22. 03. 2017.

Vaša mačka može vidjeti stvari koje su vama nevidljive

Rezultat slika za MACKE
Mnogi ljudi mačke smatraju simbolima misticizma zbog svog elegantnog i fleksibilnog tijela, kao i zbog njihovog magnetizirajućeg pogleda.

Doista, kao što nedavna istraživanja pokazuju, postoji još jedan razlog zašto mačke nose titulu “misterioznih” stvorenja.



Mačke, naime, mogu vidjeti stvari koje su našim očima nevidljive!

Mačke, kao i neke druge životinje, imaju sposobnost vidjeti psihodelične pruge na cvjetovima ili ‘fancy’ uzorke na krilima ptica, koje su nevidljive ljudskom oku.

Tajna supervida naših četveronožnih prijatelja je – UV svjetlost. Prema nedavnom istraživanju, mačke, kao i psi te još neke životinje, mogu vidjeti ovu vrstu svjetlosti koja je ljudima nevidljiva.





“Postoji mnogo stvari koje reflektiraju UV zračenje, što su neke osjetljive životinje u stanju vidjeti, za razliku od nas”, rekao je Ronald Douglas, profesor biologije na City University of London i koautor studije. “Na primjer, to mogu biti neki uzorci na cvijeću koji pokazuju gdje se nalazi nektar, ili tragovi urina životinje. Također, jelen ne može vidjeti bijelo krzno polarnog medvjeda, ali može vidjeti UV zračenje koje reflektira snijeg. “

Znači mačke, psi i jeleni mogu u snijegu svojim očima vidjeti životinju bijelog krzna, dok čovjek vidi samo – bijeli snijeg.

Douglas, koji se specijalizirao za optiku, i Glen Jeffery, profesorica neurologije s University College London, tvrde da su mačke, psi, ježevi, glodavci, šišmiši, lasice i okapisi u stanju otkriti značajne razine ultraljubičastog zračenja.

“Desetljećima je poznato da su mnogi beskičmenjaci poput pčela sposobni vidjeti ultraljubičasto svjetlo”, nastavio je Douglas, rekavši da su na taj popis nedavno dodane čak i ptice, ribe i neki reptili.

“Međutim, znanstvenici su vjerovali da većina sisavaca ne može vidjeti ultraljubičasto svjetlo, jer oni nemaju vizualni pigment s maksimalnom osjetljivošću na ultraljubičasto svjetlo, već umjesto toga imaju leće poput onih kod ljudi, koje sprečavaju prodiranje ultraljubičastog svjetla u mrežnici,” rekao je on.

Profesor je objasnio da su vizualni pigmenti ti koji upijaju svjetlost i pretvaraju ga u električne aktivnosti, koje se, pak, prenose kroz živčane stanice. Čini se da to nije uvijek potrebno za osjetljivost na UV zračenje. Umjesto toga, prozirni dio oka, kao što je rožnica i kristalne leće u pojedinim životinjama prenose valove UV svjetla.

Ova sposobnost omogućuje da na mrežnici prođe više svjetlosti, “nešto što je vrlo korisno noćnim mačkama”, nastavio je.

To bi također moglo objasniti zašto mačke pokazuju toliko zanimanje za običnim predmetima, kao što je komad papira. Ponekad se papiru, tekstilu, deterdžentu za pranje rublja, šamponima i kozmetici dodaju kemijske tvari kako bi predmeti izgledali svjetlije. Kad ti optički osvjetljivači apsorbiraju ultraljubičasto svjetlo, predmet može izgledati drugačije u očima životinja koje su osjetljive na UV zrake.
Neki ljudi, na primjer, koji su imali operaciju katarakte, također mogu vidjeti nešto UV svjetla, ali većina ne može.

“Svi znamo da ultraljubičasto zračenje može biti štetno”, rekao je Jeffery za Discovery News. “Radim puno na Arktiku, gdje je razina UV zračenja previsoka jer ima puno snijega i leda. Površine reflektiraju 90% UV zračenja, a rezultat je da su mu životinje izložene. Ako ne nosite naočale, oči će vas boljeti unutar prvih 15 minuta. “

Međutim, istraživanje sobova je pokazalo da im neprestano izlaganje ultraljubičastom svjetlu ne smeta.
Isto tako, znanstvenici vjeruju da je UV svjetlo sklono stvoriti više zamućenja.

“Ljudi su dobri u jednoj stvari: oni mogu vidjeti više detalja”, dodao je Douglas i zaključio: “Možda je to razlog zašto imamo leću koja blokira ultraljubičasto svjetlo. Ako je nemate, svijet bi izgledao više zamagljen. ”

Nekako ovako:



S druge strane postoji vjerovanje koje je podržano i u nekim drevnim tradicijama kako su mačke sposobne vidjeti suptilna bića, poput duhova. Stoga ako primijetite da vaša mačka baš zuri u prazno ili pogledom prati nešto nevidljivo u zraku, možda je to znak da vam je potrebno energetsko čišćenje prostora.

Izvor:atma.hr

PILEĆE ROLNICE ZA PRSTE POLIZAT

Fotografija Recepti lijekovi i savjeti.
Jos jedna verzija pilecih rolnica pecenih u pecnici,ovaj puta sa punjenjem od tikvica i mozzarelle,lagane,fine i jako ukusne!

