10. 03. 2017.

TIJESTO ZA PALAČINKE….. SVE PO 4 !

Rezultat slika za PALACINKE DOMACE

SASTOJCI:
tijesto za palačinke:
  • 4 jaja
  • 400 gr. brašna
  • 4 dcl. mlijeka
  • 4 dcl. kisele-mineralne vode
  • 4 kašike ulja
  • malo soli
  • 1 kesica vanilin šećera




PRIPREMA:
jaja žicom-mutilicom blago umutiti pa dodati polovinu brašna i mlijeka i sve dobro sjediniti.zatim u to dodati drugu polovinu brašna i mlijeka,malo soli,vanilin šećer i ulje pa ujednačiti da nema grudvica.na kraju dodati kiselu vodu i dobro promješati.smjesu ostaviti 1’h u frižideru.



tavu za palačinke podmazati sa par kapi ulja i dobro je zagrijati a zatim u nju izliti jednu kutlaču smjese,brzo i ravnomjerno je razliti na sve strane tave i peći par sekundi sa jedne strane,pa palačinku prevrnuti na drugu stranu i peći isto toliko.
pečene palačinke slagati jednu na drugu,najgornju poklopiti drugim prevrnutim tanjirom i filovati ih po želji.

OVO JE NAJJEDNOSTAVNIJI KOLAČ NA SVETU: UKUS MI JE FENOMENALAN! (RECEPT)

OVO JE NAJJEDNOSTAVNIJI KOLAČ NA SVETU: UKUS MI JE FENOMENALAN! (RECEPT)

Potrebno:
  • 5 jaja; 
  • 5 kašika šećera; 
  • 5 kašika brašna; 
  • 2 kašike kakaoa; 
  • 1 prašak za pecivo; 
  • 500 ml mleka.




Za preliv: 
  • 250g šećera i 500 ml vode, 
  • vanilin šećer
Za fil:
  • 500ml mleka,
  • 5 kašika brašna, 
  • 100 g šećera,
  • 1 vanilin šećer.




Priprema:
 Umutite 5 belanaca sa 5 kašika šećera, dodati 5 žumanaca, 5 kašika brašna, 2 kašike kakaoa i prašak za pecivo. Podmazati pleh i peći koru. Pečenu koru preliti skuvanim sirupom od 250 g šećera, 500 ml vode, 1 vanilinog šećera. Toplo na toplo i ostaviti da se ohladi u plehu.
Fil: Od 0,5 l mleka, 5 kašika brašna, 100 g šećera i 1 vanilinog šećera skuvati beli krem. Kada se ohladi, dodati mu 250 g putera umućenog sa 1 kašikom šećera u prahu. Beli fil sipati preko kore. Preko belog fila preliti 3 štangle čokolade rastopljene sa malo putera.

TIRAMISU (ORIGINAL RECEPT)! SVA JE PJENASTA A ODUZIMA SAMO 15 MINUTA ZA PRIPREMU

TIRAMISU (ORIGINAL RECEPT)! SVA JE PJENASTA A ODUZIMA SAMO 15 MINUTA ZA PRIPREMU

Sastojci:
  • oko 200 gr piškota (kod nas jedna velika kutija ima 210 gr)
Preliv za namakanje piškota:
  • 2 supene kašike nes kafe
  • 8 kašika vode
  • 3,5 dl mleka
  • Aroma




Krema:
  • 4 jaja
  • 16 kašika šećera
  • 500 gr maskarponea (pošto je preskup, koristila sam šabački ”Ala kajmak”)
  • malo tečne vanile
Za posipanje:
  • malo kakaoa ili čokolade u prahu
Priprema:
1.
Za Tiramisu koristim malu vatrostalnu posudu sa slike, koja je dimenzija 16 cm x 26 cm, ali je konusnog oblika, pa se ka dnu sužava. Recept je dat baš za tu veličinu posude.
2.
Najpre treba napraviti preliv za namakanje piškota: staviti vodu da provri, pa njome preliti nes kafu. Dobro izmešati, da se sve granule kafe rastope. Zatim dodati mleko i rum i ostaviti sa strane.
3.
Krema: Razbiti jaja, pa belanca staviti u jednu posudu, a žumanca u drugu. Belanca ulupati mikserom u čvrst sneg, pa dodati 8 kašika šećera. Mutiti još malo, da se šećer rastopi, pa ostaviti sa strane.



