21. 03. 2017.

E PA, DRAGE DAME, DONOSIMO VAM RECEPT ZA NAJBOLJU TORTU DO SAD …(KORNET-SLADOLED TORTA)

Fotografija Recepti savjeti.
Ovo je sladoled, može se raditi sa jednim ili više okusa, može se sipati u posude za sladoled i zamrznuti. Ako se radi sa više okusa može se redati sloj preko sloja, a može i ovako kao što sam ja

Sastojci:
6 kom jaja
8 kašika šećera
5 dl mlijeka



1 kašika gustina
200 g čokolade
5 dl slatke pavlake
1 kašikica arome vanilije

za ukrašavanje
prepečeni, istucani lješnici
čokolada

Priprema
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Žumanca se kuvaju na pari. U veću šerpu sipati vodu i staviti da kuva. U drugu manju šerpu staviti žumanca, šećer i gustin pa umutiti, sipati mlijeko pa umutiti. Kada voda u većoj šerpi prokuva na nju staviti šerpu sa žumancima (ne smije dodorivati vodu) i kuvati fil uz stalno miješanje žicom za mućenje. Kad se zgusne ostaviti da se ohladi. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg i sastaviti sa ohlađenim filom. Slatku pavlaku umutiti pa sastaviti sa filom.


Fil podijeliti na 3 dijela. U jedan dio umješati 100 g istopljene čokolade, u drugi dio umješati krupno rendane čokolade, a u treći dio umješati 1 kašikicu arome vanilije. Od jednog lista oblatne izrezati oblik obruča za torte, premazati ga istopljenom čokoladom i ostaviti da se čokolada stegne. Drugi list oblatne staviti na vlažnu krpu da malo otpusti pa jednu stranu preliti istopljenom čokoladom. Ostaviti da se čokolada stegne pa isjeći trake i poredati je uz zid obruča sa čokoladom okrenutom unutar obruča. Na oblatnu sipati čokoladni dio, ostaviti u zamrzivač da se malo stegne pa preko sipati dio sa rendanom čokoladom, opet ostaviti da se stegne i na kraju sipati treći dio… JA SAM RADILA OVAKO: Obruč sam smanjila, sipala dio sa vanilijom pa ostavila u zamrzivač da se stegne. Zatim sam obruč proširila, sipala dio sa rendanom čokoladom pa ostavila da se stegne. Opet sam proširila obruč veličine okrugle oblatne, stavila trake oblatne uz zid kalupa i sipala dio sa istopljenom čokoladom. U ovom sličaju se smjesa mora podijeliti na manji, veći i najveći dio.Tortu ukrasiti istucanim, prepečenim lješnicima, krupno narendanom čokoladom, kapljicama istopljene čokolade, a oni rezančići na sredini su napravljeni od omekšale čokolade, narendenoj na sitnoj strani rende. Torta treba da se dobro zamrzne, bar preko noći …
Fotografija Recepti savjeti.
Fotografija Recepti savjeti.

Želite mirišljave i mekane peškire: Evo nekoliko trikova

Rezultat slika za beba u peskiru
Kako vrijeme prolazi tako peškiri nakon nekog vremena postanu grubi i poprime neugodan miris.




Neki će se peškira odmah riješiti i zamijeniti ih novim, a neki će pak odlučiti da spase što se spasiti da. To će zasigurno uspjeti pomoću ovih savjeta:

Nemojte prepuniti mašinu za veš
Ako ste u mašinu stavili previše veša, to može spriječiti da se peškiri dobro operu i isperu.


Na njima se mogu zadržati ostaci deterdženta i prljavštine zbog čega će na dodir biti grubi.

Manje deterdženta
Ako stavite previše deterdženta ne samo da se veš, nego i peškiri, neće bolje oprati nego postoji opasnost i od toga da se zbog ostataka deterdženta na vešu počnu razvijati bakterije i plijesan.

Koristite alkoholno sirće
Kao i deterdžent, i ostaci omekšivača za veš mogu ostati na peškiru i tako ga umjesto mekšim učini tvrđim. Zato se preporučuje da omekšivač zamijenite alkoholnim sirćetom koje ima svojstva omekšavanja, a ne zadržava se na mokrom vešu.


OSNOVNO SLATKO TIJESTO: Buhtle, orahnjače, makovnjače ili štrudle imati će savršen okus sa ovim tijestom


Buhtle, orahnjače, makovnjače ili štrudle imati će savršen okus sa ovim tijestom…

Sastojci:
700 gr brašna
500 ml mlijeka
200 ml ulja



50 ml vode
2 kašike šećera
½ kašičice soli
1 kvasac
2 jaja

Način pripreme:
Mlako mlijeko pomiješajte sa vodom.


Dodajte brašno, ulje, šećer, so i jaja pa umijesite tijesto. Ostavite da odstoji pola sata pa iskoristite za omiljeni slatkiš,

STALA JE ISPRED MENE, PODIGLA PLAVE OČI PREMA MENI I REKLA. ZNAŠ OVDE JE SVE POČELO...


Dogovorim se sa kolegom da gledamo finale između Đokovića i Fededera. Nedugo nakon toga zvoni me telefon, supruga me poziva. “Mislila sam da večeras odemo malo prošetati..nismo odavno”.



Zastao sam na trenutak i razmišljam, ipak stvarno nismo zbog obaveza na sve strane.
I da, pristanem, a kolegi sam izmislio razlog.  I tako, čekam ti ja nju u jednoj uličici, ona korača prema meni, uzima me pod ruku i krećemo da šetamo. Na prvi pogled vidim pozitivno ćutljiva.


Idemo nekadašnjom ulicom u kojoj smo se upoznali i gde se rodila ljubav. I ja radoznao, pitam je zašto je ćutljiva?! Stala je ispred mene, podigla plave oči prema meni i rekla. Znaš ovde je sve počelo, krenulo, trebao bi znati… Štaa? Postaćeš tata. Joj ljudi noge mi je odsekla uh. Vraćajući se u stan, celo vreme pričao sam sa njenim stomakom. Nema veće sreće za čoveka.

20. 03. 2017.

PRILIČNO SAM SIROMAŠNA I NIKADA U ŽIVOTU NISAM IŠLA NA MORE....


Prilično sam siromašna i nikada u žiou nisam išla namore.


Bila sam veoma uzbuđena i sretna kada mi je moj momak rekao da će da me ove godine vodi u Makarsku, mjestu o kojem godinama sanjam. Toliko sam bila sretna da sam mu se odma u tom trenutku prepustila i čak dala moju nevinost.



Bio je o trenutak za pamćenje. Ne znam da li je slučajno ili namjerno, ali svoje sjeme je osavio duboko u meni i ostala sam trudna. Treći sam mjesec trudnoće i juče mi je moj momak, moj “princ” rekao da ne mogu ići na more jer bi to bilo rizično za bebu i za mene, na kraju krajeva, te da on sam ide sa nekim društvom. Razočarala sam se kao nikada, more će i dalje ostati san za mene, još sada kada dobijem bebu. Mislila sam da se ove godine moj život mijenja u korijenu, ali sam izgleda pogriješila…osuđena sam na patnju, bol, tugu i brige… Da li može gore, pitam se???

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design