Sastojci:
4 kom. pilecih ili purecih prsa
1 srednje vel.,ca.350 gr. tikvica,ribana
125 gr mozzarelle



50 gr parmezana
po ukusu sol,papar,vegeta
2-3 cena cesnjaka
malo maslinovog ulja

Za paniranje:
1/2 solje krusnih mrvica
2 kasike parmezana(sitno ribanog)
1 manji ili pola veceg limuna sok



2 kasike maslinovog ulja

Priprema:
Piletinu properite i posusite.Svaki komad istucite batom i stanjite ili mozete svaki komad podjeliti na pola i tako dobiti osam manjih tanjih snicli!Zacinite po ukusu i ostavite sa strane! U dublju tavu dodajte malo maslinovog ulja,zagrijte i dodajte sitno sjeckani cesnjak,pirjajte lagano minutu-dvije!
Tikvicu operite,naribajte i dodajte je u tavu sa cesnjakom,dodajte ribani parmezan i pirjajte nekih 5 minuta,dok tikvice ne puste vodu!Zacinite po ukusu! Sok koji su tikvice pustile tokom pirjanja iscjedite u jednu posudicu.Tikvice ostavite na stranu da se malo hladnu i onda dodajte naribanu mozzarellu i sve dobro izmjesajte! U sok od tikvica,koji ste ostavili na stranu, dodajte 2 kasike maslinovog ulja i malo limunovog soka,u to cete umakati rolnice prije paniranja! Na svaku pilecu sniclu stavite po kasiku nadjeva od tikvica i mozzarelle,rasporedite po cjeloj snicli i urolajte.Svaku rolnicu umocite u sok od tikvica,maslinovog ulja i limuna,pa uvaljajte u krusne mrvice i parmezan! Slazite u vatrostalnu posudu podmazanu sa malo ulja i odozgo ih polijte ostatkom soka i poskropite maslinovim uljem. Pecite 40-ak min. na 220 ‘ ili dok rolnice ne dobiju finu boju!
Fotografija Recepti lijekovi i savjeti.
Fotografija Recepti lijekovi i savjeti.
Fotografija Recepti lijekovi i savjeti.

NE ZNAM DA LI STE OVO IKADA PROBALE, OVO JE PREDIVNO


Sastojci
Kora:
8 belanaca
350 gr šećera
200 gr mlevenih oraha





Fil:
8 žumanaca
8 kašika šećera
20 gr brašna
200 gr putera
80 gr crne čokolade
1 kašičica nes-kafe (prah)

za ganaš:
100 gr slatke pavlake (mlečne)
100 gr čokolade

Priprema
1.Rernu uključiti na 250°C. Belanca dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta. U umućen sneg od belanaca dodati orahe i ovlaš mešajući lopaticom sjediniti da se masa ujednači. Sipati u pleh od rerne (moj je 40×40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom. Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C, posle 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta).


Pečenu koru kratko prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima, pa izvaditi sa sve papirom na dasku da se potpuno ohladi.

2.Za fil umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne (najbolje u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom). Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes-kafu i čokoladu, promešati i ostaviti da se fil prohladi. U fil ohladjen na sobnoj temperaturu dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promešati i filovati kore.

3.Veliku koru podeliti na četiri dela i filovati ih kremom. Poslednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a celu tortu okolo bogato namazati.

4.Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni tako baš primamljivo izgleda.

5.Dekorisati po želji – ja sam šarala domaćim karamelom i pobacala po torti sitnije čokoladne kapljice.

6.Torta je bomba – fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede. Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti…

Posluživanje
Dobila sam manju torticu dimenzija 20×20 cm (što približno odgovara okruglom kalupu prečnika 23 cm). Za veliku duplirajte sastojke i pecite 2 velike kore, pa svaku podelite na pola da dobijete četiri manje i tortu dimenzija 40×20 cm.

coolinarika.com
Fotografija Recepti lijekovi i savjeti.
Fotografija Recepti lijekovi i savjeti.

OVO SU 4 RANA SIMPTOMA RAKA JAJNIKA KOJE ŽENE ČESTO IGNORIŠU A SVI BI IH MORALI ZNATI!


Rak jajnika je nažalost česta pojava. Ovdje ćemo vam navesti 4 najčešća simptoma ove bolesti. Obratite pažnju na njih i ne shvatajte ih olako. Bolje je otići na vrijeme i voditi računa o sebi.




Konstantna nadutost
Nadutost je normalna pojava, ali ako traje duže može ukazivati na ovo oboljenje.


Ako traje 3 sedmice ili više, može ukazivati na razvoj malignih ćelija.

Bolovi u zdjelici i donjem dijelu stomaka
Ovi bolovi se mogu javiti u toku menstruacije, ali ako traju duže tj. 3 sedmice ili više, mogu ukazivati na razvoj raka.

Gubitak apetita i konstantan osjećaj sitosti
Ako ovi simptomi traju 3 sedmice ili više, mogu ukazivati na probleme sa želucem, crijevima, ali i na razvoj raka.

Povećana potreba za mokrenjem
Ovaj simptom ukazuje na probleme sa probavnim traktom, dijabetes, ali i na rak. Ako ne pijete dosta vode i ako stvarno previše mokrite, konsultujte se sa ljekarom.

DOMAĆE HURMAŠICE: PRAVI OMJER PO TRADICIONALNOM RECEPTU..JEDNOSTAVNO SAVRŠENE!


Sastojci:
Tijesto:
2 jaja
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja



brašna po potrebi
pola praška za pecivo

Zaljev:
9 šoljica šećera
11 šoljica vode

PRIPREMA:
Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.


Za to vrijeme napraviti zaljev tako što se šećer zalije vodom i promješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna. Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) zaljevom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju zaljev Podijelite s nama kako ih vi pravite?
Rezultat slika za DOMACE HURMASICE
Rezultat slika za DOMACE HURMASICE

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design