21. 03. 2017.

KAKO NAPRAVITI BOSANSKI SOMUN (RECEPT)!


Mirišu u mahalama za vrijeme ramazanskih dana – miriše svaka avlija, svaka kuća – ramazanski somuni imaju poseban čar

Somuni imaju više naziva. Bilo da ih zovete lepinama, somunima, hljepčićima, pogačama – svi će znati na šta mislite.

Pravljenje somuna u vrijeme ramazanskih dana nosi neki poseban ćeif. Jeste da se većina prije iftara voli prošetati do lokalne pekare i kupiti somune, ali ih i sami možete napraviti…

Evo šta vam je potrebno:
1 kilogram brašna
10 gr kvasca
1 supena kašika šećera



1 mala kašika soli
700 ml hladne vode

U jednu posudu staviti so, šećer, kvasac i malo vode i ostaviti da smjesa naraste. Pretresti to u posudu s brašnom i s hladnom vodom, te miješati. Ostaviti tijesto da odstoji sat vremena. Od tijesta napraviti sedam ili osam loptica.


Svaku razvucite od 20 do 30 cm, a ukoliko se tijesto lijepi za prste, stavite malo brašna. Uzmite neku drvenu ili metalnu šipku pomoću koje ćete “prošarati” tijesto, tj. pritiskati ga dok napravite mrežicu. Rernu dobro zagrijte, pa tek onda ubacite somune u plehu da se peku. Naravno, prije toga ih pospite s malo ćurekota i pecite od 5 do 10 minuta. “Sarajevski somuni” definitivno su jedinstveni po svom ukusu i izgledu. Možete ih jesti sa svim jelima, a u vrijeme ramazanskih dana najviše idu s tradicionalnim bosanskim specijalitetima.

BRZI 15 MINUTNI KOLAČ OD SASTOJAKA KOJE VEĆINOM IMAMO U KUĆI


Sastojci
300gr plazme ili petit keksa
3pudinga vanilija
9 žlica šecera
1l mlijeka
200 gr maslaca ili margarina



1 vanilija bourbon
4 kašike kiselog vrhnja
4-5 banana
200 ml vrhnja za slag

Priprema
1.Staviti mlijeko,šećer i vaniliju šecer da provrije.A od 1l mlijeka odvojiti malo pa razmutiti puding.Skuhati puding i u vruće dodati maslac ili margarin. Dodati i kiselo vrhnje.
2.Kekse izlomiti na komade ne moraju biti sitni pa dodati u vruć puding.


Dobro izmješati. Tepsiju srednje veličine premazati margarinom pa istresti pola smjese.
3.Banane preprezati na pola posuti limun sokom i poredati jednu pored druge. Ostatak smjese staviti preko ,poravnati i ostaviti da se hladi. Kad se ohladi staviti preko umućeno slatko vrhnje.

PLAKALA SAM NA ULICI…NEPOZNATI MOMAK JE SAMO PRIŠAO I JAKO ME ZAGRLIO, A ZATIM OTIŠAO SVOJIM PUTEM. BILA SAM…


Plakala sam na ulici…nepoznati momak je samo prišao i jako me zagrlio, a zatim otišao svojim putem.


Bila sam potpuno zatečena tim gestom, prestala da plačem. Vratio se malo posle toga i uz široki osmeh pitao da li sam sada bolje i ponovo otišao.


Hvala mu na dobroti koju je podelio sa mnom, i dalje postoje divni ljudi..

UPISALA SAM 3.GOD. NA FAKULTETU…


Upisala sam 3.god. na fakultetu,a moj otac mi sve vreme prebacuje za novac koji mi daje, tera me da radim na gradjevini, muske poslove, cak i kada dobijem menstruaciju, da zaradim bar neki deo za fax.


Radila sam cak i na kisi, ljudi su prolazili i cudili se. Iako sam na budzetu i u domu i tako mu stedim najmanje 1.000e godisnje.


A bogata smo porodica. Imamo sve.

Muž i ja smo se vjenčali ljetos, i iznajmljujemo mali stančić, oboje zaposleni i lijepo zarađujemo,


Muž i ja smo se vjenčali ljetos, i iznajmljujemo mali stančić, oboje zaposleni i lijepo zarađujemo, idealan početak bračnog života.


Juče, vraćam se sa posla prije muža, kupujem hranu u kineskom restoranu pored zgrade kao i svaki dan. Dolazi muž poslije nekog vremena sjeda u trpezariju i kaže: Nina, sjedi moramo da razgovaramo.


Već duže vrijeme ne znam kako ovo da ti kažem a da te ne povrijedim.. Ja se već ispredala, reko šta je sad, neće valjda da me ostavi…. A on će: Kad ćeš bre ženo da naučiš da kuhaš, ne mogu više da jedem ove kineze, vidi oči su mi se iskosile. Još se smijem na to.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design