08. 03. 2017.

MILKA TORTA ZA POSEBNE PRILIKE

Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.
Kore x 4
3 bjelanjka
3 žlice šećera



50 g mljevenih prženih lješnjaka
1/2 žlice Dolcela Gussnela

Za kore
malo crne kave
1 žlica ruma

Krema
12 žumanjaka
200 g šećera



110 g Dolcela Gussnela
1 Dolcela vanilin šećer
1 l mlijeka
100 g Lino lade nougat
100 g Lino lade milk
250 g maslaca
300 ml vrhnja za šlag

Priprema:
1. Bjelanjke izmiksajte u snijeg, umiksajte šećer dok ne dobijete čvrsti šaum. Zatim kuhačom ili špatulom umiješajte mljevene lješnjake i škrobno brašno. Smjesu ravnomjerno rasporedite u okrugli kalup promjera 26 ili 24 cm obložen papirom za pečenje (namastite i papir) i pecite na 200 C 15 min. Ponovite postupak kako biste dobili 4 kore (navedene mjere su za 1 koru). Neka se ohlade.
2. Za kremu, žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijom. Gussnell umutite s malo mlijeka i dodajte žumanjcima, a ostatak mlijeka zakuhajte. Kad provrije, vrelo mlijeko izlijte u smjesu žumanjaka i miješajte pjenjačom pa stavite kuhati na laganu vatru dok ne zgusne. Podijelite ju na 2 jednaka dijela, u jedan dio dodajte Lino ladu nougat, u drugi bijelu. Pokrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.
3. Maslac (omekšali) izmiksajte, polovicu dodajte svjetloj smjesi, polovicu tamnoj. Vrhnje izmiksajte u šlag bez dodavanja šećera.
4. Pri slaganju, svaku koru lagano možete pošpricati smjesom kave i ruma. Nemojte pretjerivati jer su kore nježne same po sebi i omeknut će od kreme. Slaganje: kora – tamna krema – svjetla krema –  šlag – kora itd. dok ne potrošite materijal. Završite s korom, a malo svjetle kreme si ostavite za premazivanje cijele torte.
Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.
Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.

UDALA SAM SE PROŠLE GODINE I SADA ZA SLAVU NISAM HTJELA DA POMOGNEM SVEKRVI…





Udala sam se prošle godine i sada za slavu nisam htela da pomognem svekrvi oko priprema.


I tako pričam ja sa mamom kako ću da idem kod frizera da se ofarbam i isfeniram pre nego što stignu gosti,  a kaže ona meni, pa dobro, kad već ništa ne radiš makar da budeš za ukras.

UDALA SAM SE ZA ŠEIKA. KADA SAM GA UPOZNALA NISAM ZNALA, KO JE, NI ŠTA JE…


Udala sam se za šeika. Kada sam ga upoznala nisam znala, ko je, ni šta je. Duhovit je, voli me, volim i ja njega previše.


Imamo veliku ljubav prema konjima. Njegova porodica me je prihvatila, njih smatram svojim roditeljima pored mojih. Kada sam došla u moj grad da posetim roditelje, srela sam ‘drugaricu’ koja mi je rekla ‘bogatašice zašto si se vratila’. Previše me boli, to mi je bio prvi put da me neko na taj način povredi.


Roditelji su došli u Dubai, živimo u istom gradu, oca sam zaposlila u firmi, mama čuva moju decu, nikad nisam bila srećnija, suprug je prezadovoljan. MAli stare prijatelje sam izgubila…

Ako pomiješate malo soli i maslinovog ulja, nećete osjećati bol narednih 5 godina!


Ova mješavina za masažu priprema se s nerafiniranim biljnim uljem i soli (možete koristiti morsku vodu, ako želite).

Sve što trebate je:
– 10 žlice soli i



– 20 žlice ulja (maslinovo, suncokretovo).

Okoštavanje vrata teško je izliječiti, ali postoji lijek za to.


