24. 04. 2017.

KOJI SU TO PRIRODNI LIJEKOVI PROTIV PERUTI?


Šamponi protiv peruti mogu biti vrlo učinkoviti, ali ponekad mogu biti i vrlo štetni. Zato je bolje koristiti prirodne načine koji su vrlo djelotvorni i vrlo brzo će ukloniti perut.

Kokosovo ulje
Prije pranja kose stavite 3-5 žličica kokosovog ulja i dobro ga utrljajte u teme kose.

Kada ga namažete ostavite ga jedan sat, pa zatim operite kosu običnim šamponom.

Maslinovo ulje
Pomiješajte dvije žlice maslinovog i jednu bademovog ulja. Pažljivo nanesite na glavu i dobro utrljajte u teme. Ostavite da djeluje 15 minuta, pa zatim operite kosu. Također, smjesu možete pripremiti od maslinovog ulja i ružmarina. U jednu žlicu maslinovog ulja stavite 10 kapi ulja od ružmarina. Pažljivo ga nanesite na kosu i dobro umasirajte u teme i kosu.

Nanesite ovu kremu pred spavanje i ostavite preko noći, kosu operite ujutro.

Jabukovo sirće
Pomiješajte 60 ml vode sa 60 ml jabučnog octa, smjesu stavite u bočicu s prskalicom. Zatim poprskajte kosu, zamotajte ručnikom i ostavite 15 minuta do 1 sat. Zatim operite kosu blagim bebi šamponom. Ovaj tretman možete koristiti ne više od dva puta tjedno.

Svježi sok od limuna
Ocijedite limun, uzmite 2 žlice soka, nanesite ga na glavu i umasirajte u teme. U čašu vode stavite 1 žlicu soka od limuna i nanesite na vlasi kose, onda ga operite nakon jednu minutu. Za postizanje maksimalnih rezultata možete napraviti ovaj tretman nekoliko puta tjedno.

23. 04. 2017.

OČISTITE VAŠU VEŠ MAŠINU BEZ UPOTREBE HEMIKALIJA I RIJEŠITE SE OPASNIH BAKTERIJA KOJE SE SVAKODNEVNO NAKUPLJAJU



Ukoliko malo bplje pregledate bubanj vaše mašine, vidjet ćete da i nije baš najčistiji, kao što bi trebao biti. Većina smatra, da je mašina besprijekorno čista, iz razloga što u njj svakodnevno peremo veš i koristimo najbolje i najljepše praškove i omekšivače.


Međutim, ukoliko malo bolje pogledate, vidit ćete da se u njoj nakupilo raznih nečistoća i naravno kamenca, koji je neizostavan.

Veš mašini ćete najbolje očistiti koristeći jedan sastojak koji svi imamo u kući, a to je sirće, a ukoliko još snjim dodate i limun, dobit ćete nevjerovatnu kombinaciju, koja će vam pomoći riješiti se neprijatnog mirisa mašine, kao i sve bakterije koje su se tu vremenom nakupljale.


U veš mašinu sipajte dvije čaše soka od limuna i sirćeta, pa je ond praznu pustite na program od 90 stepeni.

Posle oribjate nekom  krpicom ili četkicom ivicu vrata, jer se tu vremenom skuplja vlaga, i onda nastaje buđ, tako da bi trebali dobro ovaj dio očistiti, gdje također možete koristiti sirće i limun, kako bi dezinfikovali.


Nemojte zaboraviti oprati i posudu u koju sipate, prašak i omekšivač, jer se tu takođe nakuplja vlaga i pravi buđ.

Savjetujemo vam takožer da kada pokupite veš iz mašine, ostavite vrata otvorena, kako bi se unutrašnjost osušila, time će te spriječiti stvaranje, vlage, pojavu buđi i bakterija.


uspesnazena.rs / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

RIJEŠITE SE NEPODNOŠLJIVE ZUBOBOLJE ZA NEKOLIKO MINUTA, SAMO VAMJE POTREBAN JEDAN SASTOJAK



Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne pomaže, bol je još prisutna, i jednostavno nam neda mira, a samo taj jedan zubić, koji boli može da se odrazi na stanje kompletnog organizma, tako a je jako bitno da to riješimo na vrijeme.

Idite na redovne preglede, kako vam se ništa slično ne bi desilo, a svako da svi volimo lijep i blistav osmijeh naših bijelih zuba.

