10. 03. 2017.

HURMAŠICE – STRAŠNO DOBRE, MORATE PROBATI!

HURMAŠICE – STRAŠNO DOBRE, MORATE PROBATI!

SASTOJCI:
Tijesto:
  • 2 jajeta
  • 2 šoljice šećera
  • 200 g maslac
  • brašna po potrebi



Agda:
  • 9 šoljica šećera
  • 11 šoljica vode
  • 1 limun

PRIPREMA:

Umutiti jaja sa šećerom , dodati maslac postepeno dodavati brašno i prašak za peicvo dok se ne dobije ujednačenu masu.
Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice).
Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kada se peku na 180-200 stepeni, dok ne porumene.



Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu.
Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna.
Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.

ODLIČNA PITA …JEDNA OD NAJBOLJI ZA KOJU JE NAPISAN RECEPT

ODLIČNA PITA …JEDNA OD NAJBOLJI ZA KOJU JE NAPISAN RECEPT

SASTOJCI:
Za testo:
  • 600 g brašna
  • 1 jaje
  • 2-3 dl mlake vode
  • 1 kašika ulja
  • 2 kašičice soli




Za fil:
  • 500 g mlevene junetine
  • 1 glavica crnog luka
  • ulje
  • so
  • biber
  • slaka paprika

Preliv:
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2-3 čena belog luka
Još:
  • 100 g margarina
  • 3 kašike ulja
PRIPREMA:
U vanglicu sipajte brašno, so, ulje, jaje i postepeno dodajite mlaku vodu i mesite testo rukom. Zamesite mekše testo. Istresite na radnu površinu i premažite gornju stranu sa malo ulja. Pokrijte krpom i ostavite da stoji pola sata.
U tiganj sipajte malo ulja i kada se ugreje sipajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte mleveno meso i dinstajte desetak minuta. Začinite po ukusu i ostavite da se ohladi.



Testo podelite na 15 loptica, oblikujte i svaku rasklagijajte u veličinu plitkog tanjira. Otopite margarin i ulje. Premažite 4 jufke, redjajući jednu na drugu, zatim stavite petu, ali nju ne premazujete. Tako ponovite još dva puta, dobijćete 3 gomile po 5 jufki. Ostavite da stoji pola sata.
Jednu gomilu rasklagijajte sto tanje i podelite na 15 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite po kašiku fila i presavijte dijagonalno, sa obe strane, tako da ćete dobiti oblik paketića.
Otopljenim margarinom i uljem premažite pleh ili tepsiju, i ređajte savijene mantije s’ tim što ćete preklop okrenuti dole. Isto uradite i sa preostale dve gomile. Savijene i složene mantije premažite ostatkom otopljenog margarina i ulja.
Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 15 minuta.
Pomešajte jogurt i pavlaku, dodajte izgnječen beli luk (ja ga nisam stavljala). Prelijte pečene mantije i ostavit desetak minuta u toploj rerni da upiju preliv.

Isprobala sam puno recepta za ovaj kolac,ali ovaj mi jednostavno uvek uspe i svaka ispadne savrseno.

Isprobala sam puno recepta za ovaj kolac,ali ovaj mi jednostavno uvek uspe i svaka ispadne savrseno.

Sastojci
  • 4 kom. bjelancat
  • 240gr. secer u prah
  • 2 zlicice gorkog kakaa
  • 100 gr. mljevenih badema
  • 100 gr. secer





fil:
  • 100ml. slatkog vrhnja
  • 200gr. cokolade
a moze:
  • 3-4 zlica Lino lada nougat
Priprema:
1.
Kada zelite praviti ove kolacice,najpre odeliti belancat od zumancat i ostavite najmanje 5 saati,a najvise 8 saati na sobnoj temperaturi.
Ja sam to uradila izutra,a predvecer hi spremala.
Belanke izmikasti mikserom.Cim malo zapjene,dodajte secer u tri navrata.Znaci dodajte pa izmiksajte pa opet dodajte i tako tri puta.Kada belance postane cvrsto,izkljuciti mikser.
2.
Ja bademe nisam blansirala,a ko zeli moze.Meni su bolje u ljusci jer mi makaronsi bolje izgledaju.Bademe sam samo sto bolje izmljela da bude sto sitnije.
3.
Sve sastojke koje dodavate prosijajte hi,jer posle nece imat grudvice i bice bolje za dalju obradu.Prvo dodajte secer u prah.Nemesajte nista vec odma dodajte prosejane bademe i na kraju kakao.
4.
Sve to lepo silikonskom spatulom promesajte laganim koracima da ne bi izasao vazduh iz belancadi.
Okretajte spatulu od dole-nagore kao da preklapljate. Mnogo je bitan ovaj korak (lagano mesanje) da ne bi belanjak splahnuo.
5.
Trebate da mesate dotle dok kada podignete spatulu od nje se sliva belanjak kao lava.Nesme da mesate previse,treba da se sliva da kada padne,neosane vrh vec da bude mazno na povrsini.
6.
Vako izgleda taj vrh i to nesme da bude.



