10. 03. 2017.

OVO JE NAJSLABIJA KRVNA GRUPA: Osobe koje joj pripadaju teško podnose bolesti

Rezultat slika za KRV


Ono što jednu krvnu grupu razlikuje od druge su njeni antigeni, odnosno omotač oko crvenih krvnih ćelija eritrocita koji pomaže telu da prepozna koje su krvne ćelije vaše.


Različitost krvnih grupa, odnosno postojanje četiri krvne grupe A, B, AB i 0 ima veze s evolucijskom prednošću. Austrijski doktor Karl Landsteiner 1900. otkrio je tri krvne grupe, A, B i 0. To je bilo ogromno otkriće te je Landsteiner 1930. osvojio Nobelovu nagradu za veliko dostignuće u medicini. Nekoliko godina kasnije otkrivena je i krvna grupa AB. Ono što jednu krvnu grupu razlikuje od druge su njeni antigeni, odnosno omotač oko crvenih krvnih ćelija eritrocita koji pomaže telu da prepozna koje su krvne ćelije vaše.



Dakle, ako pacijent s krvnom grupom A primi transfuziju donora krvne grupe B, antitela u pacijentovom organizmu odbiće primljenu krv jer im ne odgovara. Tada postoji opasnost od zgrušavanja krvi što može ugroziti život pacijenta. Postoje dva glavna antigena koja okružuju okružuju eritrocite, zvani A i B. Ako je vaša krvna grupa AB, u vašem telu nalaze se i A i B antitela. Krvnoj grupi 0, opet, nedostaje antigena A i B zbog čega će antitela pacijenta s krvnom grupom 0 da napadnu antitela krvne grupe A i B tokom transfuzije. Zbog toga osobe sa krvnom grupom 0 mogu primiti samo krv te iste krvne grupe.
Krvna grupa A najstarija je krvna grupa, a sve ostale krvne grupe nastale su kao rezultat mutacije koja je bila potrebna kako bi čovek preživeo, odnosno odupro se određenim bolestima. Tako je pre pet miliona godina nastala krvna grupa 0, a ubrzo nakon nje krvna grupa B. Veruje se da su te mutacije preživele zahvaljujući upravo svojoj otpornosti na određene bolesti. Naučnici su tako ustanovili da se ćelije zaražene malarijom ne vežu lako s krvnom grupom B ili 0, što znači da su osobe s krvnom grupom 0 i B otpornije na malariju nego osobe s krvnom grupom A. Zato se može reći da je krvna grupa A “slabija”od ostalih.

PILEĆE ĆUFTICE. TAKO UKUSNE DA ĆETE IH POŽELJETI SVAKI DAN!


SASTOJCI:
Pola kilograma pilćeg belog mesa,
2 manje izrendane tikvice,
2 do 3 mlada luka,



3 do 4 kašičce sitno iseckanog korijandera,
1 čen luka,
1 kašičica soli,
pola kašičice bibera,
maslinovo ulje.

PRIPREMA:
Piletinu, tikvice, luk, korijander, beli luk, so i biber iseckajte jako sitno i pomešajte u činiji.


Smesa bi trebala da sadrži dosta vode koju otpuštaju tikvice. Napravite kuglice ili mini pljeskavice od smese koju ste dobili. Zagrejete malo ulja na srednjoj vatri. Polako spustite kuglice u tiganj i pecite oko 20 minuta. Okrenite nekoliko puta tako da se isapeče svaka strana i držite na vatri sve sok ne dok ne budu porumenele na sredini.

BRZA ŠAMPITA. ZA 15 MINUTA!

Rezultat slika za SAMPITA
Sastojci
Šam:
7 bjelanca



1 kašika sirćeta

Šerbet:
300 g šećera
100 ml vode




I još:
150 g plazme
100 ml soka od pomorandže

Priprema
Bjelanca staviti u zdjelu, dodati sirće i umutiti u čvrst sneg. Skuvati šerbet i vruće sipati u umućena bjelanca. Mutiti najjačom brzinom 10 minuta. U pleh staviti keks koji potopimo u sok od pomorandže ili neki drugi po želji. Preko stavimo umućena bjelanca, isječemo i dekorišemo sa čokoladnim mrvicama. Staviti u frižider da se ohladi. Prijatno!

Savet:
Kad vam ostanu blelanca kao meni napravite ovu brzu poslasticu i uživajte.
Srodna slika
Rezultat slika za SAMPITA

Kokos torta


 Sastojci
BISKVIT
3 jaja
10 dkg mljevenog šećera
10 dkg glatkog brašna



2 žlice vode
2 žlice ulja
1/4 praška za pecivo
2-3 žlice kakaa

KREMA
1/2 l mlijeka
1/2 pudinga u prahu od vanilije
30g Gussnela Dolcela (gustina)
3 žlice šećera
50g kokos brašna
10g želatine
150ml slatkog vrhnja

GLAZURA- GANACHE KREMA
200g čokolade za kuhanje



200ml slatkog vrhnja

ZA UKRAS
8 Raffaello kuglica
kokos brašno

Priprema
BISKVIT
1. Razdvojiti bjelanjke i žutanjke, žutanjke izmiksati sa 2 žlice vode i 5dkg mljevenog šećera, bjelanjke izmiksati, kad je dovoljno tvrdo dodati 5dkg mljevenog šećera, u snijeg od bjelanjaka polagano umješati žutu smjesu te dodavati žlicu po žlicu brašna, 1/4 praška za pecivo i kakaa te potkraj dodati žlicu po žlicu ulja. tepsiju nauljiti i namazati brašnom, peći na zagrijanoj pećnici na 150° otprilike 35min.

KREMA
1. Od mlijeka odvojiti malo i dodati puding, kokos, 3 žlice šećera i gustin, ostatak mlijeka ostaviti da zakipi i dodati mješavinu pudinga i kokosa te mješati na laganoj vatri par minuta, kuhan u kremu ohladiti. kremu izmiksati i dodati otopljenu želatinu, pa opet izmiksati i dodavati postepeno čvrsto tučeni šlag pa opet izmiksati. tortu stavimo barem 3 sata u frižider da se krema stisne pa tad tek stavimo ganache kremu.

GANACHE KREMA
1.Vrhnje zagrijemo do vrenja (ali da ne vrije) te prelijemo po izlomljenoj čokoladi, izmutimo da se čokolada rastopi i prelijemo preko torte, i stavimo preko noći da se ohladi.

TIJESTO ZA PALAČINKE….. SVE PO 4 !

Rezultat slika za PALACINKE DOMACE

SASTOJCI:
tijesto za palačinke:
  • 4 jaja
  • 400 gr. brašna
  • 4 dcl. mlijeka
  • 4 dcl. kisele-mineralne vode
  • 4 kašike ulja
  • malo soli
  • 1 kesica vanilin šećera




PRIPREMA:
jaja žicom-mutilicom blago umutiti pa dodati polovinu brašna i mlijeka i sve dobro sjediniti.zatim u to dodati drugu polovinu brašna i mlijeka,malo soli,vanilin šećer i ulje pa ujednačiti da nema grudvica.na kraju dodati kiselu vodu i dobro promješati.smjesu ostaviti 1’h u frižideru.



tavu za palačinke podmazati sa par kapi ulja i dobro je zagrijati a zatim u nju izliti jednu kutlaču smjese,brzo i ravnomjerno je razliti na sve strane tave i peći par sekundi sa jedne strane,pa palačinku prevrnuti na drugu stranu i peći isto toliko.
pečene palačinke slagati jednu na drugu,najgornju poklopiti drugim prevrnutim tanjirom i filovati ih po želji.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design