19. 03. 2017.

POUČNA PRIČA....Veoma siromasan covek ziveo je sa svojom zenom.


Jednoga dana njegova zena koja je imala veoma dugu kosu zamolila ga je da joj kupi cesalj za kosu… Covek se osecao rastuzeno i rekao je ne. Objasnio je da nema dovoljno novca cak ni da popravi kais na satu koji je pukao.


Ona nije insistirala. Covek je prolazio pored radnje sa satovima i prodao svoj osteceni sat po niskoj ceni, a onda otisao i kupio cesalj za svoju zenu. Uvece se vratio s posla sa cesljem u ruci spreman da ga da svojoj zeni. Bio je iznenadjen kada je svoju zenu video osisanu ,sa veoma kratkom kosom. Ona je prodala svoju kosu i drzala u ruci novi kais za sat.


Suze su im istovremeno potekle iz ociju, ne zbog bezuspesnosti njihovih akcija, vec zbog uzajamnosti njihove ljubavi. POUKA: VOLETI NE ZNACI NISTA, BITI VOLJEN ZNACI NESTO, ALI VOLETI I BITI VOLJEN OD ONOGA KOGA VOLIS, TO JE ZAISTA SVE. NIKADA NE UZIMAJTE LJUBAV OLAKO!

KAKO OFARBATI JAJA DUGINIM BOJAMA....


U današnje vreme postoji mnoštvo tehnika šaranja Vaskršnjih jaja. Dok se neki drže stare metoda farbanja lukovinom i travčicama, drugima se ipak više dopada jednostavniji način, poput farbanja pomoću obojenog pirinča.




Ali, ako želite da vaša Uskršnja korpa bude inovativna i očaravujaća, ofarbajte jaja u dugine boje!
Za jaja duginih boja biće vam potrebne crvena, žuta i plava prehrambena boja, stari sunđer, nekoliko špenadli, nekoliko salveta i jedna kašika ili špric.
Obarite jaja, a dok se ona kuvaju, u posudu sa malo vode sipajte nekoliko kapi crvene boje i promešajte kašikom.
Isto uradite i sa plavom i žutom.
Zatim pripremite "podlogu" za sušenje jaja - u stari sunđer zabodite nekoliko čioda ili špenadli, tako da formirate oblik jajeta.
Sada prelazimo na farbanje - uzmite vruće kuvano jaje i obrišite ga salvetom, kako bi se osušilo. Zatim umočite jaje u posudu sa crvenom bojom, pod uglom koji će vam omogućiti da ofarbate približno trećinu jajeta.


Držite ga u boji minut - dva.

Izvadite, pa višak boje i vode odstranite tapkanjem na salvetu ili ubrus.
Stavite jaje na podlogu i sačekajte da se malo osuši (svega nekoliko minuta, jer se na vrućem jajetu suši brzo). Zatim, takođe delimično, spustite jaje u žutu boju.
Ponovite postupak - tapkajte jaje na salvetu da upije višak vode, pa stavite da se suši. Primetićete i narandžastu boju na mestu gde su se preklopile žuta i crvena.
Na red je došla i plava boja. Neofarbani deo jajeta zaronite u posudu sa plavom bojom, i držite 1-2 minuta. Na mestu gde se boja preklopila sa crvenom, dobićete ljubičastu, a prilikom mešanja sa žutom, pojavila se i zelena boja.
I dobili ste vaše prvo jaje duginih boja!
Prelep efekat možete da dobijete i na sledeći način, koji će vas takođe oduševiti!
U iste posude sa bojama dodajte još prehrambene boje, kako bi bile jače.
Pre farbanja, jednu ruku zaštitite rukavicom, kako se ne biste isflekali. Jaje umotajte u papirnu salvetu, pa špricem ili kašikom istiskujte boje preko salvete.
Za efekat duge, neophodno je da boje nanosite jednu ispod druge, a ne da prskate nasumično (mada biste i tako možda dobili zanimljiv efekat). Blago stiskajte jaje u šaci, pa ga ostavite da odstoji bar 10 minuta.
Skinite salvetu i dobili ste prelepo mermerno jaje duginih boja!
Fotografija Recepti za top jela i poslastice.
Fotografija Recepti za top jela i poslastice.