7.
Stavite u vrecicu fil,te odstraniti malo vrh i cipajte u silikonske kalupe ili na pek papir.Sipajte na razmak jer tokom pecenja narastu pa da ne bi se zalepile.
8.
Ostavite vako nek se suse saat ipol.Znacete da su spremne za pecenje kada dodirnete makarons neostane vam nista na ruci.
9.
Dok vam se suse makaronsi,vi ukljucite pecnicu na 150 stepeni da se greje i odma da pocnete hi pec.Pecite 15 min.sve zavisi od vase pecnice.
Znacete da su gotove kada hi dodirnete,a one su tvrde.Jer ako nisu dovoljno pecene onda su meke i mrda him se tlo.
10.
Tokom pecenja trebalo bi vam se pojaviti ovaj tako zvani prsten i to oznacava da su vam makaronsi uspeli.
11.
Vako izgleda savrseno pecen.
12.
Potom lepite hi sa kremom.
13.
Krema:
Zagrejte slatko vrnje do vrenja,te dodati cokoladu iseckanu na sitne kocice.
Mesajte vrnje dok vam se otopi cokoada,te kad se ohladi i malo stisne filujte makaronse te hi spajajte.
14.
Redzajte hi u kutiju sa poklopcem i tako moze da ostanu do 7 dana….naravno ako prezive.
Posluživanje
E sad…..dupla doza mi nikad neuspe,vidi se gore na slici,one bele makaronse.
Ako zelite hi praviti duplo,spremajte hi odvojeno,prvo jednu pa drugu,jer tako vam sigurno uspe.
Bademe neblansiram,to sam gore navela.
U silikonskom kalupu mi nikad neuspeju pa zato hi spremam na pek papir. Kolko puta sam do sada napravila u kalupu,nikada nisam hi mogla izvaditi,sve su mi bile zalepljene ili zive,a gore pocele da rumene.Najverovatnije nesto neumem sa silikonom.
A fil nikad nepravim sa vrhnjem i cokoladom,vec mazem sa lino ladom i to mi je super ukus.

NAJEFIKASNIJE SRESTVO ZA ČIŠĆENJE KUPAONICE KOJE MOŽETE NAPRAVITI SAMI

Rezultat slika za CISCENJE KUPAONICE

Sigurno je i vama jedan od najomrženijih kućanskih poslova svakodnevno čišćenje kupatila. I koliko god da ga čistite, poslije kratkog vremena, uporne mrlje od sapuna i tragovi od vode opet su tu. I tako iz dana u dan. Ali, rješenje ipak postoji.
Napravite sredstvo koje će vam uštediti vrijeme, novac, ali i savršeno očistiti kupatilo. Nije potpuno prirodno poput ovoga, ali je vrlo učinkovito i opet povoljnije i zdravije od onih koje kupujete.




Potrebni su vam:
  • alkoholni ocat
  • deterdžent za suđe
  • boca s raspršivačem




Šta dalje?
Šalicu alkoholnog octa zagrijavajte u manjem lončiću dvije minute. Ocat je potrebno zagrijati kako bi se sastojci bolje sjedinili. Nakon toga, dodajte pola šalice deterdženta za suđe, promiješajte te dobijenu smjesu naspite u bocu s raspršivačem. Dobijenu tekućinu pošpricajte po zaprljanoj površini. Idealno bi bilo kada biste sačekali bar dva sata prije nego što je isperete. Ova kombinacija savršeno uklanja i najtvrdokornije mrlje pa čak i rđu. Možete je koristiti za sve zaprljane površine u vašem kupatilu, a posebno za tuš bateriju, tuš kabinu i keramiku.

OBLATNE SA BANANICAMA….NAJLJEPŠI RECEPT KOJI JE NAPISAN ZA OBLATNE


Sastojci:
  • 2 lista oblande
  • 8 krem bananica




Fil:
  • 500 g šećera
  • 200 ml vode
  • 250 g margarina
  • 100 g čokolade
  • 250 g mlevenog keksa
  • 250 g mlevenih oraha




Priprema:
1. U šerpu sipati vodu i šećer, pa kuvati dok ne proključa. zatim, umešati margarin isečen na kockice i izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastope.
2. Skloniti posudu s ringle, te umešati mleveni keks i mlevene orahe. ostaviti da se prohladi.
3. Na hrapavu stranu jednog lista oblande naneti polovinu pripremljene smese. Preko nje poređati krem bananice, blago ih utisnuti u fil pa premazati drugom polovinom smese. Na kraju prekriti drugom oblandom, hrapavom stranom okrenutom ka dole.
4. Kolač opteretiti težim predmetom i ostaviti u frižideru da prenoći, a zatim ga iseći na štangle željene veličine.

http://www.posaljirecept.rs/

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design