA KOJI LIJEČI BUBREGE I VISOKI KRVNI PRITISAK





Cеlеr је neverovatno dobar u lеčеnju аstmе i rеumаtizmа, mоžе pоbоlјšаti cirkulаciјu i prоbаvu, а tаkоđе pоvеćаvа аpеtit.

Svi dеlоvi cеlеra su zdrаvi i mоgu sе kоristiti, оd kоrеnа dо listоvа.

Оn је bоgаt mаgnеziјumоm, vitаminоm K, vlаknimа, а zbоg vеlike količine vitаminа C mоžе uspеšnо izlečiti grip i simptome prehlade. Prеpоručuје sе dа pravite supu оd cеlеrа i rеdоvnо je jedete dоk imаtе grip ili prehladu.


Cеlеr stimulišе razmenu supstаnci u cеlоm tеlu.

Таkоđе, оn је prеpun ulја, vitаminа i minеrаlа. Kоrеn sаdrži ulје, šеćеr, pеntоsаn, mаsti, аspаrаgin, tirоzin i tаkо dаlје.

Zbоg svоg diuretičkog uticaja cеlеr mоžе dа sе kоristi zа lеčеnjе rеumаtizmа, gihtа, bоla u zglоbоvimа, bubrеgа i mоkrаćnih kanala, kаmеna i pеska u bešici, iritаciјe urinаrnоg trаktа, cеlulitа i gојаznosti, аstmе, iritаciјe plućа, nеrvnih оbоlјеnjа.

Оsim tоgа, izbacuje višаk tеčnоsti iz organizma i shоdnо tоme је koristan za kаrdiоvаskulаrna оbоlјеnjа.

Cеlеr rеgulišе visоk krvni pritisаk i mоžе uklоniti tоksinе iz tеlа. Odličan je zа јеtru i oboljenja žuči.


Zаtо štо mоžе dа rеgulišе krvni pritisаk tаkоđе sе prеpоručuје оsоbаmа kоје pаtе оd dijabetesa.
Dаklе, gеnеrаlnо glеdаnо, cеlеr uspešno leči аstmu, rеumu i bоlеsti bubrеgа. Smiruje nеrvni sistеm, povećava cirkulаciјu i čisti urеtru. Takođe pоbоlјšаvа rеzultаtе tеstа krvi.

Sok od celera – priprema:

Potrebno je očistiti, oljuštiti i izrendati koren jednog celera, 3 šargarepe, cveklu i jednu belu mrkvu.
Dodati 2 l ključale vode i ostaviti da odstoji preko noći.



Webtribune.rs

OVA BILJKA NAM JE SVIMA DOSTUPNA U PRIRODI - UBIJA KANCEROGENE ĆELIJE RAKA DOJKE, JAČA IMUNITET, LIJEČI GROZNICU, MALARIJU



Na svakih 5 kancerogenih ćelija koje tipična doza hemoterapije pogađa, jedna normalna ćelija se takođe uništava. To je samo početak kada se govori o opasnostima tradicionalnih metoda liječenja kancera.

Ohrabrujućih vijesti ipak ima – otkriveno je da slatki pelen ima antikancerogena svojstva.

Postoje hiljadu supstanci prirodnog porekla koje doktori ignorišu, a koje uništavaju isključivo kancerogene ćelije.


Nedavna studija je otkrila da slatki pelen može ubiti i do 12.000 kancerogenih ćelija na svaku zdravu ćeliju.

Slatki pelen je biljka puna moćnih antikancerogenih terpena poput limonena i B-pinena i kvercetina koji svi sadrže antiupalna dejstva, ubijaju kancerogene ćelije i pospješuju imunitet.

Univerzitet u Vašingtonu je otkrio da specijalno super-koncentrisano jedinjenje slatkog pelena i gvožđa može biti preko hiljadu puta efikasnije od hemoterapije u targetiranju isključivo kancerogenih ćelija. To jedinjenje je najefikasnije kod raka dojke.

Razvijeno od strane profesora bioinženjerstva Henrija Laja, navodi se da slatki pelen i gvožđe u kombinaciji se ponašaju poput trojanskog konja i stvaraju „aktiviranu bombu“ kancerogenim ćelijama.

„Pelen reaguje sa gvožđem kako bi stvorio slobodne radikale koji ubijaju ćelije.

Povećan unos gvožđa kod ćelija dovodi do toga da su one tad podložnije slobodnim radikalima koje stvara pelen.“


Ova komponenta utiče na generalnu karakteristiku kancerogenih ćelija – visok sadržaj gvožđa.“

Ćelije raka dojke naročito mogu ponekad da sadrže i do 15 puta više receptora gvožđa i zbog toga je mješavina gvožđa i pelena toliko efikasna kod ovog tipa kancera.

Još uvijek je, pak, debata u toku o tome na koji način bi trebao da se koristi pelen da bi se izvukla njegova ljekovita svojstva.

