28. 03. 2017.

KILERICA! OVO JE JEDAN OD NAJSTARIJIH RECEPATA U MOJOJ BILJEŽNICI, UJEDNO I NAJFINIJIH.


Ne mogu se sjetiti tko mi je dao recept, ali jedan je od boljih koje imam. Nekako, što sam starija, to mi se više sviđaju ovi stari, tradicionalni kolači, koje možemo vidjeti uglavnom na svadbama i kirvajima.

SASTOJCI
2 lista oblatne
6 bjeljanjaka



200 g šećera
200 g mljevenih oraha

FIL
6 žumanjaka
150 g šećera
5 žlica jake, skuhane crne kave
100 g čokolade za kuhanje
200 g margarina ili maslaca

PRIPREMA
1.Izraditi snijeg od bjeljanjaka i šećera. Dodati mljevene orahe i tom smjesom premazati dvije oblatne (ravna strana dolje, mazati preko rupičaste strane oblatne). Oblatne staviti na obrnutu stranu protvana i peći na 200 stupnjeva nekoliko minuta, dok smjesa na oblatni ne dobije žućkastu boju.


Oblatne neće biti ravne, ali neka vas to ne brine – to ćete kasnije riješiti.
2.Za fil je potrebno na pari izraditi žumanjke i šećer. Kada se to zgusne, dodati kavu i otopljenu čokoladu. Još malo raditi na pari. Izgledat će malo rijetko, ali hlađenjem će se stegnuti. U hladno dodati izrađeni margarin, odnosno maslac.
3.Slaganje: oblatne prerezati po pola (ne po dužini, nego po širini). Dobiti ćete četiri dijela. I fil podijelite na četiri dijela. Mazati oblatne i slagati jednu na drugu, ali zadnju oblatnu ne mazati odmah filom već preko nje staviti papir za pečenje i neki protvan na koji ćete staviti nekoliko knjiga da se Kilerica izravna. Kada se sve lijepo poravna nanijeti fil i na zadnju oblatnu i posuti mljevenim orasima.
4.Tako dobiven kolač izrezala sam u četiri “trake”, pa svaku dobiven “traku” rezala nazubljenim nožem na štanglice.

http://www.coolinarika.com/

Ekstra korisno: Jednom čašom pred spavanje očistite debelo crijevo i izgubite na težini

pazslika (1)
Spaliti salo na stomaku uopšte nije lako. Ipak noć predstavlja najbolje vrijeme da se oslobodite



viška kilograma, ali pri tome trebate da stimulišete spaljivanje masti i da ubrzate metabilozam.
Uz ovaj fantastični recept koji vam donosimo spalit ćete masnoće brže od očekivanog.

Recept:
– šaćica peršuna
– 1 limun
– 1/4 čaše jabučnog ocata



– 2 kašike cimeta
– 1 kašika meda i malo đumbira

Priprema:
Sve sastojke dobro promiješajte i kada dobijete odgovarajući smjesu vaše piće je spremno. Ovaj
napitak pije se prije spavanja umjesto večere i nakon dvije sedmice trebali biste primjetiti pozitivne
promjene.

UKOLIKO ZELITE BRZO DA SMRSATE KONZUMIRAJTE OVU SMJESU 3 SEDMICE!!


Svi koji su probali smatraju da ova mjesavina čini čuda kada je mršavljenje u pitanju.

Konzumira se na sljedeći način :



Prve sedmice, na prazan želudac, svako jutro popiti 100 ml kefira, u koji se doda 1 kašika lanenog sjemena, koje može biti i veoma usitnjeno.

Druge sedmice količina kefira ostaje ista, ali se dodaju dvije kašike lana.




Treće nedjelje se u 150 mililitara kefira dodaju tri kašike lana.

Nakon što sprovedete ovu turu, bitno je da napravite pauzu od najmanje 7 dana. Mnogi stručnjacisu saglasni da navedenu turu ne bi trebalo da sprovodite više od jednom godišnje, što ne znači da treba da prestanete da unosite ove sastojke.

Kremasti kolač kojem niko neće odoliti

kremasti kolac
Sastojci
1 salica 250ml.
220gr. putera
1/2 salice secera
100gr. kakaa u prahu Dolcela



1 zlicica solli
1 zlicica prasak za pecivo
1 zlica vanilla extract
4 velika jaja
1 salica Glatkog brašna Podravka
1 salica Nutela krema

KREMA:
226gr. krem sira(Philly)
130gr. secera
1/2 salice Glatkog brašna Podravka
60ml. Slatko vrhnje Dolcela
2 velika jaja
2 zlicice vanilla extract

Priprema
1. U malu serpicu otopite puter i secer..Sklonite sa ringle..


U to dodajte kakao,malo soli,prasak za pecivo i vanillu extract.Miksajte sve zajedno a zatim dodajte jaja i brasno. Na kraju dodajte nutellu i miksajte sve zajedno..

