18. 03. 2017.
STUDENT SAN I KONOBARIŠEM U JEDNOM KAFIĆU U GRADU. JUČE SU DOŠLE DVIJE DJEVOJKE…
Student sam i konobarišem u jednom kafiću u gradu. Juče su došle dvije djevojke, tačnije djevojčice
od nekih 15-ak godina i popile su po jedno piće.
Kada su završile došle su da plate i onako postiđene rekle da imaju samo za jedno piće, a onda je jedna rekla da su izgubile novac i pitala me je da li može da ode do kuće da donese, jer živi blizu.
Razmislio sam i reko im da nema problema, da ću ja platiti, ali da one časte mene kada drugi put dođu. Otišle su, ali za nepunih 10 minuta vidio sam kako treče prema kafiću, poštene djevojčice odma donijele novac čak mi i bakšiša dale.
Čovjek bude sretan kada vidi da ipak u ovoj našoj državi ima poštenih i dobrih ljudi i da nije sve crno kako se prikazuej po medijima.
KREM TORTA SA EUROKREMOM
Sastojci:
Kora:
- 6 kom bjelanaca
- 100 gr šećera
- 60 gr pečenih što finije mljevenih lješnjaka
- 4 kašike (oko 50 gr) oštrog brašna
- 2 kašike tamnog kakaoa
- 2 čajne kašičice praška za pecivo
- 40 ml ulja
Za natopiti kore:
- 1.5-2 dl mlijeka
- po želji čokoladnog likera
- 10 gr vanilin šećera
- 8 dl punomasnog mlijeka
- 120 gr gustina
- 6 kom žumanaca
- 70 gr šećera
- 125 gr maslaca
- 50 gr bijele čokolade
- 100 gr bijelog eurokrema
- 50 gr noisette čokolade
- 100 gr tamnog eurokrema
- 300 ml vrhnja za šlag
- 10 gr mljevene želatine
1.
Krem:
Prosijati gustin, umutiti žumanca i šećer, pomiješati sa gustinom i dodati oko 1 dl hladnog mlijeka, sjediniti da nema grudvica. Ostatak mlijeka staviti na šporet da se zagrije. Kad je mlijeko zakuhalo, skuhati gustu kremu uz stalno miješanje. Skinuti sa šporeta i površinu kreme prekriti prozirnom folijom. Ostaviti na hlađenje.
2.
Kora: Umutiti bjelanca sa malo soli, postepeno dodavati šećer, šaum treba da bude čvrst i sjajan. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo. Lješnjake peći oko 10-ak minuta pa oljuštiti pomoću krpe i samljeti što finije (moji domaći lješnjaci imaju intenzivan i ukus i miris, pa je ova količina sasvim dovoljna, dok kad radim sa kupovnim to nije slučaj, tako da možete dio brašna zamjeniti sa dodatnom količinom lješnjaka po želji). Šaumu dodati praškaste komponente i ručno mješati (samo lagano prevrtati smjesu). Na kraju lagano dodati i ulje uz mješanje. Smjesu peći u okruglom kalupu d=24-26 cm (lagano podmazati i obložiti pek papirom dno i obruč) na 160 st oko 15-ak minuta, zavisno od rerne. Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Potpuno ohlađenu koru po visini prerezati na 2 dijela.
3.
Nastavak krema: U mlak krem dodati nasjeckan maslac i dobro izmiksati. Podjeliti krem na 2 dijela. U prvi dio dodati istopljenu bijelu čokoladu i bijeli eurokrem, a u drugi dio dodati istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem (čokoladu i eurokrem otopiti zajedno na pari, to ide brzo :)) Želatinu preliti sa 4 kašike hladne vode ostaviti 5-10 min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mješanje dodati 2 kašike svijetlog krema i dobro promješati, pa polovinu želatine dodati u svjetli krem i dobro promješati, a drugu polovinu u tamni krem i takođe dobro promješati, ja to radim ručno, bez miksera.
Posebno čvrsto umutiti 3 dl slatkog vrhnja (koristim biljno, ako radite sa mliječnim dodati i šlag-fiks). U svaku kremu ručno umješati po 3 pune kašike šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje.
U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svake kreme i dobili ste savršenu kremu za ukrašavanje.
4.
Obruč za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tanjir za posluživanje i ređati: prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlijekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil, druga polovina kore, preliv, svijetla krema, ukrašavanje po želji i to je to 🙂
Posluživanje
Ostaviti je na hlađenje, najbolje preko noći. Kad skinete obruč, okolo je ukrasite po želji.
Torta je bogata, jako sočna i kremasta (filovi su prelijepi:))
Prijatno!
U vezi sam s curom evo sutra je 4 mjeseca. Naravno red je da je upoznam sa svojima i kažem ja njima da se malo srede da ne budu
U vezi sam s curom evo sutra je 4 mjeseca. Naravno red je da je upoznam sa svojima i kažem ja njima da se malo srede da ne budu U vezi sam s curom evo sutra je 4 mjeseca. Naravno red je da je upoznam sa svojima i kažem ja njima da se malo srede da ne budu u staroj i prljavoj odjeći popodne jer ću dovest curu.
I tako ja ulazim, otvaram vrata pričam njoj o njima i prilazi prvo stari u odjelu s kravatom i cipelama, a stara prilazi u haljini za vjenčanje. E ako me nakon ovog nije ostavila, neće nikad.
MEKANE,ČOKOLADNE,SLATKE,UKUSNE KUGLICE KOJE PODSJEĆAJU NA FERRERO ROCHER !!!
POTREBNO VAM JE:
100 gr keksa od lješnjaka (napolitanke)
130 gr lješnjaka
200 gr eurokrema (preporuka Nutella)
čokolada (150gr) za kuhanje
5 kašika ulja
PRIPREMA:
Jednostavno u posudu izlomite keks,dodajte isjeckani lješnjak i Nutellu.
Sjediniti smjesu i oblikujte kuglice rukama.
Ostavite u frižider da se ohlade i stisnu.
Čokoladu istopite s uljem,a zatim umačite hladne kuglice.
izvor:kuhinja recepti ideje
Recept koji je savršeno izrađen : JAPANSKI VJETAR samo za prave domaćice :)
SASTOJCI:
Kore ( ovo je mjera za jednu,a potrebne su dvije ):
- 5 bjelanaca
- 10 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 3 kašike sitno sjeckanih oraha
- 1 kašika mljevenih oraha
- 1 kesica praška za pecivo
Prvi fil:
- 500 ml mlijeka
- 10 žumanaca
- 250 gr šećera
- 8 kašika brašna
- 3 kesice vanilin šećera
- 250 gr margarina
- 250 gr šlaga u prahu
- 300 ml gazirane vode
Umutite bjelanca,zatim dodajte šećer i umutite u čvrsti snijeg.
Nakon toga dodati i preostale sastojke koje treba da umiješate kašikom i promiješajte ih.
Ogrugli kalup pripremite i ulijte smjesu,pa pecite u zagrijanoj rerni na 180°.
Potrebno je da ponovite isti posupak još jednom i ispečete istu koru.
Nakon što vam se kore ohlade presijecite ih popola i tako će ispasti 4 kore.
Pripremite fil od žumanaca tako što ćete kuhati mlijeko i dodavati sve sastojke,te miješati dok se smjesa ne zgusne.
Ohladite i dodajte izrađen margarin.
Drugi fil pripremite tako što umutite šlag sa gaziranom vodom.
To je to kolač filujte.
Kora – Fil – Šlag – Kora i sve tako dok imate materijala.
Kolač ostavite u frižider,a zatim isjecite i poslužite.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...