22. 03. 2017.

PILEĆE ROLNICE ZA PRSTE POLIZAT

Fotografija Recepti lijekovi i savjeti.
Jos jedna verzija pilecih rolnica pecenih u pecnici,ovaj puta sa punjenjem od tikvica i mozzarelle,lagane,fine i jako ukusne!

Sastojci:
4 kom. pilecih ili purecih prsa
1 srednje vel.,ca.350 gr. tikvica,ribana
125 gr mozzarelle



50 gr parmezana
po ukusu sol,papar,vegeta
2-3 cena cesnjaka
malo maslinovog ulja

Za paniranje:
1/2 solje krusnih mrvica
2 kasike parmezana(sitno ribanog)
1 manji ili pola veceg limuna sok



2 kasike maslinovog ulja

Priprema:
Piletinu properite i posusite.Svaki komad istucite batom i stanjite ili mozete svaki komad podjeliti na pola i tako dobiti osam manjih tanjih snicli!Zacinite po ukusu i ostavite sa strane! U dublju tavu dodajte malo maslinovog ulja,zagrijte i dodajte sitno sjeckani cesnjak,pirjajte lagano minutu-dvije!
Tikvicu operite,naribajte i dodajte je u tavu sa cesnjakom,dodajte ribani parmezan i pirjajte nekih 5 minuta,dok tikvice ne puste vodu!Zacinite po ukusu! Sok koji su tikvice pustile tokom pirjanja iscjedite u jednu posudicu.Tikvice ostavite na stranu da se malo hladnu i onda dodajte naribanu mozzarellu i sve dobro izmjesajte! U sok od tikvica,koji ste ostavili na stranu, dodajte 2 kasike maslinovog ulja i malo limunovog soka,u to cete umakati rolnice prije paniranja! Na svaku pilecu sniclu stavite po kasiku nadjeva od tikvica i mozzarelle,rasporedite po cjeloj snicli i urolajte.Svaku rolnicu umocite u sok od tikvica,maslinovog ulja i limuna,pa uvaljajte u krusne mrvice i parmezan! Slazite u vatrostalnu posudu podmazanu sa malo ulja i odozgo ih polijte ostatkom soka i poskropite maslinovim uljem. Pecite 40-ak min. na 220 ‘ ili dok rolnice ne dobiju finu boju!
Fotografija Recepti lijekovi i savjeti.
Fotografija Recepti lijekovi i savjeti.
Fotografija Recepti lijekovi i savjeti.

NE ZNAM DA LI STE OVO IKADA PROBALE, OVO JE PREDIVNO


Sastojci
Kora:
8 belanaca
350 gr šećera
200 gr mlevenih oraha





Fil:
8 žumanaca
8 kašika šećera
20 gr brašna
200 gr putera
80 gr crne čokolade
1 kašičica nes-kafe (prah)

za ganaš:
100 gr slatke pavlake (mlečne)
100 gr čokolade

Priprema
1.Rernu uključiti na 250°C. Belanca dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta. U umućen sneg od belanaca dodati orahe i ovlaš mešajući lopaticom sjediniti da se masa ujednači. Sipati u pleh od rerne (moj je 40×40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom. Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C, posle 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta).


Pečenu koru kratko prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima, pa izvaditi sa sve papirom na dasku da se potpuno ohladi.

2.Za fil umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne (najbolje u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom). Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes-kafu i čokoladu, promešati i ostaviti da se fil prohladi. U fil ohladjen na sobnoj temperaturu dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promešati i filovati kore.

3.Veliku koru podeliti na četiri dela i filovati ih kremom. Poslednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a celu tortu okolo bogato namazati.

4.Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni tako baš primamljivo izgleda.

5.Dekorisati po želji – ja sam šarala domaćim karamelom i pobacala po torti sitnije čokoladne kapljice.

6.Torta je bomba – fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede. Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti…

Posluživanje
Dobila sam manju torticu dimenzija 20×20 cm (što približno odgovara okruglom kalupu prečnika 23 cm). Za veliku duplirajte sastojke i pecite 2 velike kore, pa svaku podelite na pola da dobijete četiri manje i tortu dimenzija 40×20 cm.

coolinarika.com
Fotografija Recepti lijekovi i savjeti.
Fotografija Recepti lijekovi i savjeti.

OVO SU 4 RANA SIMPTOMA RAKA JAJNIKA KOJE ŽENE ČESTO IGNORIŠU A SVI BI IH MORALI ZNATI!


Rak jajnika je nažalost česta pojava. Ovdje ćemo vam navesti 4 najčešća simptoma ove bolesti. Obratite pažnju na njih i ne shvatajte ih olako. Bolje je otići na vrijeme i voditi računa o sebi.




Konstantna nadutost
Nadutost je normalna pojava, ali ako traje duže može ukazivati na ovo oboljenje.


Ako traje 3 sedmice ili više, može ukazivati na razvoj malignih ćelija.

Bolovi u zdjelici i donjem dijelu stomaka
Ovi bolovi se mogu javiti u toku menstruacije, ali ako traju duže tj. 3 sedmice ili više, mogu ukazivati na razvoj raka.

Gubitak apetita i konstantan osjećaj sitosti
Ako ovi simptomi traju 3 sedmice ili više, mogu ukazivati na probleme sa želucem, crijevima, ali i na razvoj raka.

Povećana potreba za mokrenjem
Ovaj simptom ukazuje na probleme sa probavnim traktom, dijabetes, ali i na rak. Ako ne pijete dosta vode i ako stvarno previše mokrite, konsultujte se sa ljekarom.

