19. 03. 2017.

GENIJALAN RECEPT ZA ČUPAVCE A DOSTA IH DOĐE



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
1
SASTOJCI
Biskvit:
2 kom jaja



6 dag šećera
6 dag brašna
na vrh noža praška za pecivo
pola žlice vode (+ može malo ulja)

Krema:
2 kom jaja
10 dag šećera
10 dag čokolade



20 dag maslaca (ili margarina)

Za umakanje:
2 dcl mlijeka
20 dag čokolade
10 dag šećera
15 dag maslaca (ili margarina)
20 dag kokosovog brašna

PRIPREMA
1. Peku se dva ovakva biskvita. Miksati bjelanjke da dobijemo čvrsti snijeg, dodati šećer, žutanjak, brašno s praškom za pecivo, vodu (i malo ulja, manje nego vode).
2. Biskvit peči na velikom limu obloženom papirom za pečenje. Tijesto se namaže na papir i peče na 170*C oko 10 – 15 min. (ovisi o pećnici, biskvit se ne smije presušiti jer se onda ne može rolati!)
3. Za kremu miksati na pari 2 cijela jaja i šećer. Kad postane pjenasto i kremasto (nakon cca 10-15 minuta) dodati čokoladu natrganu na kockice. Maknuti s pare i miješati dok se čokolada ne otopi. U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac.
4. Na svaki biskvit namazati pola kreme. Izrezati ih na trake cca 3 cm široke. Malo zarolati i odrezati nožem (tako da dobijete male roladice), i tako sve do kraja.
5. Ovako izgledaju rolice prije umakanja i valjanja u kokos. Ne trebate se zamarati ako vam malo curi krema iz rolice ili vam negdje pukne biskvit, sve će se to zakamuflirati s kokosom.
6. Prokuhati mlijeko, čokoladu, šećer i maslac. Maknuti s vatre i miješati dok se sve lijepo ne izjednači i malo prohladi kako bi se lijepo (u što debljem sloju) uhvatilo za biskvit.
7. Eh, sad ste već na konju. Slijedi najlakši dio. Rolice umakati u čokoladu pa uvaljati u kokos, i vaši fini čupavci su gotovi. Dobar tek!

Posluživanje
Sigurna sam da ćete ovim čupavcima oduševiti sve koji će ih probati �� … i izgledom i okusom.
Veličina pleha u kojem pečem biskvite je 30 x 40 cm. Od ove količine ispadne 40 – 50 rolica.
Rezultat slika za cupavci
Rezultat slika za cupavci

JEDNOSTAVNA TORTA ARABIJA ZA 45 MINUTA GOTOVA – IDEALNA ZA VEĆA DRUŽENJA I PROSLAVE JER JE IMA PUNO



Sastojci
KORA
7 bjelanjaka
7 kasika secera



300 gr sjeckanih orasa
100 gr sjeckanih datula(hurme)
100 gr grozdjica
3 supene kasike brasna
1/2 pr. za pecivo

KREMA
7 zumanjaka
7 kasika secera
100 gr cokolade
250 gr putera




DEKORACIJA
300 ml slaga

Priprema
1.7 bjelanjaka umutiti dobro sa 7 kasika secera.Mutiti negdje oko 15 min.
2.Grozdjice potopiti malo u vodu.Poslije ih dobro posusiti.Orase samljeti na malo krupnije. Datule isjeckati na sto sitnije. Od 3 kasike brasna oduzeti 1 i posuti po datulama.Posto su datule jako ljepljive trebate ih malo proturiti kroz brasno.
3.Sad mikser ostavite sa strane i uzmite zicu ili kasiku.
4.U smjesu od bjelanjaka dodajte prvo orase,pa datule pa grozdjice i na kraju 2 kasike brasna koje ste pomjesali sa pola pr. za pecivo.
5.Staviti u pleh velicine 30x 25 da se pece. Peci samo 8 min.Iskljuciti pec i ostraviti jos 12 min u peci.Koru ostaviti da se potpuno ohladi.
6.7 zumanjaka umutiti sa 7 kasika secera i kuhati na pari.Kad ste skuhali jos u toplo dodati cokoladu.
7.Kad se potpuno ohladi dodati puter i napraviti kremu.
8.Kore presjeci na 2 djela po duzini. Sad staviti prvu koru i preko nje kremu. Drugu koru i preko nje kremu. Od ove smjese necete dobiti puno kreme,ali bitno je da premazete vise prvu koru,a drugu manje jer preko nje dolazi slag.
9.Ako zelite da vam torta izgleda vislja slobodno koru presjecite na 3 djela po sirini.
Rezultat slika za JEDNOSTAVNA TORTA ARABIJA ZA 45 MINUTA GOTOVA – IDEALNA ZA VEĆA DRUŽENJA I PROSLAVE JER JE IMA PUNO
Rezultat slika za JEDNOSTAVNA TORTA ARABIJA ZA 45 MINUTA GOTOVA – IDEALNA ZA VEĆA DRUŽENJA I PROSLAVE JER JE IMA PUNO

