25. 03. 2017.

OTPJEVANI KOLAC

Rezultat slika za Otpjevani kolac
" Napisi mi pjesmu, molila je, i nisam znao da li cu umjeti. Volio sam je tako lako, a tako sam tesko znao to da pokazem. A onda odjednom raspored mladeza na njenim ledjima, kao tajna mapa pokazao mi je u koje zvijezde trebam da se zagledam, i tako, eto ti pjesma, ludo jedna…"( Balasevic) Napravi mi kolacic, molio je, a nisam znala da li cu umjeti…i tako, evo ti kolacic, ludo jedna…

Sastojci
KORE (2X)
2 bjelanjka
200g oreo keksa
1 kasicica praska za pecivo



prstohvat soli

ZUTI FIL
4 zumanjka
4 kasike secera
500g pudinga od vanilije (gotovog)
200g jogurta od vanilije
1 kasicica burbon-vanilija praha
2 vrecice vanilin-secera
10 listova zelatine

CRVENI FIL
300g crvenih ribizli*
6 kasika secera (koristila sam smedji)
2 pune kasike skrobnog brasna
150-200ml soka od ribizli

BIJELA ZAVRSNICA
500ml slatkog vrhnja
2 vrecice ucvrsivaca za slag
20 Giotto kuglica ( ako vam nisu dostupne, koristit 50g badema)

Priprema
1.Za kore umutiti bjelanca sa prstohvatom soli u CVRST snijeg.


Oreo kekse samljeti u prah, pomijesati ih sa praskom za pecivo. U cvrst snijeg, mijesajuci lagano pjenjacom dodati kekse. Sjediniti sve u jednolicnu masu, mijesajuci lagano, te istresti u kalup (24cm) prekriven papirom za pecenje. Lijepo poravnati i peci na 200*C 5-8 minuta. Ostaviti kore da se potpuno ohlade.

2.Za crveni fil oprati svjeze ribizle i staviti ih u posudu (ne gnjeciti ih). Odvojeno pomijesati skrobno brasno sa sokom, te dodati ribizlama. Sve zajedno kuhati mijesajuci lagano kasikom dok se ne stvori zelatinozna masa.

3.Zuti fil pripremiti tako sto umutiti zumanjke sa secerom i vanilin-secerom u pjenastu bjelicastu masu. Staviti na paru i mutiti dalje 5 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi. U drugoj posudi pomijesati gotovi puding i jogurt, sjediniti mikserom i dodavati postepeno, muteci i dalje kremu od zumanjaka. Na kraju primijsati prah burbon-vanilije i zelatinu pripremljenu po uputama na vrecici ( potopiti je u hladnu vodu 5 minuta, otopiti na slaboj vatri, dodati joj nekoliko kasika kreme od pudinga i zumanjaka muteci mikserom, te potom primijesati ostatku kreme).

4.Za zavrsnicu isitniti Giotto kuglice nozem (ne blenderom!) na cervrtine. Umutiti slatko vrhnje uz dodatak ucvrscivaca i pridodati isitnjene kuglice. Mutiti najvecom brzinom miksera jos 10-15 sekundi.

Ako su vam Giotto kuglice nedostupne, umjesto njih poprzite 50g badema (bez dodavanja masnoce), te ih krupno sameljite i dodajte umucenom slatkom vrhnju.
SLAGANJE: Staviti prvu oreo koru, oko nje rasklopivi prsten od kalupa, na nju nanijeti crveni fil, ostaviti u zamrzivac na 20-ak minuta da se malo stegne, na cvreni fil nanijeti zuti fil, poklopiti drugom korom, te premazati zavrsnicom.

Posluživanje
*Umjesto crvenih ribizli mozete koristiti jagode, maline ili visnje.
Najbolje najprije napraviti kore, zatim crveni fil koji nanijeti na prvu koru, ostaviti da se stegne, a za to vrijeme praviti zuti fil i zavrsiti slaganje.
Rezultat slika za Otpjevani kolac

Princess vanila

Princess vanila
Jedna prava nježna princeza u obliku finog kremastog kolača sa dodatkom voća,svaki zalogaj o njoj govori sam za sebe.Vrlo jednostavne je pripreme,može biti  torta za svaki dan, i to je ono što ju meni posebno čini jednom od najdražih ..