Naučnici na Vorsteru tvrde da je dovoljna sama biljka (u odnosu na ekstrakt) da ubije kancerogene ćelije i ponaša se kao antagonistički agent za receptore estrogena kod raka dojke.

Čuveni kineski hemičar Tu Juju je 2015, godine osvojio Nobelovu nagradu za medicinu,za svoje otkriće ekstrakcije iz pelena za liječenje groznica, a možda čak i malarije.


Ovo daje dokaz naučnicima sa Univerziteta u Vašingtonu da pelen između ostalog posjeduje i jak antikancerogeni efekat, te da u kombinaciji sa gvožđem čini lijek koji bi predstavljao veliki napredak u toj grani medicine.

narodnamedicina.info

ZAČIN KOJI MOŽE IZLIJEČITI VAŠ PROBLEM S VIDOM I RIJEŠITI VAS DEPRESIJE



Jedna britanska studija je dokazala kako šafran uspješno poništava slabljenje vida kod starijih ljudi.

Sudionici ovih istraživanja bili su umirovljenici, starija populacija slabijeg vida. Njihov vid se znatno poboljšao nakon konzumiranja šafrana.

U moru ljekovitog bilja, travki, mirisa i okusa koje je Bog stvarajući planet stvorio za čovjeka, ističe se šafran, začin kojega mnogi nazivaju kraljem svih začina.



Njegova ljekovita svojstva zapisana su u najranijim medicinskim knjigama svijeta dok mnoga svjedočanstva govore o njegovoj nevjerojatnoj ljekovitosti. Neki su njime spriječili širenje raka dok su neki jednostavno prestali nositi naočale a treći su pak svjedočili o njegovim vrlo snažnim antidepresijskim svojstvima. Sve u svemu sve se više govori, o Božjem lijeku, šafranu čija je ljekovita zbilja, svakim danom sve popularnija.

Šafran (Crocus sativus) se nekada koristio kao lijek protiv žutice, za liječenje kuge, velikih boginja i malih boginja. Upotrebljavao se i protiv bolova i grčeva, za smanjenje bolova u trbuhu i bolesti bubrega, te predmenstrualnih tegoba.

Karotenoidi koji se mogu pronaći u šafranu imaju antikancerogena, antimutacijska i imunomodulatorska svojstva. Na ove osobine šafrana ukazuju istraživanja provedena u suradnji moderne medicine, a postoje i neke studije o farmakološkom djelovanju na maligne tumore gdje je život miševa koji su imali tumor produžen za više od 110%.

Ekstrakt metanola u šafranu u određenim koncentracijama neutralizira oksidacijsko djelovanje slobodnih radikala i do 65%, što znači da šafran može djelojovati i kao antioksidans.

On se također koristi kao antidepresiv za blage i umjerene depresije jer djeluje na moždani serotonin (hormon sreće), slično kao i lijek Prozac. Šafran se u kineskoj medicini tradicionalno koristi za poboljšanje cirkulacije krvi i liječenje modrica. Aktivni sastojak krocetin može također smanjiti razinu kolesterola i triglicerida u tijelu i pomoći u liječenju ateroskleroze i artritisa.



Jedna britanska studija je dokazala kako šafran uspješno poništava slabljenje vida kod starijih ljudi. Sudionici ovih istraživanja bili su umirovljenici, starija populacija slabijeg vida. Njihov vid se znatno poboljšao nakon konzumiranja šafrana. Vjeruje se da šafran utječe na količinu masnoće u oku, što rezultira većom otpornošću stanica u oku.

Koristi se i kao lijek protiv oboljenja bubrega, regulira probavu, otklanja glavobolje, migrene i vrtoglavice. Učinkovit je i u liječenju akni, bradavica i drugih kožnih tegoba. Ublažava grčeve, a može se koristiti i kao diuretik. Premda su istraživanja pokazala veliku ljekovitost šafrana, preporučuje ga se uzimati samo u malim količinama – do 200 mg dnevno.

Osim kao začin, možete ga koristiti i kao čaj koji je u nekim zemljama vrlo popularan. Dovoljno je uzeti nekoliko osušenih listića među prstima na šalicu vruće vode. Takav čaj treba piti nekoliko puta dnevno da bi pokazao učinkovitost.

Pripisuje mu se antiseptičko i protuupalno djelovanje. Iz toga nije teško zaključiti kako šafran pomaže zacjeljivanje vanjskih rana i unutrašnjih ozljeda sluznice, osobito želuca. Stoga se preporučuje piti čaj dva puta dnevno kod čira na želucu i dvanaestniku. Ima onih koji tvrde da je čaj od šafrana dobar kod psorijaze i iritacijskog kolona.



