27. 03. 2017.

NEODOLJIVO DOBRA – Najbolja čokoladna torta na svijetu


Čokoladna torta sa čokoladnim prelivom. Garantujemo da neće preostati nijedno parče

Sastojci:
Za koru:
2 šolje mekog brašna,
2 šolje šećera,



3/4 šolje kakao-a,
2 kafene kašičice praška za pecivo,
1kašičica sode bikarbone,
na vrh noža soli,
kašika espreso kafe (ne tečnost, nego prah za kafu),
šolja mlijeka,
pola šolje ulja,
2 jaja,
šolja vruće vode,
vanilin šećer

Priprema:
Upalite rernu da se zagrije na 180 stepeni.
Odvojite dva jednaka pleha (ili pecite dvije kore jednu za drugom u jednom plehu), namažite ih puterom i lagano poprskajte brašnom. Sa strane izmiješajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i espreso kafu u velikoj činiji.


Kada su svi praškasti sastojci dobro umiješani i bez grumuljica, dodajte mlijeko, ulje, jaja i vanilin šećer i miješajte dok ne dobijete homogenu masu.
Preručite polovinu tijesta u jedan pleh, a polovinu u drugi (potrebne su vam dvije kore). Pecite 30- 35 minuta na 180 stepeni. Nakon što su pečene, izvadite kore iz rerne, pustite ih da se ohlade, a onda ih izvadite iz plehova.

Čokoladni fil:
1 ½ margarin,
šolja kakao-a,
5 šolja prah šećera (može i obični, ali prah šećer je finiji),
pola šolje mlijeka,
vanilin šećer,
kafena kašičica espreso kafe (prah za espreso kafu)

Kore slažite jednu na drugu, a između njih namažite sloj fila koji se pravi ovako:
U kakao umiješati puter, mlijeko i šećer, i mikserom mutiti sve dok se šećer ne razbije i ne dobijete glatku smjesu. Dodajte vanilin šećer i prah za espreso kafu, i nastavite da miješate. Ukoliko vam je fil previše suh, dodajte malo mlijeka, ukoliko je previše tečan, dodajte malo više šećera, sve dok ne dobijete savršenu gustinu. Filom spojiti dvije kore, a preostali iskoristiti za filovanje torte spolja. Po želji možete na tortu staviti čokoladni šlag ili narendanu tamnu čokoladu.
Uživajte!

JAKO UKUSNE DOMAĆE KARAMEL BOMBONE PRIPREMLJENE ZA 20 MINUTA


Sastojci:
1 kg šećera,
240 ml mlijeka,



50 gr putera,
1 kašičica vanilin ekstrakta,
1 konzerva kondenzovanog mlijeka.

Način pripreme:
Puter stavite sa ekstraktom vanilije, mlijekom i šećerom u šerpu. Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi.


Kada se šećer otopi dodajte kondenzovano mlijeko i nastavite kuhati dok ne dobije boju karamele. Kuhajte bez miješanja pa sklonite s vatre i nastavite miješati drvenom kašikom dok se smjesa ne zgusne. Uspite u nauljenu tepsiju pa izravnajte i ostavite da se ohladi. Izrežite na kockice i uživajte.

Crna limunada je postala pravi hit: Dodajte jedan sastojak za još zdraviji napitak


Crna limunada postala je pravi hit u svijetu naročito za one koji žele da sprovedu proces detoksikacije tijela




Zanimljivo je da je crna limunada mnogo zdravija od obične jer ima primjese ostalih komponenti koji je čine savršenim napitkom za sve one koji žele da oslabe, piše “B92“…




Ova limunada je crna zbog aktivnog uglja koji je napravljen od treseta, kokosove kore i drveta, a u ovu limunadu dodajte još i sok od limete, vodu i malo nekog zaslađivača, najbolje med.

Zahvaljujući ovim komponentama, crna limunada se preporučuje u procesu detoksikacije ili ako pokušavate da izgubite par kilograma. Takođe kombinacija ugljenika i vitamina C je idealna za mahmurluk.