4
Žumancima dodati 8 kašika šećera, pa ih dobro izmutiti mikserom. Dodati sir i malo vanile, pa dobro promešati. U žumanca dodati sneg od belanaca, pa obe smese lepo i nežno promešati špatulom, da se dobije fina gusta krema.
5.
U posudu za Tiramisu staviti par kašika kreme, pa na nju slagati piškote, provlačeći ih prvo kroz preliv sa nes kafom. Složene piškote premazati kremom, pa na kremu složiti još jedan red piškota. Ostatak kreme staviti na piškote, zagladiti kremu da se lepo poravna, pa staviti u frižider.
6.
Tiramisu je najbolji sutradan, kad odstoji u frižideru 24 sata, jer se tada lepo seče, i kocke su pravilne (što kod mene nije slučaj, jer smo ga načeli posle nekoliko sati).
Pred samo služenje, Tiramisu treba posuti kakaom ili čokoladom u prahu (najlepše je kada kakao stavite u cediljku za čaj, jer tada ravnomerno posipate ceo kolač).
Izvor : coolinarika.com

HURMAŠICE – STRAŠNO DOBRE, MORATE PROBATI!

HURMAŠICE – STRAŠNO DOBRE, MORATE PROBATI!

SASTOJCI:
Tijesto:
  • 2 jajeta
  • 2 šoljice šećera
  • 200 g maslac
  • brašna po potrebi



Agda:
  • 9 šoljica šećera
  • 11 šoljica vode
  • 1 limun

PRIPREMA:

Umutiti jaja sa šećerom , dodati maslac postepeno dodavati brašno i prašak za peicvo dok se ne dobije ujednačenu masu.
Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice).
Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kada se peku na 180-200 stepeni, dok ne porumene.



Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu.
Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna.
Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.

ODLIČNA PITA …JEDNA OD NAJBOLJI ZA KOJU JE NAPISAN RECEPT

ODLIČNA PITA …JEDNA OD NAJBOLJI ZA KOJU JE NAPISAN RECEPT

SASTOJCI:
Za testo:
  • 600 g brašna
  • 1 jaje
  • 2-3 dl mlake vode
  • 1 kašika ulja
  • 2 kašičice soli




Za fil:
  • 500 g mlevene junetine
  • 1 glavica crnog luka
  • ulje
  • so
  • biber
  • slaka paprika

Preliv:
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2-3 čena belog luka
Još:
  • 100 g margarina
  • 3 kašike ulja
PRIPREMA:
U vanglicu sipajte brašno, so, ulje, jaje i postepeno dodajite mlaku vodu i mesite testo rukom. Zamesite mekše testo. Istresite na radnu površinu i premažite gornju stranu sa malo ulja. Pokrijte krpom i ostavite da stoji pola sata.
U tiganj sipajte malo ulja i kada se ugreje sipajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte mleveno meso i dinstajte desetak minuta. Začinite po ukusu i ostavite da se ohladi.



Testo podelite na 15 loptica, oblikujte i svaku rasklagijajte u veličinu plitkog tanjira. Otopite margarin i ulje. Premažite 4 jufke, redjajući jednu na drugu, zatim stavite petu, ali nju ne premazujete. Tako ponovite još dva puta, dobijćete 3 gomile po 5 jufki. Ostavite da stoji pola sata.
Jednu gomilu rasklagijajte sto tanje i podelite na 15 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite po kašiku fila i presavijte dijagonalno, sa obe strane, tako da ćete dobiti oblik paketića.
Otopljenim margarinom i uljem premažite pleh ili tepsiju, i ređajte savijene mantije s’ tim što ćete preklop okrenuti dole. Isto uradite i sa preostale dve gomile. Savijene i složene mantije premažite ostatkom otopljenog margarina i ulja.
Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 15 minuta.
Pomešajte jogurt i pavlaku, dodajte izgnječen beli luk (ja ga nisam stavljala). Prelijte pečene mantije i ostavit desetak minuta u toploj rerni da upiju preliv.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design