Šafran je Božji lijek koji je stoljećima s čovjekom, pomaže mu i ‘diže ga iz mrtvih’. Danas u svijetu razvijene farmacije, rijetko lijek tražimo pod nebom, na livadi ili uz potok, iako je upravo to Božja ljekarna darovana svakome od nas. Usudite se probati.

bastabalkana.com

IZLIJEČITE PLUĆNE BOLESTI I DRŽITE IH POD KONTROLOM SIRUPOM OD BOKVICE - RECEPT



Bokvica (plantago major i plantago minor) je dragocjena ljekovita biljka nepravedno zapostavljena i čije vrijeme tek dolazi. Iako decenijama unazad postoji prirodni sirup od bokvice i timijana za kašalj i pluća, bokvica je u našim istraživanjima pokazala neka fantastična svojstva u mješavinama sa drugim ljekovitim biljkama.

U narodnoj medicini bokvica se najčešće spolja koristi za rane i čireve, te za razne otoke i upale, dok se kao čaj ili sirup od bokvice koristi za lakše iskašljavanje, rastvaranje sluzi, za čir na želucu i za bešiku.


U prirodi postoji velika i mala ili muška i ženska bokvica, koje se razlikuju po listovima i cvijetu. Koju god da bokvicu uberete za sirup od bokvice nećete pogriješiti. Razlikuju se malo po ukusu ali im je hemijski sastav i ljekovito djelovanje isto.

Bokvicu je najbolje brati tokom ljeta i proljeća, tada njene listove možete stavljati u salatu ili praviti u blenderu sok (može se miješati sa voćem ili povrćem).

Bokvica ima nepobitno izuzetna ljekovita svojstva. Jedna do dvije kašike dnevno je sasvim dovoljno da zasijajate zdravljem i energijom.

Tradicionalni recept kako se pravi sirup od bokvice

Bokvica u obliku sirupa preporučuje se svim onim bolesnicima, koji boluju od plućnih bolesti, plućne tuberkuloze, onima koji teško dišu, kašljucaju i u grudima imaju prekomjerni sluzavi sekret.

Oprobani kućni recept za pripremu bokvičinog sirupa: uzme se boca za konzerviranje sa širokim grlom, sadržine 5 litara, i na njeno dno se stavi 2 do 3 cm dobro pritisnutih svježe ubranih listova bokvice. Na to se naspe oko 1 cm tamnog šećera, a na to opet sloj dobro pritisnutih listova. Tako se nastavi izmjenično, slojevima šećera i listova dok boca ne bude napunjena.


Boca se preko noći ostavi pokrivena pa se drugi dan na isti način nadopuni, jer se sadržaj boce preko noći slegne. To se ponavlja tako dugo dok boca bude potpuno ispunjena. Sada se u vrtu, na zaštićenom mjestu iskopa jama, grlo se boce zatvori trostrukim slojem pargament papira ili celofana (ili zalije voskom), boca se stavi u iskopanu jamu, pokrije daščicom i još optereti kamenom ili opekom.

U visini kamena ili opeke gornji se dio jame proširi i na to stavi jača daska. Konačno se ostatak jame zatrpa zemljom i kraj toga zabode daščica zbog oznake mjesta.

Boca sada ostaje 3 mjeseca u zemlji, sadržaj boce vri u sirup od bokvice na ravnomjernoj toploti zemlje, a iz listova se pomoću šećera izluči sok u obliku sirupa bokvice. Poslije isteka toga vremena boca se oprezno izvadi iz zemlje i cijeli sadržaj boce dobro iscijedi a tako dobijeni sirup od bokvice jednom se prokuha.

Cijeđenje kroz tkaninu, kako se to češće radi, nije preporučljivo, jer takvim nepotpunim cijeđenjem ostaje previše neiskorišćenog ostatka. Dobijeni sirup napuni se u boce i dobro začepi.


Taj sirup je najbolji kućni lijek protiv svih plućnih bolesti.

Onaj ko nema sopstveno dvorište ni vrt u njemu, ne može da sprovede ovu vrstu vrenja putem ravnomerne toplote zemlje, neka stavi bocu na stalno toplo mjesto, najbolje u blizini peći. Što je toplota ravnomjernija, to je i vrenje povoljnije. Prekidanjem procesa vrenja hlađenjem, nastaje manje vrijedan, ako ne i pokvaren sirup.

U slučaju potrebe, djeca uzimaju sirup više puta dnevno čajnom kašikom, a odrasli supenom kašikom

webtribune.rs / magazin.ba

OVU BILJKU JOŠ ZOVU I ORUŽJEM BUDUĆNOSTI, ZA BORBU PROTIV RAZNIH BOLESTI




Nazvana oružjem budućnosti predstavlja moćno, potpuno prirodno oružje u prevenciji bolesti, ali i kad je bolest već prisutna…

Ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Ruski biolog Ivan Vladimirovich Michurin još je krajem 19. stoljeća istraživao i dokazao moć aronije.

Ovu biljku su primjenjivali i uspješno liječili nakon nesreće u Černobilu i to za smanjenje tegoba bolesnika izloženih zračenju.

Efikasno ga pročišćava od štetnih tvari i teških metala.

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i spriječavajući razvoj kroničnih bolesti.



Istraživanja iz dana u dan otkrivaju da ova biljka tamih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti kolesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sustav.

pravisavjeti.info

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design