23. 04. 2017.

ROLOVANO PILEĆE MESO – DETALJAN RECEPT


Rolovano meso nevjerovatnog okusa, koje se topi u ustima. Odličan nedjeljni ruak možete napraviti upravo na ovaj način. Nadamo se da vam se dopada ideja, i da ćete vi i vaša porodica itekako uživati u svakom zalogaju.




Sastojci

600 g piletine od bataka i karabataka

oko 300 g junetine (bez kosti)

2 stapa praziluka

1 kasika Vegete

4 kasike senfa

1 kasicica bibera


1 kasika gustina

oko 1 solja temeljca

1 kasika pavlake za kuhanje

1 kasika milerama


Priprema

1.Pileci batak i karabatak ocistiti od koze i izvaditi kosti tako da meso ostane u jednom komadu…

2.Meso dobro rastanjiti/izlupati… Za ovo je najbolje koristiti kesu za zamrzivac da ne bi prstalo okolo…


3.Junjeće snicle izlupati i rastanjit.

4.Narezati na tanke snite…

5.Praziluk oprati, ocistiti i iseci na tanke kolutove…

Rolovanje…

1.Pilecu sniclu premazati tanko jednom kasikom senfa…posuti truncicom Vegete i bibera… Na nju staviti junetinu, i pobiberiti.

2. Meso cvrsto urolati i vezati koncem…


3. Ponoviti sve pod 1 i 2 i sa drugim komadom piletine…

Kako peći:

1.Na dno vatrostalnog pekaca staviti praziluk…prekriti ga sa par listića mesa.

2.Poloziti obe urolane snicle na praziluk…pobiberiti…


3.Doliti temeljca/pilece supe…ili obicne vode sa malo Vegete…

4.Poklopiti (ili prekriti folijom), pa staviti da se pece na 350 F oko 1 sat… Povremeno otklapiti, i prelivati meso…Po potrebi doliti jos malo supe… Pred sam kraj pecenja skinuti poklopac/foliju i dopeci do kraja da dobije lepu koricu.


5.Gotovo izvaditi na tanjir za serviranje i izrezati na komade oko 3 cm sirine…

Posluživanje

Uz ovo meso ja sam posluzila restovani krompir sa prazilukom…ali i svaki drugi prilog od povrca, pirinca ili krompira bi bio dobar.






receptizapet.blogspot.ba

OD JEFTINIH SASTOJAKA DO UKUSNOG KOLAČA - KOLAČ ZA LIJENE ŽENE



Brz i veoma jednostavan kolač, a pritome i jeftin. Neće vam oduzeti puno vremena, a imat ćete nevjerovatno ukusnu poslaticu za svaku prigodu, koju uvijek možete poslužiti svima, kako mlađima, tako i starijima, tako i onima koji su i malo više zahjtevni. Sve u svemu, odličan kolač, koji vas neće osramotiti. Prijtno :)))



Sastojci:

15 dkg margarina

25 dkg štaub šećera

4 žumanca

25 dkg brašna


1 prašak za pecivo

10 dkg oraha, zapečenih bajama ili lješnjaka

2-3 štange čokolade

2 dcl mlijeka.




Priprema:

Izmiješat margarin sa šećerom, dodat žumance, samljevene orahe, lješnjake ili bajame (lješnjake i bajame obvezno malo popržite na laganoj vatri, «pustit» će lip i intenzivan miris) i ostale sastojke.


Pecite 40 min. na 180 C.



4 bjelanca

20 dkg šećera

Snijeg od 4 bjelanjka istući i zaliti sa 20 dkg špinovanog šećera (špinovani šećer – šećer prelijte sa 1/2 kavene žličice vode pa prokuhajte na laganoj vatri, pričekajte da voda malo ispari pa vrelu smjesu prelijte preko snijega od bjelanca). Staviti na gotov kolač.




3 žlice vode

3 žlice šećera

10 dkg čokolade

8 dkg maslaca ili margarina




Preliti preko bjelanca. Gotovo!!! Pričekajte da se glazura malo stegne, izrežite kolač i uživajte. U slast!



receptizapet.blogspot.ba

OVO JE NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU KOJE BI TREBALI SVAKODNEVNO KONZUMIRATI



Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru.


Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s hurmama.






Odličan izvor željeza



Anemični pacijenti trebali bi jesti što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.



«Vitamini za oči»



S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin hurme se nazivaju «vitaminima za oči». Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid trebate jesti što više hurmi.




Zaustavlja proljev



Hurme sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga hurme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem hurmi olakšat ćete crijevima da stvore «prijateljske» bakterije.



Lijek za tvrdu stolicu



Isto kao što zaustavljaju probljev, hurme mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko hurmi i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći hurme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva. U SAD-u hurme se fabrički pakuju u male boce kao lijekovi i to se propisuju kao lijek za zatvor. 100 grama hurmi ( 10-21 hurmi) sadrzi 8,5 gr vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.




Olakšava porodjaj



Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje hurmi 4 sedmice prije porodjaja, može majkama olakšati porodjajne bolove i umanjiti krvarenje. Žene koje su prije porodjaja jele hurme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, hurme su ženama pomogle da prebrode postoporodjajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.




