Falafel sam pravila i od kuvanih leblebija i od nekuvanih, i došla do zaključka da su to dve potpuno različite stvari što se tiče ukusa i to u korist nekuvanih! Iako izgleda da je lakša priprema od kuvanih u praksi nije tako, a struktura i ukus su mnogo bolji sa sirovim, samo natopljenim u vodi. U "Gardianu" pominju da se na Bliskom istoku falafel sprema kako od leblebija tako i samo od boba, a često i od mešavine ove dve mahunarke. Opredelila sam se ovaj put samo za leblebije, plus sam kuglice uvaljala u susam kako to radi moj miljenik Otolengi..
Sastojci
- 200 gr suvih sirovih leblebija
- 1/2 većeg crvenog luka (ili 1 manji)
- 2 manja čena belog luka (ili u prahu)
- 2 kašike seckanog svežeg peršuna (ili korijandera)
- 1 kašika brašna (kod mene je integralno)
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice aleve paprike
- po ukusu soli i bibera
- 2-3 kašike susama (po želji)
- oko 3 dl ulje za prženje
Priprema
1.Leblebije oprati, staviti u dublji sud i naliti sa dosta vode. Ostaviti da odstoje natopljene preko noći da zrna nabubre. Sutradan ih dobro ocediti i višak vlage upiti kuhinjskom krpom.
U multupraktik ubaciti leblebije, krupno sečeni crveni luk, beli luk, peršun, začine i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Pulsirati da se sve usitni i sjedini. Masa treba da je sitno zrnasta (nikako da bude pire, nego rastresita kao kus-kus). Prebaciti je u odgovarajući sud i poklopiti streč folijom.
2.Odložiti masu u frižider da odstoji minimum 30 minuta, pa od mase praviti kuglice (moje su prečnika 4 cm, težine oko 30 grama).
Ukoliko se pri oblikovanju raspadaju dodati još malo brašna. Po želji svaku kuglicu uvaljati u susam.
Sipati ulje (oko 5 cm visine) u uži dublji sud i zagrejati ga. Pržiti po 5-6 kuglica nekoliko minuta dok lepo ne porumene sa svih strana.
3.Pržene kuglice vaditi rešetkastom kašikom i ređati na kuhinjski papir koji će da upije višak masnoće. Poslužiti toplo.
4.Uz falafel se jede pita-hleb, sveže seckano povrće ili turšija i neki preliv - uglavnom su to humus ili Thina. Ja sam pravila ovaj drugi preliv od tahinija, limuna, vode, belog luka i začina. Malo sam ga više razredila, ali je svejedno bio vrhunski ukus..
5.Inače se falafel češće pravi bez valjanja u semenke susama, meni se više dopalo ovako - em lepše izgleda, em je ukus još bolji! Od ovih sastojaka dobila sam 18 mirišljavih kuglica, spolja divno hrskavih, a unutra rastresitih i mekanih. Ovako spremljene su pogodne i za one koji poste, kao i za vegane.
Posluživanje
Neki će reći da je zdravije pečenje u rerni umesto u prženja u ulju i biće skroz u pravu, ali ovo se jelo barem kod nas ne sprema svakodnevno (ja ga pravim jednom u mesec-dva dana) i sigurno manje škodi od pomfrita, uštipaka ili prženica, a koji su mnogima baš često na jelovniku.