DOMAĆE HURMAŠICE: PRAVI OMJER PO TRADICIONALNOM RECEPTU..JEDNOSTAVNO SAVRŠENE!


Sastojci:
Tijesto:
2 jaja
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja



brašna po potrebi
pola praška za pecivo

Zaljev:
9 šoljica šećera
11 šoljica vode

PRIPREMA:
Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.


Za to vrijeme napraviti zaljev tako što se šećer zalije vodom i promješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna. Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) zaljevom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju zaljev Podijelite s nama kako ih vi pravite?
Rezultat slika za DOMACE HURMASICE
Rezultat slika za DOMACE HURMASICE

KUĆNA SREĆA – Biljka koja UNOSI VESELJE U SVAKI DOM


Kućna sreća (latinski naziv- Helxine soleirolii) je biljka za koju se vjeruje da donosi sreću i veselje u dom u kome se gaji. Može biti i originalan poklon, koji jasno poručuje koliko sreće i radosti želimo osobi kojoj je darujemo. Feng Shui filozofija tvrdi da ova biljka podstiče protok pozitivne energije.

Iako podsjeća na mahovinu, ovo cvijeće krase još sitni, gusti, okrugli zeleni listovi. Kućna sreća raste u vidu malog grma.


Potiče sa ostrva Sardinija i nije zahtjevna za održavanje.

Njega kućne sreće podrazumjeva nekoliko osnovnih pravila. Traži sunčevu svjetlost, ali bez direktnog izlaganja jakim sunčevim zracima. Lijepo će napredovati na blago sjenovitim mjestima, pa, ako je držite u kući, izaberite za Vašu kućnu sreću mjesto u unutrašnjosti prozora koji gleda na sjever.

Temperatura koja joj prija je u rasponu od 10 do 24 stepena.

Zalivanje: Kućna sreća traži redovno zalivanje ali ne i preobilno da korijen ne bi počeo da truli.


Pazite da ne kvasite listiće, već samo zemlju. Listove možete s vremena na vrijeme fajtati mlakom odstajalom vodom.

Presađivanje nije neophodno

Kućna sreća ne zahtijeva presađivanje. Riječ je o biljci koja poprima vid malog žbuna odnosno grma, kojoj ne treba mnogo prostora. Dostigne obično visinu od oko 18 cm. Korijen je slabašan pa mu stoga ne treba sadjenje u veće saksije.

Razmnožavanje u rezidba

Da biste postigli željeni i lijep oblik biljke, na proljeće joj možete orezati vrhove. Upravo te odsečene izdanke upotrebite za razmnožavanje kućne sreće. Sa većih biljaka, obavezno redovno potkrešite neposlušne uzdanke.

Reznice , odnosno vrhove treba samo zabosti u mješavinu pijeska i treseta, i uz redovno zalivanje, brzo će pustiti žilice.

Razmnožavanje možete obaviti i na drugi način: iskopajte kašikom jedan dio odrasle biljke i posadite ga u saksiju sa zemljom. Ako saksiju potom držite na hladnom i vlažnom mjestu – nova kućna sreća ubrzo će početi da buja i da ispunjava saksiju.

Šarm jednostavnosti

Prednost gajenja Kućne sreće je u tome što su njeni bujni listići sami po sebi dovoljan ukras, mada se ova biljka često kombinuje i sa drugim cvijećem.

Možete je iskombinovati sa nekom biljkom koja cvjeta, tako što će Kućna sreća biti zelena baza – podloga za dekoraciju.

Kućna sreća i njen uzgoj u vrtu

Ukoliko hoćete da kućnu sreću uzgajate u bašti – za to su ipak najpogodnije žardinjere. Postavite ih pored ivica , stazica u vrtu, ili pored kapije i ograde.

Posebno će u vrtu izgledati dekorativno kada kućne sreće kombinujte sa cvjetnicama.

Osim u žardinjerama i loncima, kućnu sreću neretko mnogi u vrtu gaje kao travu – upravo zbog prelijepih sitnih listića. Lako će i brzo širenjem po podlozi formirati lijep zeleni pokrivač i za to joj ne treba mnogo bogate zemlje.
Ipak znajte da temperature koje su niže od 7 stepeni, kućna sreča u vrtu neće lako podnijeti. Ako su u žardinjerama, kada je hladno, unesite ih unutra.

Kućna sreća je biljka koja više od otvorenog prostora , voli toplinu doma. Zimi je potrebno držati je u toplijem prostoru sa dovoljno svjetla.

Ako je zimi ostavite u vrtu, izmrznuće, ali postoje velike šanse da će s prvim proljećnim sunčevim zracima poterati nove uzdanke i početi da se razvija i pušta zelene listiće.

Trebalo bi pomenuti još jednu bijku koja je poznata takodje pod imenom Kućna sreća, latinski naziv : (Nertera Granadensis). Zovu je još i koralna mahovina. Ova biljka formira lijep zeleni tepih po kome su posute oranž bobice, svježe i preko zime, a posebno je lijepa i kada cvjeta – u proljeće ili početkom ljeta, žutim ili bijelim sitnim cvjetovima.
Potiče sa Novog Zelanda. U pitanju je zeljasta žbunasta višegodišnja biljka, kojoj prijaju kućni uslovi gajenja, svjetlost i toplota.

Nju možete razmnožiti u proljeće dijeljenjem korijena ili sjemenom. Sjeme se dobija iz narandžastih bobica. Osušite ih potpuno, pa tek onda uzmite sjemenke koje možete posijati.
U bašti se ipak gaji kao jednogodišnja biljka.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design