Reguliše tjelesnu težinu



Zbog visokog udjela hranjivih tvari, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja hurmi mogli udebljati. Kilogram hurmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan.




Snižava holesterol



Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.



Jačanje srca



Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz hurmi, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.




Smanjuju krvni pritisak



Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo sodijuma, a bogate su potazijumom. Standardna porcija od pet ili šest hurmi daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalni mineral koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni pritisak.



Štiti od moždanog udara



Jedna od ključnih prednosti hurmi je njihova sposobnost da reguliraju zdrav živčani sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanje su pokazala da veći unos kalija (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.




Hrana za mozak



Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak.


Iz tog razloga se hurme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.



Energetski stimulans



Hurme su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz hurmi izvući ćete ako ih pomiješate s mlijekom. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrijednosti.




Povećava seksualnu izdržljivost



Pregršt hurmi potopiti u kozije mlijeko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro hurme izmiksati s mlijekom, dodati med i kardamu (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu piti osobe oba spola, jer on jača tijelo i povećava nivo energije.



Hrana za bebe



Šećer iz hurmi je vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da hurme treba da budu isitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo. Savremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju hurme.




Idealna hrana za postače



Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijentima koje se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto znamo da hurme sadrže veliki procenat šećera koji se lahko apsorbuje, onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za postače.



Jača zubnu caklinu



Hurme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava daljnje kvarenje zuba. Hurma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnama.



Vjeruje se da hurme imaju učinkovito dejstvo u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u hurmama. Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od hurmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Hurme su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti. Sačuvajte vaše zdravlje uz pomoć hurmi!




receptizapet.blogspot.ba

LAN I VODA ČINE ČUDO ZA 12 DANA - KADA BI ŽENE ZNALE ŠTA SVE MOŽE, UVIJEK BI GA KORISTILE!



Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče zdravlja, a također i opšte ljepote tijela i kože.


Ova kombinacija, rješava probleme, čak kod 7 problema kože.

Ukoliko imate probleme sa borama, ova kura od 12 dana, uradit će nevjerovatnu stvar s vašom kožom.

Tajna je u lanenom sjemenu, koje svojim ljekovitim svojstvima doprinosi poboljšanju vašeg potkožnog tkiva, podmlađuje masne ćelije i vraća mladalački izgled u predjelu oko obraza, naročito u senzitivnim dijelovima kože oko očiju, gdje je koža najtanja i naravno sklona boranju.


Stavite kašiku lanenog sjemena u činiju i prelijte ga trećinom šolje ključale vode, mućkajte nekoliko minuta i zatim prekrijte salvetom i ostavite da odstoji do večeri.

Iscijedite mješavinu iste večeri. Koristite gelastu vodenu masu u kojoj ste laneno sjeme ostavili.

Nanesite rastvor lanenog sjemena na očišćeno lice i vrat pomoću štapića za uši. Rastvor slobodno možete staviti i oko očiju, a ako ode i u oči, nema potrebe za brigu.


Kada se maska osuši na vašem licu, ponovo namažite. Ovu proceduru ponovite pet puta.

Efekti maske od lanenog sjemena:


– Podiže crte lica, tonira i zateže kožu

– Umanjuje široke pore


– Hidrira kožu

– Služi i kao piling za kožu

– Smanjuje višak sebuma na masnoj koži

– Pomaže sprečavanju formiranja akni i uklanjanju bubuljica sa lica


– Usporava stvaranje bora i eliminiše stvaranje tankih linija na licu jer ima svojstva koja intenzivno usporavaju starenje

uspesnazena.rs

RECEPT ZA DOMAĆE KNEDLICE SA ČOKOLADOM I ŠLJIVAMA



Savršene i slatke knedlice od čokolade.Iako postoji ukusni i domaći recept od šljiva,pored onog sa krompirom ovo je takođe ukusan i fin recept. Odličan desertić za svaku prigodu, koji će vas oduševiti svojim jedinstvenim okusom i izgledom.



SASTOJCI:

125 ml mlijeka

125 ml vode

prstohvat soli

50 gr margarina


100 gr brašna

100 gr pšeničnog griza

1 jaje

mliječna čokolada ili šljive




PRIPREMA:

Na ringli u šerpici kuhati dok ne provri vodu,mlijeko,margarin i s,a zatim u kupiće dodati brašno i griz. Sve izmiješati i skloniti sa vatre. Ohladiti i dodati jaje pa sve izmiješati ručno. Pobrašnite ravnu površinu i urolajte u veknu.Kidati dio po dio i praviti knedle (loptice). U knedlu staviti kockicu čokolade,šljivu ili kockicu eurobloka.



Knedle redati u prokuhalu (kipuću) vodu i kuhati sve dok ne isplivaju. Pripremite prezlu na ulju i pržite ih blago dok ne porumee,a zatim dodati 2 kašike šećera,pa knedle vaditi i ubaciti ih u prezlu koja vam je čitavo vrijeme na ringli. Od ove količine sastojaka dobit ćete do 14 knedli,a naravno ukoliko želite veći broj vi povećajte količinu mjere.



receptizapet.blogspot.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design