NE ZNAM DA LI STE OVO IKADA PROBALE, OVO JE PREDIVNO

Fotografija Recepti za top jela i poslastice.
SASTOJCI
Kora
8 belanaca
350 gr šećera
200 gr mlevenih oraha





Fil
8 žumanaca
8 kašika šećera
20 gr brašna
200 gr putera
80 gr crne čokolade
1 kašičica nes-kafe (prah)

Za ganaš
100 gr slatke pavlake (mlečne)



100 gr čokolade

PRIPREMA
1. Rernu uključiti na 250°C. Belanca dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta. U umućen sneg od belanaca dodati orahe i ovlaš mešajući lopaticom sjediniti da se masa ujednači.
Sipati u pleh od rerne (moj je 40×40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom. Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C, posle 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta). Pečenu koru kratko prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima, pa izvaditi sa sve papirom na dasku da se potpuno ohladi.

2. Za fil umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne (najbolje u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom). Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes-kafu i čokoladu, promešati i ostaviti da se fil prohladi. U fil ohladjen na sobnoj temperaturu dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promešati i filovati kore.

3. Veliku koru podeliti na četiri dela i filovati ih kremom. Poslednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a celu tortu okolo bogato namazati.

4. Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni tako baš primamljivo izgleda.

5. Dekorisati po želji – ja sam šarala domaćim karamelom i pobacala po torti sitnije čokoladne kapljice.

6. Torta je bomba – fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede. Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti…

POSLUŽIVANJE
Dobila sam manju torticu dimenzija 20×20 cm (što približno odgovara okruglom kalupu prečnika 23 cm). Za veliku duplirajte sastojke i pecite 2 velike kore, pa svaku podelite na pola da dobijete četiri manje i tortu dimenzija 40×20 cm
Fotografija Recepti za top jela i poslastice.
Fotografija Recepti za top jela i poslastice.

POSNE VANILICE! OVO JE RECEPT MOJE SESTRE. SVI IH VOLE JER SE OVE VANILICE TOPE U USTIMA


Sastojci
500 gr margarina (ili 250 gr margarina i 250 ml ulja)
250 gr prah secera
1 ceo limun
2 kesice vanilin secera



100 gr oraha
oko 1 kg brasna
dzem od kajsija
jos malo prah secera

Priprema
1.Penasto umutiti margarin i prah secer. Izrendati (naribati) koricu limuna i iscediti ceo limun u masu. Dodati vanil secer i orahe. Postepeno dodavati brasno da se zamesi ujenacena, ne previse tvrda masa.




2.Razoklagijati testo i vaditi okruglom modlom vanilice.

3.Poredjati na pek papir u pleh i peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 5-10 minuta. Voditi racuna da vanilice ne promene boju. Vaditi ih dok su bele. Tople spajati dzemom od kajsija i valjati u prah secer.

4.Prijatno
Fotografija Recepti za brza i jednostavna jela.
Fotografija Recepti za brza i jednostavna jela.

UPOZNAO SAM DJEVOJKU KOJA JE BILA U DRUGOM STANJU..


Upoznao sam devojku koja je bila u drugom stanju i bila rešena da abortira, jer ju je otac bebe ostavio.


Danima sam je ubeđivao da to ne radi, da to dete nije krivo što ima takvog oca, i uspeo sam, poslušala me je.


Kada se porodila leđa su joj okrenuli svi, jedino sam ja bio tu, priznao sam dete, zavoleo ga više od bilo čega na svetu ali nakon 3 godine, ostavila me i vratila se njemu. Od tada ne mogu da se oporavim..

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design