22. 04. 2017.

OVO JE NAJBOLJA I NAJSOČNIJA ČOKOLADNA TORTA KOJU SAM PROBALA, A ZA NJU VAM NE TREBA MARGARIN NITI MASLAC.. MORATE PROBATI!

Fotografija Recepti za top jela i poslastice.
Sastojci
kore
4 jaja
8 kašika kristal šećera
4 kašike brašna
2 kašike mleka


1 kašikica praška za pecivo
4 kašike kakaa
4 kašike ulja

fil
1/2 L slatke pavlake
4oo gr čokolade

preliv
2 kašike šećera
ruma po želji
2 kašike kakaa
2 dcl mleka

Priprema
1.mikserom umutiti jaja sa šećerom da bude penasto, zatim dodati ostale sastojke i pomešati lagano sa kašikom ne sa mikserom, kad se sve lepo sjedini sipati u podmazan pleh i ispeći koru, ponoviti postupak još jednom.


2.za preliv sve prokuvati i kad se kore ohlade preliti ih.
3.za fil slatku pavlaku dobro zagrejati ali ne da provri i dodati u nju čokoladu, mešati sve dok se čokolada ne istopi i fil postane gust.
4.kad se fil malo prohladi staviti koru, fil, koru, fil.

Posluživanje
za sat vremena se može seći i služiti
www.coolinarika.com
Fotografija Recepti za top jela i poslastice.
Fotografija Recepti za top jela i poslastice.

Sestra i ja mnogo smo patili u djetinjstvu, mnogo patili. Ja sada imam 30 godina, a on 22… Naši roditelji, znači i mama i tata su teški alkoholičari i ja ...


Sestra i ja mnogo smo patili u djetinjstvu, mnogo patili. Ja sada imam 30 godina, a on 22… Naši roditelji, znači i mama i tata su teški alkoholičari i ja sam sa 18 godina pobjegao od kuće, izvukao sam se, ali moju sestricu koja je tada imala samo 8 godina ostavio sam u njihovim raljama.

MORAO SAM I NJU POVESTI :(… Živim u Norveškoj i prije mjesec dana, nakon skoro 12 godina prvi put sam se vratio u moj grad, moje naselje i prvo što sam saznao je bilo da je moja sestra, moj anđeo već godinama u velikim problemima i da je ovisnica o alkoholu i IGLI :(. Zbog svega toga čak i prodaje svoje tijelo… GROZNO! Kada su mi je pokazali nisam mogao da vjerujem na šta izgleda, ŽIVI MRTVAC… srce mi se rasulo od boli. Kada sam joj prišao sva pažnja joj je bila usmjerena na to da od mene izvuče koji euro… Možda sam napravio grešku što je nisam poveo sa sobom, što ranije nisam došao po nju, ali nadam se da ću tu grešku ispraviti, sređujem joj papire da dođe kod mene u Norvešku, odvesti ću je u jednu od najboljih kolmuna za odvikavanje…

a kada se izliječi akobogda nadam se da će zasnovati porodicu i živjeti kako zasluđuje da živi. Ovo pišem samo kako bih skrenuo pažnju svima koji imaju sličnih životnih problema, ne dozvolite da bude prekasno da pomognete vašim najmilijim. Priznajem možda sam ja zakasnio, nadam se da nisam, ali samo ja znam kakvu bol osjećam, vjerujte da se na trenutak kajem što sam i jkako i odlazio, možda da sam ostao, ne znam možda ne bi bilo ovako

ZA PETU GODIŠNJICU NISAM ZNAO ŠTA DA JOJ KUPIM, PA SAM U KOVERTU UBACIO...


Kako vrijeme leti, došla nam je i peta godinjica prelijepog i veoma skladog braka. Nažalost, usljed mnogih obaveza, jednostavno sam zaboravio svojoj suprizi kupiti poklon.


Umjesto poklona, odlučio sam joj u koveru ubaciti 5x100 eura. Smatrao sam da joj je to sasvim dovoljno, pa neka ona sebi kupi nešto lijepo i počasti se.

Rano ujutro, probudio me kurir brze pošte, sa ogromnim paketom, bio sam ba iznenađen. Pomislio sam, kako je i ona meni priredila neko veliko iznenađenje.


Međutim, kada sam otvorio paket, u njemu su bili svi pokloni, koje sam joj kupovao, ali baš svi pokloni koje sam joj dosad kupio. Na dnu je bila koverta sa novcem, koju sam joj poslao jučer.

U poruci je stojalo, kako se ona ne prodaje za novac, a i da se prodaje, bilo bi to mnooogo više od 500 eura.


Očekivala je od mene samo mali znak pažnje, barem jedna obična ruža bi bila i vie nego dovoljna.