BRZE BOUNTY KUGLICE OD SAMO 3 SASTOJKA


Sastojci
200 g kokosa
konzerva kondezovanog mleka



200 g čokolade

Priprema 1. 
1.Izmesati dobro kokos i kondenzovano mleko i ostaviti 1 sat u frizideru.
2. Praviti kuglice zeljene velicina i redjati na tacnu. Ponovo vratiti u frizider na kratko, taman toliko dok se cokolada otopi.
3. 200 g čokolade otopiti na pari pa svaku kuglicu zamociti u cokoladu i redjati na pek papir .


Sacekati da se cokolada stegne pa ih spakovati u kutiju i drzati u frizideru. Imaju bozanstven ukus kondenzovanog mleka.

Posluživanje
Ja sam polovinu umakala u crnu a polovinu u mlecnu cokoladu, mada su jos bolje ako se izmesa pola crne a pola mlečne cokolade. Umesto kuglica, smesa se moze sipati u manji pleh pa potom rezati na kockice i umakati u cokoladu.
Rezultat slika za BRZE BOUNTY KUGLICE OD SAMO 3 SASTOJKA
Rezultat slika za BRZE BOUNTY KUGLICE OD SAMO 3 SASTOJKA

JETRA JE ČUVAR ZDRAVLJA: ZAŠTITITE JE OVIM JEDNOSTAVNIM RECEPTOM!


 Jetra je jedan od najvažnijih organa, a njena oštećenja mogu znatno uticati na zdravlje, ali i na dugovječnost. Ona ima veoma važnu ulogu kao organ koji “obnavlja” krv te je i organ koji stimuliše probavu. Jetra, takođe, prečišćava krv te eliminiše otpadne materije iz krvotoka.




Na oštećenja jetre najčešće utičemo sami. Konzumiranje nezdrave hrane, izbjegavanje fizičke aktivnosti, konzumiranje alkohola i cigareta štetno je po ovaj organ. Upravo iz navedenih razloga bilo bi dobro da se podvrgnete tretmanu detoksikacije jetre.


On je jednostavan, a sastoji se od sledećeg.

Svako jutro prije doručka, popijte kašiku maslinovog ulja pomiješanu sa kašikom svježe iscijeđenog soka od limuna. To je prilično jednostavno, a može vam pomoći da produžite svoj životni vijek. Takođe, smanjite unos alkohola, cigareta, nezdravih namirnica te počnite da upražnjavate fizičku aktivnost.

Maslinovo ulje otvara kanale žučne kese i jetre što stimuliše oslobađanje žuči (važnog učesnika u probavljanju hrane) u crijevima. Limun ima sličan efekat na probavu.

Već nakon mjesec dana ćete osjetiti promjene koje će biti vidljive i na vašoj koži – ten postaje svježiji, a izgled podmlađen. Doći će i do nestanka tamnih kolutova ispod očiju (ukoliko ste ih imali). Problemi s varenjem postaju prošlost, a vi ćete se osjećati energičnije i vitalnije.

Pre nekoliko godina otišao sam na Aljasku, da pobegnem od svega i od svih. Kad sam stigao u hostel, sačekala me je…


Pre nekoliko godina otišao sam na Aljasku, da pobegnem od svega i od svih.


Kad sam stigao u hostel, otvorio sam mejl, da pošaljem poruku ocu, da sam stigao, a sačekala me je poruka devojke s kojom sam raskinuo par meseci pre toga. U mejlu su bile reči jedne pesme, koje su iznova probudile svu bol u duši.


Ako nekada ovo pročita, neka zna da svaka reč iz te pesme još uvek stoji i da posle nje nisam našao upravo ono što mi je poželela iznad svega – ljubav

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design