25. 03. 2017.

ISPOVESTI: Ostavila me prije 2 tijedna. Nakon 6 i pol godina veze. Otisla je u nejmacku da nam nade stan…


Ostavila me prije 2 tijedna. Nakon 6 i pol godina veze. Otisla je u nejmacku da nam nade stan i posao da mozemo rijesavati svatove. Pocela raditi i nakon 4 dana me ostavila. Mislio sam samo faza.


Mozda je daljina. Promjenit ce se sve kad nade stan i dodem gore. 2 tj nije bilo poruke, poziva, blokirala me. Ubijalo me je. 2 god smo zajedno zivjeli svako sam jutro gledao isti osmjeh istu srecu sto se budi kraj mene to nije mogla sakriti. Sve do veceras sam bio stvarno lose sve me podsjecalo na nas.


A veceras sam dobio presliku dopisivanja u kojoj pise da je njoj super bez mene i da ima netko ko radi s njom, da nije ozbiljno al se vidaju kad stignu. Nakon toga nisam nista osjecao ni tugu, ni razocaranje, bas nista, to se slomilo u meni.

24. 03. 2017.

Mujo i Suljo šetaju…

Mujo i Suljo šetaju…

Mujo i Suljo šetaju šumom sa puškama i Mujo pita Sulju



-Šta bi ti kad te zaganja medvjed?
-Ja bih pobjegao na drvo
-odgovori mu Suljo.
-A kad bi za tobom na drvo?
-Onda bi u rijeku.
-A on za tobom?



-Pa onda bi na kuću.
-A medo za tobom na kuću?
-Mujo,jel ti navijaš za mene ili medu?-reče Suljo.

Tuzlanske hurmašice.

Tuzlanske hurmašice.

Sastojci:
Tijesto:
  • 2 jajeta
  • 2 šoljice šećera
  • 200 g maslaca
  • brašna po potrebi




Agda:
  • 9 šoljica šećera
  • 11 šoljica vode
  • 1 limun
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom , dodati maslac postepeno dodavati brašno i prašak za peicvo dok se ne dobije ujednačenu masu.
Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice).



Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kda se peku na 180-200 stepeni, dok ne porumene.

Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu. Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna.
Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.

ITALIJANSKA ŠARLOTA OD JABUKA – KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA

ITALIJANSKA ŠARLOTA OD JABUKA – KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA

Kolač je jednostavan za pripremu, i veoma je ukusan.
SASTOJCI:
  • 180 gr pšeničnog brašna
  • 4-5 kom. jabuka
  • 130 gr šećera
  • 50 gr putera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 žumanceta
  • 130 ml mleka
  • prstohvat soli




PRIPREMA:
Žumanca mutimo sa šećerom dok se šećer ne rastopi i smesa ne posvetli.
Puter otapamo u mikrotalasnoj (ili na pari) i polovinu otopljenog maslaca dodajemo u prethodno umućenu smesu. Dodajemo mleko i mešamo.
Dodajemo prstohvat soli, prosejano brašno, i prašak za pecivo. Sve dobro mešamo.
Italijanska šarlota od jabuka. Kolač koji se topi u ustima!
Kalup prekrivamo papirom za pečenje i sipamo masu za testo.
Oguljene jabuke sečemo na kriške.



Slažemo ih u testo vertikalno. Što više jabuka, time je kolač ukusniji.
Italijanska šarlota od jabuka. Kolač koji se topi u ustima!
Odozgo prekrivamo preostalom polovinom otopljenog putera i posipamo sa 3 kašike šećera.
Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta (ili dok ne porumeni).

Idu Mujo i Haso putem preko strme …

Idu Mujo i Haso putem preko strme …

Idu Mujo i Haso putem preko strme litice. Mujo se plaši visine pa ne sme ni pogledati u ponor, a Haso ga kuraži da se ne boji. Utom kamen izmakne ispod Hasine noge on jauknu i upade u ponor. Mujo se skameni od straha. Kad dodje sebi pogleda dole bojažljivo pa stavi ruke na usta i viknu:
– “Haso jesi li živ, bolan!” i ovo odjekuje kanjonom.



Odozdo začuje glas:
– “Jašta bolan, nego da sam živ!”
Muje se Bog zna kako iznenadi pa upita:
– “Kako si živ kad je ovo ovako visoko?”



I dok eho odjekuje kanjonom Mujo začu Hasin glas:
– “Još letim!”

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design