Sastojci
Za korice:
5 kom bjelanjaka
1 omot pudinga od vanilije u prahu



1 velika žlica brašna
5 žlica šećera
3 žlice ulja

Krema:
6,5 dl mlijeka,5 žutanjaka
2 omota pudinga od vanilije
150 g šećera u prahu
2 vrećice vanili šećera
100 g maslaca
2 dl čvrsto tučenog slatkog vrhnja
ili ako više volite bez vrhnja kremu od maslaca
dodati tada samo 180 g maslaca
2-3 kom banana ili oko 200 g sezonskog voća po želji,svježe jagode ili maline su savršene

za ukras:
krupno ribana bijela čokolada ili slatko vrhnje

Priprema
1.Za korice odijeliti bjelanjke od žumanjaka.Bjelanjke istući u čvrst snijeg,polagano dodajući



 šećer,zatim dodati potrebnu količinu ulja,puding u prahu i brašno,smjesu ujednačiti. Veliki lim od pećnice(40 x30 cm) postaviti papirom za pečenje,izliti smjesu u njega,lagano zaravnati žlicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160C oko 20- 25 min,dok kora lagano porumeni.

2.Koru prohladiti,i prerezati na 3 jednaka dijela po dužini lima, zatim pažljivo odvojiti od papira za pečenje, pažljivo,jer korice budu izuzetno tanke i mekane.

3.Za kremu od ukupne količine mlijeka odvojiti 1,5 dl u kome razmutiti pudinge u prahu,žutanjke i
vanili šećere.U zakipjelo mlijeko lagano ukuhati smjesu pudinga,i kuhati dok se potpuno ne zgusne.
Kuhanu kremu prekriti prozirnom folijom da bi se spriječila pokorica odgore,ohladiti kremu, a zasebno pjenasto umutiti maslac i šećer u prahu,te posebno čvrsto ulupati slatko vrhnje.

4.Prohlađenoj kremi dodati maslac i šećer i na kraju umješati slatko vrhnje. Redom filovati korica-krema tanko rezane banane ili neko drugo voće,-korica-krema-voće i tako redom. Na kraju tortu obmazati filom sa svih strana,po želji  ukrasiti ju slatkim vrhnjem ili krupno ribanom bijelom čokoladom.

5.Prije služenja malo ju prohladiti i samo uživati!

Nebeski kolač

Nebeski kolač
Kolač je totalno neplaniran, nakon telefonskog poziva brzinski pravljen, ali izuzetno fin, ukusan i naprosto neodoljiv !!!

Sastojci
biskvit
6 kom bjelanjaka
6 žlica šećera



4 žlice brašna
14 žlica kokosovog brašna

nadjev od višanja
680 g višanja (iliti 1 tegla)
1 paketić pudinga od vanilije
3 žlice šećera

krema
2 paketića pudinga od vanilije
4 žlice šećera
750 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag

čokoladna glazura
100 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca (ili margarina)

Priprema
1.za biskvit dobro istući bjelanjke, zatim dodati šećer, pa postepeno, na najmanjoj frzini miksera brašno i kokos. pažljivo rasporediti po pomašćenoj i pobrašnjenoj tepsiji (velika od rerne) i peći 15-20 min. na 180 stupnjeva.



2.teglicu višanja ocijediti, u soku ukuhati puding i šećer, te dodati višnje, pustiti da provrije, skinuti sa vatre i preliti preko ohlađenog biskvita.
3.skuhati puding od vanilije (+šećer), ohladiti i u hladno dodati prethodno umućen šlag, te premazati ohlađen kolač.
4.čokoladu i maslac (margarin) polako otopiti na laganoj vatri i premazati kolač, ohladiti, rezati i uživati u čaroliji laganog i osvježavajućeg okusa :-))
5.***kolač sam pravila onako, ‘iz glave’, i prvotna zamisao za kremu je bila da na pari izlupam žumanjke, ukuham 1 puding, pa onda sve zajedno pomiješam sa šlagom, ali u nedostatku vremena sam žumanjke ostavila sa strane i sve radila samo sa pudingom (žumanjci su poslužili za premazivanje slanih kiflica :-)) ***