Ni slutio nisam da ću je izgubiti nakon pet godina, i to zato što sam joj umjesto poklona dao 500 eura. Žene su stvarno čudo!


Kada malo sve to sagledam, mislim da je ona jedina žena koji bi ovako odreagovala.

ispovesti.rs

SOČNI KOLAČ ZA 20 MIN U PAR JEDNOSTAVNIH POTEZA!!!!


Sastojci :
  • 25 dag maslaca
  • 30 dag šećera
  • 6 kom jaja
  • 1 vrećica vanilin šećera ili nekoliko kapi
  • ekstrakta vanile
  • 13 dag brašna
  • 25 dag 60% plemenite čokolade ( ja sam
  • koristila 70%)


Priprema:
1. Maslac pjenasto izmješajte s šećerom, dodajte 6 jaja (ne odvajati), miksajte, dodajte
vanilin šećer, brašno, te otopljenu čokoladu za kuhanje.
2. Dobro namastiti i pobrašniti kalupe za souffle , žlicom staviti smjesu u njih i peći na
200°C, (pećnica mora biti unaprijed zagrijana) točno 11 minuta. Ako imate metalne
kalupe za muffine, smanjite vrijeme pečenja na 9 ili 10 minuta.
3. Pečene ostaviti u kalupu , točno 2 minute na rešetki, onda lagano nožićem odvojiti
smjesu od stijenki kalupa, te izručiti na desertni tanjurić.


Posluživanje:
U smjesu po svome ukusu možete dodati Bailey's likera ili možda žlicu mljevenih prženih
lješnjaka...
Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem i dekorirajte svježim voćem. Još bolje je ako imate
sladoled od vanilije. Ukoliko želite probati ovaj kolač ispeći, a nemate kalupe za souffle,
nema veze, odlično će poslužiti i keramičke šalice za kavu ili male teglice ravnih stranica ili
metalni kalupi za muffine.Važno je znati da metalni kalupi malo jače i brže peku, pa
biste trebali skratiti vrijeme pečenja u njima, barem za minutu-dvije!!
 Moje keramičke kalupe sam kuplia u Mulleru u City centru One, mali koštaju 12, a veći 22
kune.
 Od ove količine sastojaka ispalo mi je smjese dovoljno za 12 manjih ramekina.

Fotografija Recepti za brza i jednostavna jela.
Fotografija Recepti za brza i jednostavna jela.

RAFAELO KRALJICA, GOTOVA ZA POLA SATA


Ne zovu je džaba kraljica torti, jer zaista izgleda nevjerovatno bogato i ukusno. Pogledajte samo te slojeve kako su primamljivi i već na prvi pogled je želite probati :D Rafaelo torta, uistinu je pogodna za sve moguće prilike, jer izgleda bogato i otmjeno, tako da vas neće razočarati na bilo kojoj trpezi. Nadamo se da ćete je uskoro praviti, a voljeli bi naravno da i sa nama podijelite svoje iskusto kada je probate :D


Sastojci:

Za biskvit:
  • 7 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 1 vrećica Vanilin šećera
  • 1 vrećica Praška za pecivo
  • 70 g Pšeničnog oštrog brašna
  • 150 g Kokosova brašna

Za kremu:
  • 7 žumanjaka
  • 2 vrećice Vanilin pudinga
  • 700 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 500 ml slatkog vrhnja

Još potrebno:
  • 12 komada petit beurre keksa
  • oko 100 ml mlijeka
  • 2-3 žlice maraskina
Za posipanje:
  • 50 g kokosova brašna
Priprema:

Za biskvit:

Bjelanjke umutite i postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Prašak za pecivo pomiješajte s brašnom te dodajte bjelanjcima, a zatim lagano umiješajte kokosovo brašno.

Smjesu ulijte u kalup za torte promjera 26 cm koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 15-20 minuta dok površina ne postane lagano žuta.

Biskvit ohladite i stavite na tanjur tako da gornju stranu okrenete prema dolje.Možete ga navlažiti sa malo mlijeka.

Za kremu:

Žumanjke izmiješajte s pudingom i 200 ml mlijeka. Preostalo mlijeko stavite kuhati i kad zavrije umiješajte pripremljenu smjesu. Kuhajte uz miješanje dok se ne počne zgušnjavati, a zatim maknite s vatre i ohladite.

Maslac i šećer izmiješajte električnom miješalicom i umiješajte u hladnu kremu.

Slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte u kremu.

Na biskvit stavite pola kreme, zatim posložite kekse koje ste umočili u smjesu mlijeka i maraskina. Prekrijte ostatkom kreme. Tortu pospite kokosovim brašnom.

mojakuhinja.net / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design