Donosimo vam jednostavan savjet, koji če vam pomoći, riješiti se i najgore zubobolje.


Naime, radi se o kokosovom ulju i klinčiću.

Kokosovo ulje, jedno je od najzdravijih ulja, a osim toga je antikancerogeno, te se koristi za izbjeljivanje zuba.

Dovoljno je da uzmete kokosovog ulja i stavite na mjesto koje vas boli, odnosno upaljeni zub i zadržite neko vrijeme, možete ga nanositi više puta dnevno. U slučaju da ga i progutate, nema veze, dobro će doći vašem organizmu.

Što se tiče klinčića, uzmite ga i stavite na oboljeli zub i jednostavno pijučite, ili samo stavite na tu stranu, i lagano ga grickajte ili grizite, kako bi ispistio svoj ljekoviti sok i djelovao direktno na vaš zub.


bakina-kuhinjica.blogspot.ba

BRZE I JEDNOSTAVNE KUGLICE SA ČOKOLADOM I SUSAMOM





Super brze i jednostavne kuglice, koje će oduševiti vaše klince, ali ni vama ih nikada neće biti dosta. Uvijek ih možete pripremiti za razne prigode, i pritome će svako od vaših gostiju zaista uživati.



SASTOJCI

200 g. kakaao kekse

1/2 narance kora

50 ml. soka od narance

2 kas. kondeziranog mlijeka


2 pune kas. sezama

6-8 komada suhih sljiva


Čokoladna glazura:

200 g. bijele cokolade (ja sam koristila kuverture)

2 kas. ulja

2 kasikice maka u zrnu




PRIPREMA

Kekse samljeti, suhe sljive malo namociti u toplu vodu pa dobro osusiti i na kraju isjeckati na male kockice, dodati sve ostale sastojke, dobro izmjesati rukama, ako volite mozete dodati i vise sezama ili keksa ako mislite da vam se puno lijepi za ruke, malo je ljepljiv osjecaj pod prstima, ali sve se to drzi u frizideru tako da je meni ovo koliko sam stavila taman.


Formirati male kuglice, koje stavimo na papir za pecenje pa u duboko dok istopimo cokoladu. Ja radim tako, zato jer mi se lijepo formira kuglica, ne bude meljava 😉 i brze se na kuglicama kasnije stvrdne cokolada. Po potrebi jos formirati rukama malu kuglicu, jer se uvijek malo na dnu spljosne. Cokoladu istopiti zajedno sa uljem na pari. Na jako lagano da vam se cokolada ne stvrdne. Kada se cokolada skroz istopila dodati mak i dobro promjesati. Svaku kuglicu uvaljati u cokoladu, vaditi vilicom na pripremljen tanjur oblozen papirom za pecenje. Sada sve opet u duboku da se brze stvrdne, ako hocete, ako ne onda ih tako odmah stavljate u papirnate kosarice za praline ili samo tanjur pa u frizider, ja prvo stavim u duboko dobro da cokolada stegne se na kuglicama pa tek onda stavim u kosarice.



receptizapet.blogspot.ba

JEFTINO A UKUSNO - SPECIJALITET TURSKE KUHINJE KOJI NESMIJETE PROPUSITI :)



Dobro ste čuli! Jeftino, a ukusno. Donosimo vam jako jednostavan, i prije svega veoma jeftin specijalitet iz turske kuhinje, koji će vas sigurno oduševiti.

Veoma je jednostavna za pripremu, i neće vam puno vremena oduzeti, tako da ćete za tili čas imati spreman ručak na stolu, za cijelu porodicu.


Sastojci

250g staroga hljeba

80g putera ili ulja

1 glavica crnoga luka

60g brasna


250ml mljeka

2 kom jaja

1 mala kasicica soli

1 velika kasika sjeckanog persuna




Priprema

1.Luk prodinstati na ulju, a zatim dodati sve sastojke pa dobro umjesiti rukom da se sve fino poveze.

2.Od dobijene smjese praviti kuglice tako sto cete pokvasiti ruke vodom, jer će vam tako biti mnogo lakše, ali ih nemojte previše pritiskati, nema potrebe da budu zbijene.

3.U lonac sa ključalom vodom ubaciti knedle i kuhajte ih 15 min .


Odlična su također kombinacija sa gulašem ili neko drugo meso.



receptizapet.blogspot.com



Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design