UDALA SAM SE NA SELO. MOJA MAMA ME MOLILA DA NE IDEM, ALI NISAM....


Udala sam se na selo. Moja mama me molila da ne idem, ali nisam je slušala. Sve bi donekle bilo OK da nemam svekrvu koju bi rado pregazila traktorom. Pvo veliko razočaranje bilo je jer nam svekrva nije dozvolila da idemo na medeni mjesec, neporebni troškovi, rekla je, a samo par dana nakon što sam došla počela je da me maltretira i psihički i fizički.


Tjerala me da čistim štalu i svinjac, da muzem krave, samim tim da odsječem moje duge nokte, da ustajem u 6 kao vampir. Mislila sam trajati će par dan, trpila i trpila, a kada sam nakon sedam dana vidjela da njenom zlostavljanju nema kraja drsko sam joj odgovorila da nisam rođena da bih sve te prljave poslove radila. Ona me tada drsko povukla za kosu ii rekla da moram… Tada je sve što sam danima trpila i držala u sebi iz mene izašlo i tako sam je namlatila da je proplakala. Spakovala sam svoje stvari i kada je muž došao rekla mu da se vraćam svojima u grad i da ako želi može poći sa mnom, ako ne želi da podnese papire za razvod.


EVO SKORO GODINU DANA ŽIVIMO SRETNO KOD MOJIH… NIKO NAM NIŠTA NE ZAPOVJEDA, JEDNOSTAVNO UŽIVAMO. Možda je bila par dana okrutna prema meni, ali mojo svekrvi nema veće kazne od toga što sam joj odvela sina jedinca. Iskreno nije mi to bila namjera, bila sam spremna da živim na selu, ali taj teror koji sam proživljavala tih 10-ak dana… mislim da ni jedna žena ne bi izdržala.

LAKO ZA NAPRAVITI. NAJBOLJA MILKA TORTA BEZ PEČENJA


Sigurno ste se uvijek pitali kako napraviti Milku, tu divnu čokoladu koji mnogi od nas obožavaju. E pa, drage dame, donosimo vam odličan recept za Milka tortu bez pečenja, a koju možete napraviti za svega pola sata.

Sastojci:
1 l mlijeka
10 kašika šećera
3 pudinga od vanile
300 grama mliječne milka čokolade



100 grama bijele milka čokolade
500 ml slatke pavlake plazma keks.

Priprema:
U 200 ml mlijeka razmutite pudinge i šećer. Ostatak uspite u šerpu srednje veličine te na srednjoj temperaturi sačekajte da prokuha. Dodajte razmućene pudinge i šećer te miješajte dok ne dobijete puding smjesu.


Podijelite je na dva jednaka dijela te u jedan stavite mliječnu, a u drugi bijelu čokoladu, piše “Dokazano“.

Miješajte dok se čokolada ne istopi. Nakon toga smjese ostavite da se ohlade. Izmiksajte slatku pavlaku te po četvrtinu dobijene smjese ubacite u smjese sa čokoladama. U okrugli kalup (može i u šerpu) stavite foliju na dno i sa strana te izlijte bijelu smjesu i dio tamne smjese. Smjese blago izmiješajte kako bi se formirale crno-bijele šare.

Nakon toga nanesite ostatak slatke pavlake pa ostatak tamne smjese i izravnajte. I, radite sve polako, nemojte žuriti. Plazma keks (može i petit beurre, ukoliko ga više volite) namočite u mlijeko i redajte po smjesi.

Nakon toga, preko kolača stavite foliju i ubacite u frižider na par sati kako bi se kolač stegnuo. Izvadite, skinite zadnji sloj folije i stavite okruglu tacnu na kolač (bolje je da bude malo veća od kalupa) i okrenite.

Odstranite kalup i, to je to. Tortu možete dekorisati po želji
Rezultat slika za najbolja milka torta bez pečenja
Rezultat slika za najbolja milka torta bez pečenja

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design