Kremaste mak kocke


 Sastojci
1 kora
3 belanca
3 kašike kristal šećera
3 kašike brašna



2 kašike ulja
2 kore-ovo je mera za 1 koru
3 belanca
3 kašike kristal šećera
5 kašika nemlevenog maka
2 kašike brašna

krema
1/2 l mleka
1 puding od vanile
6 žumanjka
7 kašika šećera
200 gr margarina
ekstrakt od mentola

dekoracija
1 šlag krem od vanile
1,5 deci mleka

Priprema
1.ispeći jednu belu koru i dve kore sa makom, u tepsiji veličine20×27 na 200 c oko 10 minuta.
2.umutiti žumanjke sa šećerom, dodati puding i zakuvati u mleku na laganoj vatri, kad se ohladi dodati margarin i ekstrakt od mentola.


3.mak kora-fil-bela kora-fil-mak kora ,tanak sloj fila-šlag
Rezultat slika za Kremaste mak kocke
Rezultat slika za Kremaste mak kocke

KAKO OBUĆA UTIČE NA IZGLED NAŠE ZADNJICE?


Opšte je poznato da obuća koju nosimo može dobro ili loše da utiče na izgled naše zadnjice. Svaki tip ženske obuće drugačije djeluje na pozadinu, pa tako kad obujemo npr. patike guza nam ne izgleda isto kao u sandalama sa platformom.

Patike

U patikama zadnjica izgleda veće, zato što nam one omogućavaju da hodamo bez ograničenja i pružaju potpunu slobodu pokreta.


S druge strane, upravo zbog toga, zadnjica će biti spljoštena.

Ravna obuća

Svaka žena će kada bira udobne cipele posegnuti za onima sa ravnim đonom. Kako zadnjicu čine tri mišića – gluteus maximus, medius i minimus, ukoliko ih sve vreme ne stežete dok stojite, oni su opušteni i zbog toga zadnjica izgleda kao da je „obješena“. Takođe, ravne cipele će naglasiti svaki estetski nedostatak vaših nogu kao što je ravno stopalo ili razlika u njihovoj dužini.




Blok štikle
Ovakve štikle pružaju veću stabilnost zbog deblje pete i zbog toga je težina tela bolje raspoređena. Međutim, zbog toga što možete udobnije da stojite, zadnjica nije izbačena i izgleda ravno.

Štikle (2.5 – 5 cm)

Ovo je najudobnija verzija štikli i kratkoročno će učiniti da vaša zadnjica bude uzdignuta i čvršća. Međutim, mnoge dame ne vole ovu visinu potpetica jer smatraju da je „preniska“. Još jedan problem je taj što ako vaši mišići nisu potpuno aktivni, naročito trbušni, tijelo pokušava da nadomesti taj nedostatak tako što izbacuje zadnjicu i gura karlicu naprijed kako bi napravilo balans. Posljedica je bolan donji deo leđa.

Stileto štikle (5 – 10 cm)

Stileto štikle čine da zadnjica izgleda baš kako treba, kao savršena breskva – noge izgledaju duže a zadnjica je podignuta i zaobljena. Međutim, duže nošenje stileto štikli može da dovede do slabijih mišića, lošijeg balansa tijela i krivljenja kičme.

Platforma štikle

Ovakve cipele ozbiljno ograničavaju pokretljivost stopala i zbog toga tijelo izgleda napeto i kruto. Zbog toga što stalno moramo da balansiramo sa jedne strane na drugu kukovi i zadnjica nisu poravnati i struk izgleda manje definisano.

Visoke štikle (preko 10 cm)
Na ovim štiklama bukvalno stojite na vrhovima prstiju i zadnjica izgleda manje. Zbog visine štikle pomjeramo centar gravitacije tijela što može da dovede do krivljenja kičme i bolova u leđima.
Iako će učiniti da vam zadnjica bude mala i prćasta, svaki korak biće prava agonija.

Platforme

Ovakve cipele zbacuju i podižu zadnjicu, ali vizuelno skraćuju noge. Ali kao što je to slučaj i sa svim modelima štikle, fleksibilnost stopala je kompromitovana. Cijelo tijelo nagnuto je ka naprijed i zbog toga su kolena pod većim pritiskom. Rezultat toga može da bude bol u leđima, pa čak i u ramenima.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design