13. 04. 2017.
ČOKOLADNA TORTA NEODOLJIVOG OKUSA I IZGLEDA
Neodoljiva čokoladna torta za sve ljubitelje čokolade i čokoladnoga :)) Kao što već vidite, zgleda fantastično, i veoma bogato, tako da je uvijek možete poslužiti uz svaku prigodu i najzahtjevnijim gostima, koji će vam pokušati naći neku manu na njoj, ali vjerujte da neće uspjeti, jer je ona upravo jedinstvena. Stoga, bacite se na posao i napravite ju već danas :))
Sastojci:
- 125 ml mleka
- 500 g čokolade za kuvanje
- 250 g omekšalog putera
- 250 g šećera
- 4 jajeta
- 100 g gustina
- 250 g keksa
- 3 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 600 ml slatke pavlake
- 6 kašika ruma
Priprema:
Rernu zagrijte na 175 stepeni. Mlijeko stavite na vatru da se polako zagrije. Nasejckajte 100 g čokolade, rastopite je u mlijeku i ostavite da se smjesa prohladi. Umutite puter i šećer, pa naizmjenično sa 50 g gustina umiješajte jedno po jedno jaje.
Izmiješajte zasebno ostatak gustina, keksa, kašiku kakaoa i prašak za pecivo, pa tu smesu umješajte zajedno s prohlađenim čokoladnim mlekom.
Tijesto sipajte u namašćeni kalup, pecite ga u rerni 30 minuta, pa izvadite da se ohladi. Zagrijte slatku pavlaku, pa je sklonite s vatre.
Krupno nasjeckajte preostalih 400 g čokolade i rastopite je u pavlaci. Izlijte smjesu u posudu za mućenje i ostavite dva sata u frižideru.
Čokoladno tijesto presjecite na tri kore, pa ih poprskajte rumom. Ohlađenu čokoladnu smjesu promješajte, njom nafilujte kore i tortu ukrasite po želji.
receptizapet.blogspot.ba
TORTA KOJA NESTAJE U TREN OKA - PJENASTA ČOKOLADNA TORTA
Jednostavna i brza pjenasta tort, koje će vam se naprosto topiti u ustima. Kao što vidite jako lijepo izgleda, tako da je uvijek možete poslužiti vaši gostima, ili ako je u pitanj neka druga vrsta prijema. Odličnog je okusa u što ćete se uvjeriti i sami ukoliko se odlučite napravite je u skorije vrijeme.
POTREBNO JE:
ZA KORE:
6 jaja,
6 kašika šećera,
1kašika ulja,
1prašak za pecivo,
6 kašika brašna,
3 kašike kakaoa.
ZA FIL:
2 pudinga od čokolade,
1 l mlijeka,
250 g šećera,
200 g kokosovog brašna,
2 kesice želatina,
3 dl slatke pavlake,
3 dl čokoladnog mleka za natapanje kora,
1 šlag,
50 g rendane čokolade.
PRIPREMA:
Umutite jaja sa šećerom u čvrst sneg. Dodajte ostale navedene sastojke i ispecite koru u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. U mlijeku skuhajte oba pudinga sa šećerom i kokosovim brašnom.
Dok je smjesa vruća, dodajte želatin i dobro promješajte. Ostavite fil da se ohladi, pa u njega dodajte pjenasto umućenu slatku pavlaku. Koru presjecite na dva djela i svaki natopite čokoladnim mlijekom i filujte. Odozgo stavite šlag i pospite rendanom čokoladom.
tortekolaci.com
UKUSNA PITICA SA NEODOLJIVIM JAGODAMA I ORASIMA
Ukusna i veoma osjvežavajuća brza pitica od jagoda i oraha, koja će vas osvojiti munjevitom brzinom. Kao što vidite, sam njen izgled u vama budi žudnju da je probate, a kada već to uradite, neće vam biti dosta. Vaša dječica će je voljeti, a naavno i mi odrasli, a pored toga slobodno je možete poslužiti gostima, ili ako je u pitanju neka vrsta prijema. Zadovoljit će sve kriterije, tako da ju slobodno možete pripremiti već danas.
– 170 g brašna
– 100 g maslaca
– 100 g šećera
– 1 jaje
– 500 g jagoda
– 1 puding od jagoda
– 5 dl mlijeka
Priprema:
Umijesite jaje, šećer, maslac i brašno. Tijesto se razvije između dva masna papira pa se stavi kratko u led.