Osteokondroza je bolna i praćena osjećajem nelagode u vratu, a rezultira gubitkom osjetila u rukama. Ovaj jednostavan prirodan lijek ublažava boli i sve ostale simptome okoštavanja vrata brzo i učinkovito. Nakon tretmana, nećete osjetiti nikakvu bol za sljedećih pet godina. Ova mješavina za masažu priprema se s nerafiniranim biljnim uljem i soli (možete koristiti morsku vodu, ako želite). Sve što trebate je: 10 žlice soli i 20 žlice ulja (maslinovo, suncokretovo).

Upute:
Pomiješajte sastojke u staklenu posudu i zatvoriti. Nakon nekoliko dana vidjet ćete svjetlu smjesu u tegli.

Korištenje
Lijek svakog jutra umasirajte na bolno područje. U početku je potrebno masirati 2 – 3 minute, a zatim povećati vrijeme za 2 – 3 minuta dnevno dok ne dođete do 20 minuta masaže dnevno. Zatim obrišite vrat s vlažnom krpom. Nakon 10 dana liječenje će značajno poboljšati cirkulaciju krvi i samom masažom stimulirati regeneraciju hrskavice i koštanog tkiva. Osjetit ćete olakšanje. Glavobolje će nestati, a vid i cirkulacija će se poboljšati jer će se tijelo očistiti od toksina, metabolizam će se normalizirati.

Mislite da je normalan pritisak 120/80? E, pa u velikoj ste zabludi

Rezultat slika za visok pritisak
Uvriježeno mišljenje da je normalan krvni pritisak 120 sa 80, i da su sve vrijednosti iznad toga poziv za hitan odlazak kod kardiologa – više ne važi.

Evropsko kardiološko udruženje izdalo je nova uputstva, po kojima je normalan pritisak onaj do 140 sistolni (gornji broj u mjerenju krvnog pritiska) i 90 dijastolni (donji broj).




Prof. dr Branko Beleslin, kardiolog u Kliničkom centru Srbije i predsjednik Udruženja kardiologa Srbije, uoči Svjetskog dana srca, pojasnio je za “Blic” sve o najnovijim kriterijima.

“Najveći broj naših građana smatra da je 120 sa 80 normalna vrijednost pritiska. Međutim, krvni pritisak do 140 sa 90 je granica do koje se smatra da neko ima normalan pritisak. To, ipak, ne važi za dijabetičare, za koje je granica do 130 sa 80, kao i kod starijeg stanovništva”, ističe prof. dr Beleslin.

Ranije se međutim, smatralo da ako neko ima pritisak 139 sa 89 da je već u predhipertenzičnom stanju, da mora da pije lijekove kako se ne bi povećao rizik od infarkta ili srčanog udara. Međutim, kako se sve mijenja, tako su i ove granice pomjeraju.


U Evropi su kriteriji za visok pritisak malo fleksibilniji, s tim što treba voditi računa i obratiti pažnju na svakog pacijenta dok se ne pojave komplikacije koje izaziva visok pritisak, objašnjava sagovornik.

Od visokog pritiska u svijetu boluje svaki peti građanin. Ova bolest koja se nekada smatrala bolešću starih, danas je sve prisutnija u drugoj i trećoj deceniji života.

Osoba koja ima visok krvni pritisak najčešće nema simptome, pa je to razlog zbog čega se arterijska hipertenzija naziva i tihim ubicom. Neke osobe imaju nespecifične simptome, pa se žale na glavobolju, svjetlucanje pred očima, zujanje u ušima, vrtoglavicu, nestabilnost pri hodu i osjećaj pritiska u grudima. To je razlog zašto ova bolest dugo ostaje skrivena ili se otkrije slučajnim mjerenjem, najčešće nakon komplikacija. Hipertenzija oštećuje krvne sudove, a prvo utiče na oštećenje srčanog mišića.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design