2. FILL:U omeksali krem sir dodajte secer i miksajte.Zatim dodajte brasno,vanillu extract ,slatko vrhnje i jaja.

3. U pleh velicine 30×20 istresite vise od pola cokoladne smjese.

4. Preko cokoladne smjese istresite krem sir kremu…

5. Ostatak cokoladne kreme rasporedite sa zlicom preko krem sira.Kao na slici…

6. Zatim sa nozem prelazite preko krem sira i gornje cokoladne smjese mijesajusci


BANANA SPLIT TORTA: S pravom je nazivaju kremasta fantazija!


Ljubitelji kremastih kolača svakako bi trebali probati banana split tortu. Donosimo recept u kojem je se detaljno objašnjeno, kompletan postupak izrade korak po korak, a rezultat bi trebao biti raskošna torta, kremsata i ukusna. Takva da njome možete ugodno iznenaditi i najzahtjevnije goste! Prije svega će ih očarati njen fantastičan okus, a ako si date malo truda, ni izgled bi ne smio ništa manje efektan.

Sastojci:
Tijesto:
5 jaja,
5 žlica tople vode,
150 g šećera,
100 g brašna,
25 g škrobnog brašna (Gustina),



25 g kakaa u prahu

Prva krema:
1 vrećica pudinga s okusom čokolade,
500 ml mlijeka,
2 žlice šećera,
250 g mascarpone sira,
3 lista bijele želatine,
100 g čokolade za kuhanje,
30 g kakaa u prahu,
150 ml slatkog vrhnja za šlag,
4 – 5 banana,
sok od 1 limuna

Druga krema:
1 vrećica pudinga s okusom vanilije,
500 ml mlijeka,
2 žlice šećera,
3 lista bijele želatine,
1 flašica vanilija arome,
150 ml slatkog vrhnja za šlag

Ukrašavanje:
300 ml slatkog vrhnja za šlag,
bijela narezana čokolada,
banane,
med ili limun

Priprema:
Tijesto: Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke čvrsto izraditi i polako, uz neprestano miješanje dodavati 50 g šećera. Žumanjke zajedno s toplom vodom pjenasto umutiti i polako dodati ostatak šećera.


Zatim brašno zajedno sa snijegom od bjelanjaka dodati žumanjcima i lagano metlicom za snijeg umiješati. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati 25 g Gustina a u drugi dio 25 g kakaa i također metlicom za snijeg umiješati. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje i svako tijesto posebno peći 30 min. na temp. 180 °C. Biskvite ostaviti da se ohlade. Zatim svaki biskvit jednom vodoravno prerezati.

Prva krema: 3 lista želatine u hladnoj vodi omekšati. Čokoladu narezati i na pari omekšati. 150 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Puding od čokolade skuhati po uputi s 1/2 l mlijeka i 2 žlice šećera. Skloniti sa štednjaka, dodati ocijeđenu želatinu, izmiješati, prekriti folijom svježine (direktno na površinu) i ostaviti da se ohladi. Zatim hladan puding izmiješati s mascarpone sirom, rastopljenom čokoladom i kakaom. Na kraju metlicom za snijeg lagano umiješati tučeno slatko vrhnje.

Druga krema: 3 lista želatine u hladnoj vodi omekšati. 150 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Puding od vanilije skuhati po uputi s 1/2 l mlijeka i 2 žlice šećera. Skloniti sa štednjaka, dodati ocijeđenu želatinu, aromu vanilije, izmiješati, prekriti folijom svježine (direktno na površinu) i ostaviti da se ohladi. Zatim hladan puding metlicom za snijeg izmiješati lagano s tučenim vrhnjem.

Slaganje i ukrašavanje: Na tanjur za tortu staviti svijetli biskvit i oko njega obruč kalupa od torte. Biskvit premazati polovinom čokoladne kreme, staviti tamni biskvit, premazati ga polovinom kreme od vanilije, zatim posložiti narezane banane, koje ste prethodno poprskali sokom od limuna i banane premazati ostatkom kreme od vanilije. Prekriti svijetlim biskvitom, koji premažemo ostatkom čokoladne kreme (oko 5 žlica odvojiti). Na kraju položiti na kremu tamni biskvit. S odvojenih 5 žlica kreme tortu premazati odozgor i staviti u hladnjak preko noći.

Sutradan čvrsto izradite 300 ml slatkog vrhnja. Bijelu čokoladu tanko narezati. Banane narezati i preliti s malo meda ili limuna, da ne dobiju tamnu boju. Tortu oprezno oštrim nožem odvojiti od kalupa i premazati tučenim vrhnjem. Ukrasiti narezanom bijelom čokoladom i bananama.

Izvor: Tportal.hr

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design