Kada malo očvrsne utisne se u kalup za pite bez skidanja gornjeg djela masnog papira po kome se posipa pasulj ili pirinač kako tijesto nebi naraslo. Peče se u rerni 15 min na 180 stepeni.
Dok se tijesto peče očistimo i operemo jagode te pripremimo puding. Kada je tijesto gotovo pospe se jagodama i prelije pudingom.
Nakon hladenja može se ukrasiti umućenom slatkom pavlakom, pospite mljevenim orasima, ako želite, pa poslužiti dobro rashlađeno, jer je rashlađena još boljeg okusa.
receptizapet.blogspot.ba
NAPRAVITE FANTASTIČNA USKRŠNA JAJA SA POTPUNO PRIRODNIM BOJAMA
Zašto kupovati boje, koje su možda i loše po naše zdravlje, kada možemo koristiit potpuno prirodne. Pitate se kako to uraditi, vrlo jednostavno, koristićemo sastojke koje svi imamo u našoj kuhinji. Bit će vam potrebno nekoliko sastojaka poput kupusa, luka, kurkume i još nekih sastojaka, koje uglavnom svi uvijek imamo pri ruce. Iskreno se nadamo da će vam biti zabavno praviti ih upravo na ovaj način.
Sastojci:
– 1 manja glavica crvenog kupusa
– 10-ak glavica crnog luka opne (lukovice)
– 2 kašike kurkume
– kašika šećera i par kapi sirćeta
Priprema:
– Plava boja:
Kupus izrežite na krupnije rezance i ubacite u šerpicu. Zgnječite ga tučkom da pusti sok, sipajte vodu, dodajte par kapi sirćeta, malu kašičicu šećera, pa sve skupa prokuvajte. Jaja kuvate posebno! Kupus i voda zajedno u šerpici daju mramornu boju jaja, a ako želite čistu plavu, odstranite (procedite vodu) kupus, jaja ubacite u vodu i ostavite preko noći.
Što jaja duže stoje u vodi, boja je tamnija. Sutradan ih izvadite i premažite krpicom umočenom u ulje ili komadićem slanine.
– Crvena boja:
Skinite spoljne omotače crnog luka i stavite u šerpu s vodom. Kuvajte jaja u lukovini, sklonite s vatre i ostavite ih neko vreme u vodi. Izvadite jaja, premažite ih krpicom namočenom u ulje i složite u korpicu.
– Žuta boja:
Kurkumu izručite u vodu, malo prokuvajte, dodajte šećer i ubacite kuvana jaja. Ostavite preko noći da jaja upiju boju, a sutradan ih izvadite, premažite i složite u korpicu. Kuvana jaja možete ukrasiti i na ovaj način. Izabrani motiv izrežite sa salvete i nanesite ga na kuvano jaje, koje ste prethodno premazali blago umućenim belancem. Ostavite da se osuši, a potom dodajte ostalim jajima.
telgraf.rs / bakina-kuhinjica.blogspot.ba
ZDRAVA I VEOMA OKREPLUJUĆA TAJLANDKSKA PILEĆA SUPA SA CELEROM
Tajlandska pileca supa sa celerom, koja će imati nevjerovatno pozivivan i okrepljujući učinak na vas. Veoma je zdrava i krepka, tako da će vas njen okus uistinu prijatno iznenaditi, i baš će vam prijati nakon napornog dana. Brza je i jednostavna za napraviti, tako da je za tili čas možete napraviti za bilo koji obrok, a garantujemo vam da će ju vaša djeca itekako voljeti.
Sastojci:
– 1 praziluk
– 3 šargarepe
– 1/2 korjena peršuna
– 1 stabljika celera
– 1 manja zelena tikvica
– 4 kašike maslinovog ulja
– 1 kg piletine sa kostima
– 1/2 kašičica belog luka u prahu
– po potrebi mljevenog bibera
– po potrebi soli
– po potrebi začina
– 2-3 litra vode
– 250 ml suhog miksa za supu
Priprema:
Svo povrće isjeći na kockice. Na ulju prvo dinstati praziluk 2-3 minuta, pa onda dodati ostalo povrće i dinstati s mješanjem oko 5 minuta ili dok ne omekša malo.
Dodati piletinu i doliti vodu. Staviti začine i so, pa ostaviti supu da vri i da se kuha oko 1h. Pred kraj izvaditi piletinu, skinuti je sa kostiju, isjeći na sitne kockice i vratiti u supu. Dosoliti i začiniti po potrebi i servirati.
telegraf.rs
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...