10. 03. 2017.

BRZA ŠAMPITA. ZA 15 MINUTA!

Rezultat slika za SAMPITA
Sastojci
Šam:
7 bjelanca



1 kašika sirćeta

Šerbet:
300 g šećera
100 ml vode




I još:
150 g plazme
100 ml soka od pomorandže

Priprema
Bjelanca staviti u zdjelu, dodati sirće i umutiti u čvrst sneg. Skuvati šerbet i vruće sipati u umućena bjelanca. Mutiti najjačom brzinom 10 minuta. U pleh staviti keks koji potopimo u sok od pomorandže ili neki drugi po želji. Preko stavimo umućena bjelanca, isječemo i dekorišemo sa čokoladnim mrvicama. Staviti u frižider da se ohladi. Prijatno!

Savet:
Kad vam ostanu blelanca kao meni napravite ovu brzu poslasticu i uživajte.
Srodna slika
Rezultat slika za SAMPITA

Kokos torta


 Sastojci
BISKVIT
3 jaja
10 dkg mljevenog šećera
10 dkg glatkog brašna



2 žlice vode
2 žlice ulja
1/4 praška za pecivo
2-3 žlice kakaa

KREMA
1/2 l mlijeka
1/2 pudinga u prahu od vanilije
30g Gussnela Dolcela (gustina)
3 žlice šećera
50g kokos brašna
10g želatine
150ml slatkog vrhnja

GLAZURA- GANACHE KREMA
200g čokolade za kuhanje



200ml slatkog vrhnja

ZA UKRAS
8 Raffaello kuglica
kokos brašno

Priprema
BISKVIT
1. Razdvojiti bjelanjke i žutanjke, žutanjke izmiksati sa 2 žlice vode i 5dkg mljevenog šećera, bjelanjke izmiksati, kad je dovoljno tvrdo dodati 5dkg mljevenog šećera, u snijeg od bjelanjaka polagano umješati žutu smjesu te dodavati žlicu po žlicu brašna, 1/4 praška za pecivo i kakaa te potkraj dodati žlicu po žlicu ulja. tepsiju nauljiti i namazati brašnom, peći na zagrijanoj pećnici na 150° otprilike 35min.

KREMA
1. Od mlijeka odvojiti malo i dodati puding, kokos, 3 žlice šećera i gustin, ostatak mlijeka ostaviti da zakipi i dodati mješavinu pudinga i kokosa te mješati na laganoj vatri par minuta, kuhan u kremu ohladiti. kremu izmiksati i dodati otopljenu želatinu, pa opet izmiksati i dodavati postepeno čvrsto tučeni šlag pa opet izmiksati. tortu stavimo barem 3 sata u frižider da se krema stisne pa tad tek stavimo ganache kremu.

GANACHE KREMA
1.Vrhnje zagrijemo do vrenja (ali da ne vrije) te prelijemo po izlomljenoj čokoladi, izmutimo da se čokolada rastopi i prelijemo preko torte, i stavimo preko noći da se ohladi.

TIJESTO ZA PALAČINKE….. SVE PO 4 !

Rezultat slika za PALACINKE DOMACE

SASTOJCI:
tijesto za palačinke:
  • 4 jaja
  • 400 gr. brašna
  • 4 dcl. mlijeka
  • 4 dcl. kisele-mineralne vode
  • 4 kašike ulja
  • malo soli
  • 1 kesica vanilin šećera




PRIPREMA:
jaja žicom-mutilicom blago umutiti pa dodati polovinu brašna i mlijeka i sve dobro sjediniti.zatim u to dodati drugu polovinu brašna i mlijeka,malo soli,vanilin šećer i ulje pa ujednačiti da nema grudvica.na kraju dodati kiselu vodu i dobro promješati.smjesu ostaviti 1’h u frižideru.



tavu za palačinke podmazati sa par kapi ulja i dobro je zagrijati a zatim u nju izliti jednu kutlaču smjese,brzo i ravnomjerno je razliti na sve strane tave i peći par sekundi sa jedne strane,pa palačinku prevrnuti na drugu stranu i peći isto toliko.
pečene palačinke slagati jednu na drugu,najgornju poklopiti drugim prevrnutim tanjirom i filovati ih po želji.

OVO JE NAJJEDNOSTAVNIJI KOLAČ NA SVETU: UKUS MI JE FENOMENALAN! (RECEPT)

OVO JE NAJJEDNOSTAVNIJI KOLAČ NA SVETU: UKUS MI JE FENOMENALAN! (RECEPT)

Potrebno:
  • 5 jaja; 
  • 5 kašika šećera; 
  • 5 kašika brašna; 
  • 2 kašike kakaoa; 
  • 1 prašak za pecivo; 
  • 500 ml mleka.




Za preliv: 
  • 250g šećera i 500 ml vode, 
  • vanilin šećer
Za fil:
  • 500ml mleka,
  • 5 kašika brašna, 
  • 100 g šećera,
  • 1 vanilin šećer.




Priprema:
 Umutite 5 belanaca sa 5 kašika šećera, dodati 5 žumanaca, 5 kašika brašna, 2 kašike kakaoa i prašak za pecivo. Podmazati pleh i peći koru. Pečenu koru preliti skuvanim sirupom od 250 g šećera, 500 ml vode, 1 vanilinog šećera. Toplo na toplo i ostaviti da se ohladi u plehu.
Fil: Od 0,5 l mleka, 5 kašika brašna, 100 g šećera i 1 vanilinog šećera skuvati beli krem. Kada se ohladi, dodati mu 250 g putera umućenog sa 1 kašikom šećera u prahu. Beli fil sipati preko kore. Preko belog fila preliti 3 štangle čokolade rastopljene sa malo putera.

TIRAMISU (ORIGINAL RECEPT)! SVA JE PJENASTA A ODUZIMA SAMO 15 MINUTA ZA PRIPREMU

TIRAMISU (ORIGINAL RECEPT)! SVA JE PJENASTA A ODUZIMA SAMO 15 MINUTA ZA PRIPREMU

Sastojci:
  • oko 200 gr piškota (kod nas jedna velika kutija ima 210 gr)
Preliv za namakanje piškota:
  • 2 supene kašike nes kafe
  • 8 kašika vode
  • 3,5 dl mleka
  • Aroma




Krema:
  • 4 jaja
  • 16 kašika šećera
  • 500 gr maskarponea (pošto je preskup, koristila sam šabački ”Ala kajmak”)
  • malo tečne vanile
Za posipanje:
  • malo kakaoa ili čokolade u prahu
Priprema:
1.
Za Tiramisu koristim malu vatrostalnu posudu sa slike, koja je dimenzija 16 cm x 26 cm, ali je konusnog oblika, pa se ka dnu sužava. Recept je dat baš za tu veličinu posude.
2.
Najpre treba napraviti preliv za namakanje piškota: staviti vodu da provri, pa njome preliti nes kafu. Dobro izmešati, da se sve granule kafe rastope. Zatim dodati mleko i rum i ostaviti sa strane.
3.
Krema: Razbiti jaja, pa belanca staviti u jednu posudu, a žumanca u drugu. Belanca ulupati mikserom u čvrst sneg, pa dodati 8 kašika šećera. Mutiti još malo, da se šećer rastopi, pa ostaviti sa strane.



4
Žumancima dodati 8 kašika šećera, pa ih dobro izmutiti mikserom. Dodati sir i malo vanile, pa dobro promešati. U žumanca dodati sneg od belanaca, pa obe smese lepo i nežno promešati špatulom, da se dobije fina gusta krema.
5.
U posudu za Tiramisu staviti par kašika kreme, pa na nju slagati piškote, provlačeći ih prvo kroz preliv sa nes kafom. Složene piškote premazati kremom, pa na kremu složiti još jedan red piškota. Ostatak kreme staviti na piškote, zagladiti kremu da se lepo poravna, pa staviti u frižider.
6.
Tiramisu je najbolji sutradan, kad odstoji u frižideru 24 sata, jer se tada lepo seče, i kocke su pravilne (što kod mene nije slučaj, jer smo ga načeli posle nekoliko sati).
Pred samo služenje, Tiramisu treba posuti kakaom ili čokoladom u prahu (najlepše je kada kakao stavite u cediljku za čaj, jer tada ravnomerno posipate ceo kolač).
Izvor : coolinarika.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design